Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 02:04 - ПРО и анти националните интереси
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 3098 Коментари: 9 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Голям шум се вдигна покрай спекулациите с това, че България ще приеме част от американската система за противоракетна отбрана на своя територия. Скочиха веднага "пацифисти" и други активисти, но най-тревожна беше реакцията на руснаците. Те направо пощръкляха като чуха, че техният доскорошен най-верен сателит, единствен в съветската зона на влияние без редовна съветска войска, разположена в границите му, е решил най-накрая да заеме полагаемото си място сред евро-атлантическите си партньори като защити най-вече собствените си интереси, а след това и тези на общността, към която принадлежи от 1990 г. насам.

Станишев обясняваше как било грешка коментирането на подобни сериозни решения от правителството без участието на Консултативния съвет по национална сигурност, президента и парламента. Съгласен съм, че консултиране с тези институции и най-вече обсъждане в парламента трябва да има, защото все още живеем в парламентарна демокрация. Не мисля обаче, че досега по някакъв начин е нарушено правилото всичко важно да минава през парламента преди да се реши, защото просто до момента няма и решение. Има само идеи, които циркулират в средите на Министерски съвет, няма нито тайно споразумение, нито световна конспирация. Самите американци заявиха, че не са карали никого, най-малко българите, да стават част от някаква противоракетна система, а че просто това е възможност за нашата страна.

Тук идва и другият момент. Ако приемем ПРО, според Станишев и други руснаци, ние предаваме националните си интереси. Как точно става това? Нали в крайна сметка става дума за защитна система, която да пази територията и населението на страната ни? Това против националния интерес ли е? Или по-скоро, против чий национален интерес е това да се запазим като нация и държава?

Писал съм и преди за това, че тероризмът в последните години много се радикализира и постепенно стигна до важни икономически лостове, които дърпа и така се сдобива с огромни авоари, използвани от него за всевъзможни видове оръжия, които се използват по принцип в най-добре оборудваните професионални армии. Разпадът на СССР доведе и до възможността лесно мафиотски структури и радикални елементи от изоставени и слабо охранявани складове с боеприпаси да се сдобиват с опасни материали, които да могат да се използват за направата на различни видове оръжия за масово унищожение, като например ядрени ракети. Арабските страни имат достатъчно пари, с които спонсорират терористични групировки като Ал-Кайда, които разработват тези технологии и впоследствие не се колебаят особено много да ги ползват.

И след като днес знаем, че Иран разполага с ракети, които могат да поразят цели в Източна Европа, където се намира и нашата родна България, защо продължаваме да си зариваме главата в пясъка? Защо не се изправим и не погледнем глобалната реалност на света, в който живеем?

Противоборството в света отдавна не е по линията Русия - САЩ. За добро или лошо Русия изгуби икономическата надпревара, от там изостана и във военно отношение, което пък доведе до политически сътресения в  СССР и в крайна сметка единственото, на което днес е способна Русия, е да показва мускули. Огромната територия, която тя владее, не й помага да се окопити икономически. Хората масово се пропиват и според различни изследвания до 50 години населението на тази страна ще намалее драстично благодарение на ниската продължителност на живота най-вече в мъжкото население. Това води допълнително до намаляване на трудоспособността на населението и в крайна сметка Русия се превръща бавно, но сигурно в една треторазредна сила.

Сега американците имат нов враг и то такъв, какъвто не са срещали преди - световният тероризъм. Този враг обаче не е специално насочен срещу американците, защото той мрази всеки западен човек, като това може да са и англичани, немци, французи и българи. Разбира се, западняци за него са и руснаците, нали от тяхната инвазия в Афганистан започна цялата сага с Осама и Ал-Кайда. Проблемът днес е големите и отговорни държави в световен мащаб да се обединят около това да противодействат на ислямския фундаментализъм, ако искат да оцелеят във вида, в който всички сме свикнали да живеем.

Крайно време е руснаците да престанат да се отнасят към света и потенциалните си партньори по начин, който само ги дискредитира и изключва от всякакви възможни печеливши за всички комбинации. Няма нужда да се изживяват като Големия брат 20 години след като ни изгониха от своята собствена сфера на влияние и ни преориентираха към Запада, отказвайки да дадат на Луканов пари за нашата фалирала икономика и огромните ни дългове. Ние отдавна сме част от евро-атлантическия блок и като такава отдавна сме и потенциална мишена за терористи, независимо дали имаме ракетен щит или не. Мишени обаче са почти всички западни страни, независимо от отношенията им с НАТО, и точно затова всички трябва да се стремят да намерят закрила в една обща рамка, която да ги обединява и защитава по-ефективно от упорития противник. Такава рамка е самата евро-атлантическа организация, а системата за ПРО е допълнително ниво на сигурност.

