Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2010 01:54 - ЧЕЗ и 21-и век - две отделни същности
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 1261 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.02.2010 01:55


Настоящият постинг няма за цел да коментира цените на тока, качеството на услугите на ЧЕЗ или нещо друго, което може да се счете за по-тривиално в днешно време. Напротив, оказва се, че любимият чешки електродоставчик има далеч по-интересни занимания от това да си осигурява монополни пазари в страни като България.

Причината да пиша това е потресът ми от репортаж в новините на TV7 за начина, по който ЧЕЗ събира задълженията си от нередовни платци в Чехия. Бях меко казано уплашен от кадрите, които видях, тъй като те приличат повече на записи, направени в антитерористичен взвод, а не в международна компания за електроснабдяване. Видео, пуснато от ЧЕЗ в чешките медии, може да се види накрая на постинга.

Историята покрай тези записи е добре обяснена тук. Накратко обаче ЧЕЗ се оплаква, че има много нередовни платци, от които губи много пари. Затова на компанията са необходими специални части, които се тренират в стрелба, ръкопашен бой, спускане с въжета и т.н., за да могат да се справят с нарушителите. Нещо повече, директорът на ЧЕЗ твърди, че има много добре развита организирана престъпност в Чехия, която краде ток в индустриални количества и отгоре на всичко не се свени да ползва сила срещу служители на компанията.

На мен лично цялата тази работа ми звучи като научнофантастичен екшън с Арнолд Шварценегер, където някакви мегакорпорации се борят помежду си и вече въобще не зачитат нито закон, нито държава. Ситуацията от една страна е смешна, но от друга е доста тъжна. ЧЕЗ се завръщат към някакви архаични методи на убеждение, за да получат парите, които техните клиенти им дължат. Движейки се с тези бронежилетки в стил ФБР и размахвайки автомати наляво и надясно, не може да не се стигне до инцидент съвсем скоро. Даже в репортажа на TV7 се спомена, че вече възрастен длъжник се е самоубил, когато е видял "спецчастите", нахлуващи в двора на дома му. Представете си какво тепърва ще става особено ако тези "ЧЕЗ части" не са обучени по подходящ начин и не могат да запазят психическо равновесие по време на мисия.

В нормална държава не би се очаквало една компания да си събира дълговете по този начин, не и ако наистина държавата е правова и зачита индивидуалните права на хората. В нормална държава само с разрешение на съд би могло да се стигне до отнемане на собственост на някого, пък бил той и длъжник на милиони долари. Вместо това в Чехия виждаме как тази полудържавна получастна компания се държи като отделен стълб на властта в страната. Изглежда, за ЧЕЗ не съществува класическото разделение на властите, състоящо се от законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Нека ги има и тях, но реалната власт е на ЧЕЗ и такива като нея.

Това се опитва да намекне компанията, пускайки в медиите своите видеоматериали, чиято цел е да сплашат хората и да им покажат, че държавата пак няма нищо да направи, докато транснационални корпорации газят закони и правила както и когато си решат. Проблемът е наистина дълбок, тъй като цялата сага с ЧЕЗ ни кара да си зададем важни въпроси. Най-важният може би е "Къде е държавата?", и то не от залитане по социалистически идеи, а от елементарна човещина и разбиране, че в 21-и век националната държава има свои базови функции, които трябва да изпълнява и не бива да й се пречи да ги изпълнява.

Например, ако наистина ЧЕЗ имат толкова много длъжници, колкото казват, защо не се опитат да постигнат съвместно със съдебната и изпълнителната власт споразумение за по-бързо производство и по-лесно събиране на дължимите суми чрез съдия-изпълнители? Ако те наистина са толкова застрашени от организираната престъпност, защо не говорят с правителството да засили службите и полицейските части, чиято основна дейност би трябвало да е да запазят правовия ред и да не допускат нарушаването му?

Основен проблем е, че ЧЕЗ взима нещата в свои ръце. Това е нещо, което е недопустимо да се случва в държава в Европа в 21-и век. Една транснационална корпорация няма правото да обучава кадри да използват насилие и да им плаща за това независимо от причините. Насилието е изключителен монопол на държавата и то няма място в корпорации и други структури с неясен произход. Народът излъчва легитимна власт, която може да си служи с насилие, за да предотврати разпада на общността в рамките на държавата. Затова тя създава и полиция, тайни служби, армия и т.н., но никой друг няма правото да ползва подобни структури, защото ще се получи на практика двувластие.

Не бива да допускаме саморазправата да взима връх в обществото. За нарушителите трябва да се погрижи държавата, като ги вкара на топло или глоби, но никой друг няма право да извършва тези дейности вместо нея. В крайна сметка тя е гарант за това, че един човек няма да бъде смачкан заради интересите на друг, без законова санкция, както е ставало често в историята досега.




Тагове:   Чехия,   монопол,   власт,   две,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 238749
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930