Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 09:00 - Какъв е проблемът с ГМО?
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 2992 Коментари: 7 Гласове:
2



Различни организации с разнороден произход и разнообразни цели се оказаха твърдо против разрешаването на генно модифицирани организми (ГМО) в България. Атаките дойдоха от зелени и природозащитнически движения, от част от десните партии (СДС поде специална кампания), от президента Първанов, а може би и от още други места.

Но какъв всъщност е проблемът, че като никога всички успяха да се консолидират, за да попречат на приемането на ГМО в страната? Страховете на различните страни по проблема са идентични - че ще нарушим биоразнообразието, ще се месим в природата, играейки си на Господ, и ще изтощим почвата. Несъмнено в тези страхове резон има, но все пак, нека погледнем нещата от един малко по-различен ъгъл.

Ако ние забраним ефективно ГМО в България, е само въпрос на време спорите или семената от вече модифицирани организми в други страни да попаднат у нас и да станат част от екосистемата, замърсявайки уж чистата ни биозона (която ще правим според Първанов и СДС в най-скоро време). Може да са нужни една, две или пет години, но е несъмнено, че разрешаването на ГМО в други европейски страни, ще направи нашата забрана абсолютно безмислена. Природата не признава човешките граници или тези, установени със закон - семена от ГМО ще попаднат на нашата територия и ще замърсят всичко, което толкова внимателно сме пазили.

Понеже вече доста страни използват активно ГМО, представете си какво ще стане след 5-10 години. Огромна част от производството ще се състои от генно модифицирани организми. Напредъкът на технологиите ще позволи още повече производителност за тези модифицирани култури, което ще означава много повече храна за страните, които са ги разрешили. Нашето земеделие няма как да смогне на световния тренд с всичката си "чиста" продукция и пак ще се принудим да внасяме земеделско производство от чужбина т.е. ще губим пари. Евентуален пазар на чисти биопродукти ще има твърде малко потенциални купувачи, защото качествата на ГМО постепенно ще надхвърлят в пъти тези на чистите продукти. Това ще кара производителите на вторите да изискват нелепо високи цени за тях, което пък няма да се хареса на никого. В крайна сметка по-евтиният продукт е този, който може да се гледа при всевъзможни условия и да се адаптира по-добре към средата си. Той ще спечели и надпреварата.

Всичко казано дотук ни насочва към това, че да се забраняват ГМО е губещ ход за икономиката на страната ни в дългосрочен план. Ще загубим, защото колкото и забрани да си сложим, ГМО ще се развият у нас благодарение на развитието им в близки до нас страни. Ще загубим, защото няма да участваме наравно с останалите страни в производството на храни за вътрешно потребление и износ.

Ако погледнем голямата картина, ще видим и други причини ГМО да е важно да се наложат в производството и пазара. По данни на ООН и други организации днешното население на света наброява 6.8 млрд. души. Пак по техни данни до 2050 г., а може би даже до 2040 г., населението ще е надхвърлило 9 млрд. души. Това е увеличение с 2.2 млрд. души или над 32% ръст спрямо сегашното население в рамките на 30-40 години. Идва логичният въпрос: кой ще изхрани всички тези гладни гърла?

ГМО не е това, което ще донесе краят на глада и бедността на земята. ГМО обаче могат да помогнат растящото търсене на храни от първа необходимост да бъде удовлетворено. Да, но за да това да стане, ще се изтощят почвите, казват екозащитниците. А кой е казал, че в бъдеще ще ползваме почви, за да отглеждаме различни култури?