Желанието на редица европейски страни да приемат ПРО е не просто клякане пред интересите и властта на САЩ, а преследване на техните собствени интереси да защитят своята държава и население от потенциално унищожителни терористични атаки през 21-и век. Развитието на технологиите дава възможност и престъпленията да еволюират успоредно с тях. За сметка на това обаче превенцията на различни типове престъпления също трябва да се засилва. Една работеща защитна система на Европа ще гарантира на страните в региона спокойствие от потенциални терористи и ще предотврати възможността войната срещу тероризма да се пренесе на наша територия.

Тези неща би трябвало да ги вижда и Русия. Тя би могла да се включи в една обща система на страните от ЕС и САЩ, която да има ясно дефинирани приоритети. Включването в единна система за сигурност би спомогнало неимоверно и интеграцията на руската страна в общността на свободните демократични държави, които отстояват своите национални интереси, но се стремят към един по-мирен и по-добър свят. На този етап обаче руските управници не са дорасли до нивото на американските, които макар да нямат територия и население, потенциално застрашени от ракетите на Иран днес, все пак дойдоха в Европа и започнаха да строят за европейците система, която да защитава най-вече европейците. Руснаците, които са толкова по-близо до "бурето с барута", би трябвало да са много по-притеснени за своите безлюдни територии и да искат да направят нещо съвместно с останалите застрашени. Единственото, което правят те обаче, е да плашат гаргите.

В крайна сметка едно такова решение зависи изцяло от държавата, която ще го приложи и Русия е в правото си да не иска ПРО на своя територия. Тя обаче не спира дотук. В духа на доброто старо време започва да се меси там, където отдавна не й е мястото, и да заплашва своите бивши колонии в Източна Европа да не инсталират системата. Защо? Та нали тя е само отбранителна? Ракетите, които се използват за прихващане и унищожаване на вражески обекти, не биха могли да стигнат до Русия или да се използват срещу нейни наземни цели. Защо тогава нейните интереси да са накърнени, освен ако не планира да напада страните от Източна Европа?

Единствената разумна причина Русия да е твърдо против една отбранителна система, която дори не се интересува от нея, е, че би имала интерес такава отбрана на териториите да няма. Кой знае, може би Русия се готви за война с Европа? Последните изявления на някои високопоставени държавни служители в Москва носят един много обтегнат и почти вражески тон.

А един потенциален конфликт между Русия и евро-атлантическата общност няма да донесе нищо полезно за нито една от страните. Победители ще излязат китайците и терористите, като те ще довършат започнатото от другите две сили, за да на тази планета разумен живот повече да не може да се развива.

Време е руснаците да разберат, че е не просто в рамките на нашия интерес да приемем ПРО - време е в рамките на своя собствен интерес те самите да приемат идеята с отворени обятия и да се заемат да строят съвместно с нас общ защитен механизъм, който да ни предпази всички от лудостта и насилието, които се опитват да донесат терористичните групировки от Близкия изток. Дано успеят да преглътнат своя сляп национализъм, който им пречи да видят голямата картина и да оценят разумно ситуацията, в която светът се намира.


Тагове:   война,   отбрана,   сащ,


Гласувай:
7



1. boristodorov56 - Само петата колона на русите у нас плаче в унисон с Кремъл.
17.02.2010 09:00
За Кремъл е ясно - не им отърва поредната крачка на изплъзване на България от тяхната опека и зависимост.

Не мога да рабера хорът на разгонените безродници,
за които сигурността на страната ни е без значение, щом това не е в интерес на Русия!

Простата истина е, че сме натовска държава и подкрепата на съюзниците е по-важва от гримасите на Русия и конвулсиите на нашенските промосковски еничари от червеното гестапо и червени комунистически гаулайтери.
Много интересна теза на Станишев - говори за национални интереси, а когато правителството му взе решение за даване на бази на САЩ - чии интереси защите - май своите собствени.
Но на него да не му обръщаме внимание - той не е българин и може да бръщолеви, колкото си иска.

