Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2010 02:18 - Постът на президента - много шум за нищо
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 5000 Коментари: 11 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Напоследък се вдигна много шум покрай идеите за отстраняване на президента Първанов от неговия пост. Всъщност по-странното е, че шумът идва не толкова от инициаторите на предложението, а по-скоро от опозицията в лицето най-вече на БСП. А защо ли да е странно, след като така нареченият "президент на всички българи" се оказа просто едно ченге на Държавна сигурност, което не може да е президент дори на собствения си отдел, какво остава за всички българи?

Ще се опитам да оставя настрана спора Дянков-Първанов, тъй като дискусията там е сравнително ясна и много се изписа по темата напоследък. Това, което представлява интерес, е опитът на БСП всячески да защити своя бивш (а може би не само бивш) лидер, благодарение на който нереформираната комунистическа партия все още диша. Дори да приемем, че Първанов не е нарушил Конституцията, начинът, по който цялата партийна машина е впрегната в това да го защитава, говори за едно нещо: гузен негонен бяга.

Какво имам предвид ли? Че според настоящата Конституция, която между другото отново е заслуга на ДС и БКП/БСП в по-голямата й част, импийчмънт на президента хич не е лесно да се случи. Чисто технически е необходима голяма подкрепа в Народното събрание и след това трябва Конституционният съд да разгледа казуса и да се произнесе имало ли е нарушение на основния закон или не.

При условие, че тепърва предстои да се мине през една толкова сложна и тромава процедура, както и през КС на България, не мисля, че реакцията на БСП може да се разглежда като нещо по-различно от хващане на удавник за сламка. Изглежда най-после комунистите са притиснати до стената и знаят, че Първанов е последният им шанс. Ако го изтърват, с тях е свършено. Поне такова впечатление оставят у мен настървените коментари на Станишев, Корнелия Нинова и още много други червени партийни шефове и активисти.

Казано на простонароден език, май, че комунистите този път ги заболя. Май още преди да се е случило каквото и да било, когато нищо не е сигурно и тепърва трябва НС да сезира съда, който после да се произнесе, комунистите се готвят за финална битка. Те са стигнали до ръба на своето политическо оцеляване и всячески се опитват да се задържат за сламката, която едва-едва се изплъзва от техните ръце - обединителната фигура на човека от Държавна сигурност в най-скоро време ще се срути под тежестта на собственото си его.

Когато комунистите загубят своя последен бастион, те ще са си виновни сами за грешката си. Забележете, Първанов сам прие Дянков, наговори му много нелепи неща и след това според мен доброволно наруши Конституцията, за да покаже мускули пред финансовия министър и правителството. За разлика от президента Дянков и по време на разговора, и след него, се държа на нивото на западен политик и експерт, който не се опитва да се скрие зад популистки намеци. Той запази добрия тон по времето на целия разговор, въпреки че срещаше яростна и организирана атака от страна на поне двама души (Първанов и Н. Колев заедно го тормозеха). Президентът от своя страна не престана със заплахите към правителство и финансов министър, не спря да набляга на това как държавата отивала към банкрут и как той гледал някаква въображаема по-голяма картинка.

Извинявайте, г-н президент, ама не е Ваш бизнес да се занимавате с нещата, които се опитвате да прокарате като идеи. Все пак живеем в република с парламентарно управление, а Вашият пост е създаден, за да е представителен за народа при разговори с чужди страни. Вие нямате право да коментирате работата на правителството, освен ако не го правите от лична позиция, в който случай нямате право да използвате ресурсите на президентската институция, за да разпространявате Вашето мнение. Нещо повече, Вие твърде много си позволихте при старото правителство, където се изживявахте не само като негов баща, но имахте дързостта и да преговаряте тайно с Путин и руските енергийни босове. Не стига това, но Вие даже имахте наглостта да подписвате с тях договори. Кой Ви е дал това право?

Мисля, че е крайно време Първанов да си иде. Но това няма да е достатъчно. В конкретния случай аз ще се съглася с Яне Янев, когато той казва, че ни е необходима нова конституция. Може дори тя да не е нова, но е необходимо сегашната да се обнови и някои части коренно да се променят. И една от основните точки, която бих разгледал е премахването на президентската институция и делегирането на представителните й права във фигурата на Председателя на Народното събрание. Всички останали функции на президента, които носят повече власт със себе си, и най-вече тези, които се отнасят до възможности за назначаване на висши държавни служители като членове на КС, трябва да бъдат прехвърлени към НС и Висшия съдебен съвет (напомням, че от сегашният състав 1/3 се избира от НС, 1/3 от президент и 1/3 от ВАС и ВКС; това лесно би могло да се промени на 1/2  за НС и 1/2 за ВАС и ВКС). Ако президентската институция не се премахне, то със сигурност нейните прерогативи трябва да бъдат сведени до минимум, а изборът й трябва да бъде оставен на Народното събрание, за да се осигури заемането на този пост от хора, които не биха могли да объркат по някакъв начин своята роля и да замесят с това страната ни в дипломатически скандали.

