Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 12:49 - Казусът "Желева" или изгърмелият бушон на кабинета на Борисов
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 2356 Коментари: 5 Гласове:
1



През последните дни станахме свидетели на няколко интересни събития, които не можехме да очакваме допреди 2-3 седмици. Най-важното е, че се показа как кабинетът "Борисов" не е направен от цимент - той може и се пропуква, въпреки иначе сравнително монолитното мнозинство на ГЕРБ в парламента и авторитета на самия премиер. Дали тези първи пропуквания, на които станахме свидетели, ще се задълбочат и ще разцепят още повече кабинета в бъдеще или Борисов си е взел поука?

Трябва да отбележим, че Румяна Желева заслужи това, което й се случи. Тя просто не беше подготвена, нямаше елементарни знания по отношения на ресора, за който я гласяха, и освен това се показа като лош политик, тъй като не успя да обърне критиките към себе си относно юридическите неразбории по фирмата й в своя полза. Тя се поддаде на провокациите на социалистите, либералите и зелените вместо да контраатакува хората, които я нападаха. В този смисъл дори тя да беше станала еврокомисар, от това нямаше да произлезе нещо добро за България, тъй като тя нямаше да може да отстоява ясна позиция.

След като не се справи с препитването за еврокомисар, беше ясно, че да продължи да бъде министър ще е трудно. Тук обаче идва изненадата, поне за мен. Аз очаквах Бойко Борисов да настоява тя да остане на поста външен министър, за да може да покаже, че не се страхува от нападките на социалисти, либерали и зелени. Смятах, че той няма да приеме оставката й, за да покаже мускули пред БСП. Странното е, че той я прие или по-скоро хората във висшето ръководство на ГЕРБ приеха тази оставка. По БНТ съобщиха как решението е взето на късно заседание на ръководството, в което Бойко Борисов не е участвал.

Това ме навежда на няколко мисли. Първо, Бойко Борисов започва да губи контрол върху своята собствена партия, изградена предимно, за да легитимира собственото му политическо поприще. Изглежда в ГЕРБ има и други кръгове, които отстояват своите интереси. Това означава, че партията вече далеч не е така монолитна и лидерска, както до скоро се смяташе. Отдавна се носят легенди за това как Цветан Цветанов има стабилни позиции в партията (което е разбираемо, нали беше неин председател цели 3 години) и как той би могъл да измести Бойко Борисов в подходящ момент. На местните избори през 2007 г. тогавашният лидер на СДС Пламен Юруков сподели, че според него Бойко Борисов води дясното крило на ГЕРБ, а Цветанов - лявото. Юруков обясни своето подозрение с това, че навсякъде, където Цветанов обикалял из страната, после се сключвала предизборна коалиция на ГЕРБ с БСП, НДСВ или ДПС, а не със СДС и ДСБ.

Доколко тези слухове са верни, не можем да кажем. Или по-точно, допреди няколко седмици не можехме. Днес като че ли те отново набират сила и има още няколко развития, които навеждат на такива мисли.

Преди всичко новият кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева беше посрещнат изненадващо добре от българската опозиция. Няколко евродепутати от БСП, ДПС и НДСВ вече обявиха, че ще я подкрепят. Интересно как толкова бързо решиха, че тя е правилният избор. Не е изключено да я познават по-добре и от Бойко Борисов. Иван Костов намекна, че Георгиева е "с леви убеждения", което от една страна би обяснило широката подкрепа на опозицията, а от друга дава основания да се мисли, че тя принадлежи към хипотетичното ляво крило в ГЕРБ, което се води от Цветанов.

Но има и още една, даже по-интересна новина от последните дни. Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи кандидатурата на Меглена Плугчиева от БСП за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Небезизвестният бивш вицепремиер по еврофондовете, който не можа да се справи с възложените му задачи, отново ще се разпорежда с парите на европейските данъкоплатци, само че този път в по-едър мащаб. Интересно обаче е и казаното от лидера на СДС Мартин Димитров по този повод: "Г-жа Плугчиева е лесовъд и не ми е ясно точно коя част от нейното образование ще бъде полезна в най-голямата европейска финансова институция".