ПРО гарантира сигурността на България и ще сложи точка на руските мераци да ни използват като троянски кон.
цитирай
2. smani - Голямата
17.02.2010 14:05
мечка още не може да свикне, че най-послушното мече тръгна в друга посока. Проблемът е по-скоро психологически. :)
цитирай
3. tomcat - Добър ден
17.02.2010 19:50
Още в началото на поста ти има една основна и огромна грешка!Тя е ,че приемаш опаснастта от "световният тероризъм" за реална при положение ,че в последните години все повече се разкри истината ,че това е театър създаден от самите американци за да оправдаят античовешките им войни и безчинства по света!Алкайда е проект на ЦРУ създаден ,спонсориран и въоръжен с цел извършването на терористични актове по света и създаване на истерия по т.нар. ислямски фундаментализъм!Осама бин Ладен винаги е бил агент на ЦРУ и този факт не се отрича дори и от самите американци.Колкото до Иран той не представлява абсолютно никаква опасност за ,която и да е европейска страна, единствените доводи за "заплахата он " Иран са нескопосаната американска пропаганда и лъжи ,че разработвали ядрено оръжие ,базиращи се на абсолютно нищо съществено ,също както излъгаха че Садам също имал оръжия за мосово поразяване!Та с оглед на всичко това разполагането на американски ПРо е напълне необосновано и нередно,зощото тези "защитни" с-ми вместо сигурност ще доведат единствено до напрежение и дестабилизация в региона ,каквото и се цели с тях.Също така разполагане на чужди армии и бази на суверена българска земя е нещо диаметрално противоположно на националният ни интерес. Това е накратко как стоят нещата още информация тук http://vhod.awardspace.com/index.php?lng=bg
цитирай
4. demokratizator - @ boristodorov56
17.02.2010 23:26
Наистина Русия продължава да ни използва като троянски кон и докато не се осъзнаем къде се намираме, няма нищо добро да се случи.

@ smani

Отлично сравнение, руската мечка си търси малките. Май не се е усетила, че има срещу себе си доста по-голяма мечка гризли от Запад, да не говорим за пандите и другите хищни животни от Изтока. :)

@ tomcat

Аз съм един от тези хора, които не приемат конспиративни теории за това, че всичко е изрежисирано и нас правителствата (особено американското) все ни лъжат. Истината е, че за да се осъществи една конспирация, като тази, за която ти намекваш, са необходими толкова грандиозни финансови и човешки ресурси, такава твърда дисциплина, че всичко това може да се случи само във филм. В реалността събитията могат да получават тласъци от различни страни, но менажирането на цялата тази воля, на всичките взривоопасни емоции, е непосилно за човешки същества. Когато събереш дори двама души, има поне три различни мнения, а какво остава за случаи, в които се налага да лъжеш милиони хора и да разчиташ на още хиляди да ги снабдяват непрестанно с лъжи.

Както Ирак е получавал пари от американците, когато воюваше с Иран през 80-те години, така и Ал-Кайда може да е получавала финансиране от ЦРУ, когато е нападала съветски части в Афганистан. Всеки си знае интересите и действията, с които ги защитава, се менят непрекъснато. В момента, в който глобалната карта на света се промени и СССР изпадна от надпреварата, терористите логично си набелязаха американците и западноевропейците за следваща цел. Нищо конспиративно няма, има само следване на религиозен канон, интерпретиран по доста краен начин от хора с неясни, но пък огромни амбиции. Още Маркс пък е казал, че религията е опиум за народа, така че няма нищо странно в това, че има кой да се връзва на обещанията за вечна наслада в отвъдното.
цитирай
5. tomcat - Да това, че правителствата лъжат е ...
18.02.2010 00:44
Да това ,че правителствата лъжат е безумна конспиративна теория ,незнам какво ме прехвана да изряся такава простотия.Правителствата никога ,ама никога не лъжат ,те винаги казват истината и се грижат за нашето благоденствие.Политиците са непорочно заченати светци с ореол около главите им ,които по-скоро ръката ще си отрежат отколкото да ни изпързалят.
Сега сериозно!атентатите срещу небостъргачите са типичен пример за т.нар. операции ""фалшив флаг" това е когато даден терористичен акт е извършен от дадена страна по начин ,по който да прилича така сякаш е извършен от политическите им врагове,които и да са те в даденият случай.Подобен тип операции са стари колкото и света и не само американците ги прилагат,въпреки че те са най-дейни в тази насока.Примери за "фалшив флаг" или самопричинена рана е когато Нерон подпалва Рим и обвинява християните,когато Хитлер запалва райхстага за да го използва за оправдание за преследване на евреи и малцинстватаПрез 60 години на миналиян век американското военно командване е разработвало и планове, агенти на ЦРУ да извършват убийства в маями на американци и да обвинят кубинци за това ,използвайки го като предтекст за нападение на Куба.Имало е също планове да взривят пътнически американски самолет над Куба пак ,като основание за инвазия напиши в гугъл operation northwoods.Инцидента в залива тонкин изтъкван като причина за виетнамската война също е инсценировка и това вече е официално разсекретено и никой не го крие дори и самите американци.Та въпроса ми е при положение че са го правили веднъж,два пъти,три пъти, какво те кара да мислиш ,че няма да го направят за пореден път.Още повече че несъответствията с официалната история около атентатите на 9/11 са толкова много и документални филми има за тях в ютуб и още тонове информация за тях стига да ти се иска да научиш истината!Прочети сайта ,който ти посочих по-горе там има много информация по въпроса."ВСЯКА ВОЙНА Е БАЗИРАНА НА ИЗМАМА" Сън Дзу -изкувството на войната.
цитирай
6. demokratizator - Правителствата не са застраховани от лъжата
18.02.2010 01:09
Но да приемаш, че всяко действие на дадена власт е плод на лъжа и цели по лъжлив начин да постигне някаква изгода, означава да предпочетеш анархията. А анархията е връщане на хората към естественото състояние на постоянна война, положение на абсолютна несигурност и животинска конкуренция. Човечеството се е развило дотам през хилядолетното си съществуване, че да разбере смисъла от фигури и институции, които да получат легитимността на народа, за да го управляват. Ако той не му вярва, съществуват механизми за смяна на хората в тях.