Отвъд океана учените отдавна са запретнали ръкави и работят по различни модификации на пшеницата, така че да я направят по-адаптивна и с това да увеличат шансовете й за развитие в досега неблагоприятни за нея условия. Нещо повече, екип от учени вече са достигнали до такава разновидност на пшеницата, която може да се развива без нужда от почва или директна слънчева светлина. В предаване по Discovery Channel те показаха в помещение с размерите на средно голяма стая наредени метални панели под 60-градусов ъгъл спрямо пода. На тези панели бяха разположени самите житни култури, като корените им отиваха най-долу, откъдето получаваха напояване и наторяване с различни химикали, всичко чрез впръскване. Пшеницата се развива идеално под изкуствени лампи, чиято сила може да се увеличава и намалява в зависимост от нуждите на растенията. Подобни опити говорят за невероятния потенциал на генно модифицираните организми и за острата нужда от това те да бъдат възприети по-скоро от обществото. Някой ден ще е възможно досега неподозирани места като мазета и тавански помещения да бъдат използвани за отглеждането на пшеница и други култури, намалявайки транспортните разходи и осигурявайки допълнително "домашно" производство освен това в комасираните земеделски земи.

Без съмнение трябва да сме нащрек за потенциалните опасности, които ще съпътстват развитието на ГМО. Факт е обаче, че човешкият прогрес през хилядолетното ни съществуване винаги е зависел от премерения риск - ако нашите предци не се бяха престрашили да излязат от пещерите и да убият зверовете, които ги заобикалят, никога нямаше да развием цивилизацията, с която разполагаме днес, никога нямаше да стъпим на Луната и никога нямаше аз да пиша този блог, а вие да го четете. Природносъобразно живеене в истинския смисъл на думата не може да се постигне от едно общество, тъй като цивилизацията е именно това, което е извън природата. Ние просто трябва да внимаваме да не застрашим нашето собствено съществуване с действията си върху нея.


Тагове:   Какъв,   прогрес,   население,   ГМО,


Гласувай:
2



1. tomcat - Добър ден
20.02.2010 14:19
Пълна илюзия е че гмо ще се справи с световният глад.Отново това е удобният предлог на световният глобалистки елит под ,който искат да ги пробутат тези отрови!В блога ми има пост за опасностите от гмо доста подробен с документален филм на английски ако знаеш.Освен това странно защо се строят подземни бункери за семена на северният полюс ,ако гмо са толкова безопасни?
цитирай
2. demokratizator - @ tomcat
20.02.2010 17:05
Аз не съм казал, че ГМО ще се справят със световния глад. Производството няма да се покачи, защото растенията дават по-висок добив, а защото са по-издръжливи на различни условия. Това няма да реши проблема с глада, най-много ще спомогне той да не се задълбочи при очертаващото се драстично увеличаване на населението в кратки срокове.

И, разбира се, ГМО не са безопасни. Няма нищо безопасно в генно модицираните организми, няма нищо безопасно и в останалите култури, пренасящи бактерии и т.н. Природата не е безопасно място и човекът никога не може да се чувства в безопасност. Но той поне може да се опита да намери някаква сигурност за прехраната си т.е. да поеме риск, както винаги е правел досега, макар и с по-малко технологични средства.

А за хранилищата за семена в скандинавските страни мога да кажа само, че те не са правени специално заради ГМО, а въобще като мярка да се предотврати изгубването на ценни култури в случай на някакъв катаклизъм. Бих казал, че това е една добра презастраховка, която прави и риска от ГМО по-малък.
цитирай
3. анонимен - -
20.02.2010 21:49
че няма да се опазим задълго от ГМО е почти сигурно, но защо да не опитаме да се опазим колкото е възможно по-дълго? защо трябва още отсега да си свалим гащите и да се съгласим на всички, което ни предлагат от САЩ?!
това, че ГМО не са безопасни явно и ти си го прозрял. да ядеш пшеница, родена от природата и такава, напоявана с химикали в лаборатория на изкуствена светлина - аз категорично бих избрал първото ако имах право на избор.
използването на ГМО е неморално - освен че хората се тъпчат с боклуци (питаме се защо американците са дебели), това е и в противоречие с природните закони. знаете ли ,че след като се засее ГМО се изсмукват естествените сокове и вещества от почвата и тя повече никога не може да ражда по естествен начин?
та, мисълта ми е , че аз пък се радвам, че този път в обществото има единно мнение, нека се опазим. дали ще е за 1,2 или 5 години-няма значение. колкото повече, толкова по-добре. дреме ми какво искат от ЕС и как ще се отрази това на икономиката ни, ние и без друго сме толкова затънали, че по-зле едва ли може да стане.
цитирай
4. demokratizator - @ 3. анонимен
20.02.2010 23:43
Дали и доколко генно модицираната храна е по-опасна от обикновената, мината вече достатъчно пъти с различни пестициди, не може да се каже със сигурност. За почвите съм съгласен, че вероятността ГМО да ги изтощят, не е малка. Затова написах и в постинга си за идеите, върху които се работи в момента - пшеница, а и други култури, да могат да се гледат без нужда от почва.