Какво се получава? Още един изтъкнат кадър на БСП бива подкрепен от ГЕРБ. Разбира се, премиерът твърди, че това се прави, защото тя е българка, а ГЕРБ винаги ще подкрепи достойна българска кандидатура. Той припомни своята подкрепа за Ирина Бокова, която успя да стане шеф на ЮНЕСКО, и поиска БСП да се отнася подобаващо към ГЕРБ. Дали обаче това е цялата история? ГЕРБ, като управляваща партия с почти абсолютно мнозинство в парламента, можеше да наложи свои кандидатури на тези и други позиции. Можеше да откаже всякаква подкрепа за изявени комунистически кадри и по този начин да изпълни част от предизборния си ангажимент, който включваше освобождаване на некадърните и провинилите се от държавната администрация. Вместо това се получава повторно внасяне на явно некомпетентни и нежелани хора във властта. Все пак, ако хората искаха толкова много Бокова и Плугчиева, защо толкова малко от тях гласуваха за БСП, а останалите дадоха солидна подкрепа на обещанията за реформи и прочистване на авгиевите обори от страна на ГЕРБ?

Подозренията ни водят към това, че наистина има ляво крило в ГЕРБ, което е сравнително силно в рамките на партията. Възможно е то да е сключило някакво споразумение с кадри от БСП и така фракции в рамките на двете партии да изпълняват общ план. Това би обяснило и изненадващата подкрепа на ГЕРБ за леви кандидатури.

В крайна сметка казусът "Желева" е нещо като изгърмял бушон за Бойко Борисов. Той видя, че властта му не е толкова голяма, че да се разпростира и върху европейските институции. Видя, че неговите кадри срещат сериозна вътрешна и външна съпротива, а като че ли той получава конфронтация и в собствената си партия. В един момент той би могъл да загуби контрола върху нея, което ще има неясни последици за България.



Гласувай:
1



1. smani - Чак да е загубил
22.01.2010 13:50
контрол върху собствената си партия ми се струва твърде пресилено. Но за Румито Желева постъпи абсолютно правилно. Оказа се, че това е жена с високо самочувствие за себе си, без никакво покритие. Крайно неподготвена за голямата политика. Повече от посредствена даскалица не би могла да бъде.
цитирай
2. demokratizator - @ smani
22.01.2010 14:00
Още е рано да се каже, че е загубил контрол, но аз мисля, че има индикации, че това ще се случи. За Желева наистина постъпи правилно от морална, но не и от политическа гледна точка, защото това може да се гледа като отстъпление и признак на слаба воля.
цитирай
3. анонимен - smani
22.01.2010 15:14
Признак на слаба воля или инат?
цитирай
4. darkanion - което не можах да публикувам,
09.02.2010 23:19
защото и-нета се развали точно когтао не трябва беше, че аз не бих позволил дори на господ да ми ограничи свободата; ако искам да спра работата си, ще я спра.
Желева не беше добър кадър за ББ, затова и той лесно я "пусна", мисля. Да не говорим, че тя поначало май не е от ГЕРБ. Прочу се, че работи добре в Европа, затова той я взе. Защото иска хора, които могат добре да работят и да славят ГЕРБ :)
цитирай
5. demokratizator - @ Илиян
09.02.2010 23:42
Съгласен съм, че на Бойко Борисов са му необходими хора, които да славят ГЕРБ пред Европа. За него това е важно, защото партията е сравнително нова и няма утвърдени специалисти, освен тези, които са били в СДС по някое време преди това. И все пак си мисля, че цялата тази смяна, цялото това огъване под обществения натиск и най-вече този на левицата, означава, че нещо се е пропукало във властта на Борисов върху партията и кабинета. Ще поживеем пък ще видим, както е казал народът. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237749
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031