Конспирация наричам не възможността едно правителство да лъже, а обясняването на всички събития, които се случват чрез някаква навързана мрежа, където всяко нещо се режисира и се изпълнява по перфектен начин. Всеки, който се е занимавал с мениджмънт на някакви ресурси, били те икономически или чисто човешки, знае, че такова перфектно обяснение е твърде хубаво, за да е истина. Трябва да се потърси проблема на много места и да се анализират различните връзки, а не да се поставя следствието пред причината, както често се прави при интерпретацията на войната във Виетнам например.

Разбира се, всяка теория на конспирацията е самодостатъчна, защото твърди, че всичката получена информация чрез всички медии и други възможни канали също е инфилтрирана и специално приготвена да отразява нуждите на конспиративните кръгове, затова един човек, убеден в теорията на конспирацията, няма как да бъде разубеден лесно. Когато стане въпрос за Иран, той винаги може да каже, че изказванията на иранския президент срещу Израел са нещо, което не се е случило, а е само образ, режисиран и пропагандиран от удобен агент, в случая американците.

Единственото сигурно нещо е, че човек не може да бъде сигурен за нищо. Оттам насетне всичко е въпрос на интерпретация. Аз обаче знам коя интерпретация предпочитам, защото виждам къде е логиката.
цитирай
7. darkanion - аз мисля,
19.02.2010 14:27
че tomcat страда от предсразсъдъци.
Имах една учителка, която я гонеше (и все още я гони) параноята; тя вярва именно в това,ч е всичко в света е конспирация.
Веднъж, влизайки в час, прозорецът до бюрото й бил отворен и тя се развикала на класа, че е отворил прозореца нарочно, с цел да я разболеят и да не учат.
Разбира се, че истината е съвсем различна. За да отвори някой прозореца с такава цел, той трябва първо да се сети за цялата тая работа. Което е и нелогично, имайки пред вид царящата глупост и неспособност за мислене сред тийнейджърите. Имайки пред вид и това, че отворен прозорец при нормална температура не би могъл да разболее никого..

Мисля, че tomcat се държи/мисли именно по този начин. Някои хора не могат да осъзнаят, че нещата могат да имат и съвсем по-нормално, логично и прагматично значение, отколкото да се обясни с конспиративната теория.
Другата грешка е, че понятията "политика' и "политик" са многозначни. Хитлер например е бил болен мозък, неговата политика е била насочена към избиването на 3та класа хора, рушащата цивилизацията. Като политик, той е постингал започването на тази политика, започването на 2та световна война. И естествено,ч е един ограничен човек би помислил, че ВСИЧКИ политици и политиката КАТО ЦЯЛО са лоши, зли, причиняващи вреда на излъганото население, което също търси своя Рай.
Не всички обаче са такива.
Хората са се научили от миналия век, че да мислиш ограничено и колониално, води до световна война. Всичко е индивидуално. Как мисли Америка и как мисли Иран, и как мисли Ирак, и как мисли България - всеки мисли за себе си, индивидуално. Взаимовръзката между тях, правят международната политика. Нещата се задълбочават, да, с изминаването на времето и историята. Но да се извадят едни неща от контекста на цялата картина и да се направи теория на конспирацията, не е... логично/адекватно/правилно/нормално/лесно/нужно, за да живее един човек по-добре и за да има причина и начало разочарованието му.
цитирай
8. demokratizator - @ Илиян
20.02.2010 01:09
Много ми хареса написаното от теб за учителката, която смята, че нарочно я разболяват учениците. Точно това е проблемът на много от хората, които вярват в така наречените теории на конспирацията. Смятат, че всичко е режисирано от някого и всичко се прави с цел, а това просто няма как да стане докато хората са просто хора, т.е. същества, които правят грешки непрекъснато. Разбира се, да се вярва безрезервно на правителства или казаното от някого е другата крайност.

Теориите на конспирацията заслужават отделен (най-малко един) постинг и аз отдавна се каня да пиша за тях. Мисля, че в скоро време ще го направя. :)
цитирай
9. darkanion - :)
22.02.2010 00:26
Напиши, напиши :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237770
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031