Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 01:13 - АЕЦ Белене: една достойна за уважение позиция
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 1749 Коментари: 3 Гласове:
7След разгорещени дебати и множество совалки от руска страна по въпроса за АЕЦ Белене, днес най-накрая чухме една смислена и полезна за страната позиция от страна на член на правителството. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков събра смелостта от парламентарната трибуна да заяви: "Не, нито стотинка не давам!".

Разбира се, казусът "Белене" е много сложен. Започнат още преди 1989 г., проектът е мислен в съвсем различни от съвременните условия т.е. без наличието на реални пазари, а само в изкуствено създадените икономически условия на СИВ. Може би дори ако АЕЦ-ът беше реализиран в онези години, щеше да се окаже печеливш при тогавашните цени на ядреното гориво и тока, кой знае.

Ситуацията с електроцентралата днес е коренно различна обаче. СИВ отдавна не съществува. Всеки се бори сам индивидуално за своето място на свободния пазар. Ролята на държавата вече не е тази на всесилен властник, който решава всяко нещо до най-малката подробност. Днес разчитаме на хората, които избираме да ни представляват, да успеят да поддържат реда и сигурността, като ни осигурят подходящи условия сами да се развиваме.

След като правилата на играта се промениха, трудно може и една неизиграна карта от предишна епоха да успее да се вмести в новата си роля. Твърдението, че АЕЦ Белене представлява стратегически интерес за България, само по себе си е смешно и жалко и се опитва да играе популистко-носталгична игра пред средностатистическия българин. Видно е от всички възможни доклади и разчети, че електроенергията, която сега се произвежда в България (макар да се затвориха 4 блока на АЕЦ Козлодуй), надхвърля потреблението достатъчно много, че да има какво да се изнася в съседните ни страни. Тогава с какво е стратегически проектът "Белене"?

Единственото, за което тази електроцентрала би послужила, е да се изнася електроенергия на въшни пазари. Това означава да се намерят страни, които са готови да закупуват ток от нас вместо сами да си го произвеждат. Напоследък обаче почти всички балкански страни дадоха индикации, че строят нови ядрени мощности. В такъв случай, кой ще купи ток от нас?

Не е за подценяване и фактът, че в България липсва подходяща инфраструктура, за да преносът на ток да става с минимални загуби. Огромно количество електроенергия се губи по трасето, а това е много по-належащ проблем за решаване, независимо дали ще се строи някакъв АЕЦ или не.

Но това не е краят на списъка с проблеми на Белене. Горивото за централата ще идва от Русия, а отпадъците отново ще отиват там. Това означава нови разходи за страната ни, които ще оскъпят продукцията допълнително. В крайна сметка ще се окаже, че нашата атомна електроцентрала продава най-скъпия ток, произвеждан по този начин, т.е. за пазар не можем и да си мечтаем в такъв случай.

Тук е мястото на един още по-сериозен проблем. Дори да приемем, че АЕЦ Белене ще се построи изгодно, бързо и ефикасно и ще произвежда електроенергия достатъчно евтино, че да може тя да се продава успешно на външни пазари, защо трябва държавата да се занимава с това? Живеем в пазарна икономика и условия на господство на частния капитал. Защо у нас трябва държавата, т.е. всички ние, да си поделяме тежестта на дълга? Защо трябва въобще държавата да печели пари (ако го може)? В крайна сметка на една държава не й трябват пари, тя не е корпорация. На нея са й необходими толкова ресурси, колкото са нужни за изпълнението на основните й функции. Тези пари се събират чрез данъци, а не чрез провеждане на отделна стопанска дейност.

Аз обаче съм либерален човек и въпреки казаното дотук, не бих искал директно да отрежа проекта. Напротив, аз вярвам, че има достатъчно богати хора в енергийния бранш, които биха могли да построят централата със свои средства и да я експлоатират, както намерят за добре. Поне би било логично това да е така, ако централата наистина е рентабилна. Най-добре е България да намали в максимална степен своето държавно участие в проекта за сметка на всеки инвеститор, който е готов да поеме риска от една ненужна електроцентрала върху себе си. Ако ще, нека RWE вземе проекта. Или Росатом. Или може би някоя държава директно, ако вярва, че държавната намеса в икономиката е добро нещо. Да го вземат Македония, Сърбия, Турция, Русия, САЩ, Китай, Узбекистан, Бангладеш или Горна Волта. Нека го кажа така: не ме интересува кой от изброените и всички останали неизброени ще го вземе. След като иска да си чупи главата с "печелившия проект" АЕЦ Белене, кой съм аз, че да го спирам?

Въпросът е името на Република България да не фигурира никъде в договореностите, за да се гарантира и казаното от министър Дянков днес: "От бюджета за тоя проект и стотинка няма да дам!". А именно с това ще се гарантира и свободата на всички български граждани от един ненужен и потенциално заробващ проект.


Тагове:   Белене,   АЕЦ,   позиция,   ненужен,


Гласувай:
7
01. анонимен - Умните у нас
27.02.2010 21:23
считат за луди ! Народопсихология ... !
цитирай
2. teodordetchev - Подкрепям таи позиция на министър Дянков.
04.03.2010 19:11
Все пак трябва да се направи едно уточнение. министър Дянков заяви, че няма да даде и един лев ДЪРЖАВНА ГАРАНЦИЯ. В този смисъл изказването му е дори по-остро, защото става дума не за бюджетни средства за строежа, а за държавна гаранция за направените чужди инвестиции. Бюджетните средства вложени в изграждане на централата трябва да се броят на момента - строиш и плащаш. За разлика от тях, държавната гаранция не изисква незабавно плащане - може и да не се стигне до плащане, ако обектът е рентабилен и направените инвестиции (частни западни или държавни руски) се окажат оправдани от стопанска гледна точка. Дянков очевидно не вярва в посленото изобщо.
цитирай
3. анонимен - .
07.03.2010 21:13
Сега не ни трябва Белене.
Произвежда се достатъчно ток, но почти всички ТЕЦ-ове не са по стандартите(сегашни или бъдещи) на ЕС и рано или късно ще трябва да ги затворим. Това както е тръгнало може да се случи и след 10-15г че и повече.
Тогава може и да ни трябва, стига да е печелившо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 160990
Постинги: 33
Коментари: 249
Гласове: 1536
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031