За американците ще бъда кратък - те са дебели не защото консумират твърде много ГМО, тъй като ГМО се продават едва от средата на 90-те години, а американците и преди това не са били особено тънки. Бих казал, че са доста големи работохолици и икономиката им е много добре структурирана, което им позволява да произвеждат в пъти повече, отколкото в България си позволяваме. Затова в САЩ храната е в някои случаи в пъти по-евтина от в България, и то спрямо един и същ еквивалент - долара. Стресът от работата пък е допълнителен стимул да се купува вече евтина храна, дори без тя е да е нужна на организма.

А че има накъде да се влоши ситуацията в икономиката, за мен спор няма. Земеделието е естествен отрасъл за българите, имаме богата традиция, подходящо географско положение. И все пак, колкото и да се трудим, не можем да се сравняваме с успешните ГМО реколти на по-малко плодородни страни близо до нас, тъй като те ще могат да отглеждат повече растения в по-неблагоприятни условия, увеличавайки производството си, подбивайки нашия пазар и в крайна сметка водейки икономиката на страната ни до пълна зависимост от външни източници за базови продукти. След като светът върви в посока на приемането на ГМО и повсеместното му ползване, ние няма как да останем изолирани. Трябва да приемем промяната и да се опитаме да работим за това тя да премине с по-малко проблеми. Колкото по-рано стане, толкова по-малка ще е социалната цена.
цитирай
5. darkanion - м..
22.02.2010 00:37
1. не обичам самовлюбеността на хората.
2. ГМО не означава "отрова". Можело да има негативни ефекти (не съм запознат с тях), но някой разбира ли какво значи "ГМО"? Генно-модифицирани организми.
Т.е. доматите, които ще ям ще са със същата структура на негенно-модифициран домат, просто ще е бил получен по по-особен начин.
3. 1, 2, 5 години повече нещастен живот... не ми звучи привлекателно...
цитирай
6. анонимен - .
19.03.2010 23:51
ГМО не е лошо нещо. Има приложения на много места, но е разумно да бъде ограничен или забранен за хранителни култури. Не виждам нищо лошо в ГМО памук или фармацевтично растение, но ако има ГМО в храната има висок риск това да не е добър ход за бъдещите поколения. Трябват още доста години иследвания за да се види кое е безопасно и кое не.
цитирай
7. анонимен - Не си прав в някои отношения
25.01.2011 23:42
Тезата ти за ГМО-тата като цяло не е добре аргументирана, още по-малко фундаментално погледната. Няма да се впускам в подробности за твоите пропуски, грешки и размити представи. Ще кажа само една доста важна поговорка, която винаги трябва да се взима предвид за всяко едно действие. А тя гласи: "Каквото не е счупено, не го поправяй". В този ред на мисли ГМО са грешка - те са излишни. Храната винаги ни е хранела и няма нужда от подобрения в това отношение. А относно вкусовите й качества, които не са на върхови равнища в базовия продукт, си има една съвсем земна и природна наука, която да обогати насладата от ястията - нарича се готварство. ГМО-тата са един излишен и опасен продукт, произведен от алчни корпорации с цел минимизиране на разходите и максимизиране на печалбата за сметка на всичко останало. Питам се аз обаче, как ще си купиш с пари тоалетна хартия на една опустошена планета? /хипербола.

П. П. Относо въпроса за населението (въпреки че това е друга тема) - не мисля, че въобще е правилно да се стига до подобни числа като 7млрд., 9млрд., 50млрд... Това е паразитен модел и здравомислещия индивид не би го позволил (поне не преди космическата колонизация). Но, както казах, това е друга тема.
Иначе, поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237764
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031