Просто президентската институция не работи. Тя има определени функции, които не изпълнява адекватно, но през цялото време се домогова към по-голяма власт. На практика обединителят на нацията сега се явява най-жестокият й разединител не само защото е противник на правителството на Борисов, но и защото спорът покрай неговите действия радикализира ляво и дясно и то в условията на тежка икономическа криза. Такова поведение е абсолютен абсурд спрямо конституционните задължения на Първанов, да не говорим за неговите предизборни обещания.

А след като се е случило веднъж, може да се случи пак. Дори да изтраем оставащите близо 2 години до идването на нов президент, няма да имаме гаранция, че той ще се справя със задълженията си по-добре от сегашния. Нещо повече, каква е гаранцията, че след 10 години президентът ще се съобразява по-добре с нормите от Първанов днес? Истината е, че гаранция няма. Вместо да се борим с последствията от проблема, които в случая са конкретни лица като Първанов, ние трябва да се стремим да елиминираме предпоставките за поява на такъв проблем - да изменим и по възможност дори да премахнем институцията.

Ще се появят хора, които ще кажат, че е все тая дали Първанов ще е президент, който се домогва до властта на премиер или просто премиер, ако хората го обичат. Проблемът е, че премиерът в България държи реалната власт, а президентът не би трябвало да държи почти никаква. В определени ситуации като например в правителството на тройната коалиция обаче нещата изглеждаха коренно различно. Като че ли президентът свикна на един доста по-голям комфорт в последно време и смята себе си за наследствен монарх, за да привиква при себе си "непослушни" министри и да ги порицава в обкръжението на своите придворни. В крайна сметка, ако беше все тая дали Първанов ще е премиер или президент, хората навярно нямаше да класират БСП трети на парламентарните избори през същата година, в която комунистите спечелиха президентските за пръв път. Ако хората искаха Първанов да им е премиер, те щяха да си гласуват за него за такъв.

Президентската институция вместо да съдейства за решаването на междуинституционални проблеми и за правилното функциониране на останалите власти, сама създава проблеми непрекъснато и това е и причината често да се говори за възможността за импийчмънт. Дали ще има перснален импийчмънт за Първанов и как точно ще се тълкува този спорен текст от Конституцията, трябва да прецени КС. Няма нищо страшно в това при сериозни съмнения в това един държавен акт да е противоконституционен, отговорната институция да бъде изправена на съд и там всички да разберат имало ли е нарушение и къде. В крайна сметка обаче импийчмънтът на Първанов не е важен - той така или иначе си тръгва след по-малко от 2 години. Това, което е по-важно, е да се предотврати възможността хора като Първанов да заемат поста президент и да злоупотребяват с него. Към такива варианти трябва да насочим мислите си днес и да се опитаме да постигнем едно по-изчистено управление на държавата, в което отговорностите да се поемат ясно от хората, избрани за тях, а не от агенти, търсещи възможност да разширят влиянието си.



Гласувай:
8



1. dolce - ............
13.03.2010 02:58
доста интересни расъждения на човек който хабер от света си няма
президента има право както и всеки друг гражданин в тази държава да каже на твоя любимец Дянков че е пълно лайно и некадърник
а що се отнася до това дали е нарушил конституцията мисля си че доста като тебе зеха да разбират от право
я остави таз работа на по умните и знаещи от теб
да съдиш по този начин знаеш ли какво е 'демократе'?
БОЛШВИЗЪМ
че съберете се вие които мислите така земете направете едно ЧК че да мирясате
цитирай
2. boristodorov56 - - 1. dolce
13.03.2010 08:08
Изследователю,
добре, че глупостта не е разарна, но пък е видна отвсякъде.

цитирай
3. smani - Много хора
13.03.2010 09:32
си задават въпроса за какво ни е президент. И с право. Огромна администрация - разнасят по цял ден едни папки от стая в стая; обядват добре, после едно хубаво следобедно кафе, малко ровене в интернет и работния ден минал. За бедна страна като България си е голям лукс да отглежда администрация, потънала в разкош и спокойствие, без практическа полезност за страната.
цитирай
4. demokratizator - От комуниста по-нагло няма накъде
13.03.2010 11:00
@ dolce

За какво да правя ЧК като такива като теб са го основали преди много години и още не са го разтурили? Все едно ти пък имаш голям хабер от света и от право - точно толкова, че да защитаваш агент на Държавна сигурност без никакви основания освен, че ти е партиец и съ-доносник. О прощавай, ако не си донасял, защото си бил твърде млад, за да го правиш - бас държа, че много си го искал.

Честно казано, съжалявам те, както и многото останали като теб. Но повече за съжаление сме ние, които се опитваме да се отървем накрая от вас и да продължим напред. Дано това някой успее да го осмисли, ти явно няма да можеш.

P.S.: Аз на няколко места казах, че КС трябва да прецени за нарушението на Конституцията. Останалото си е мое лично мнение, в което говоря за смисъла от институцията въобще. Научи се да четеш.
цитирай
5. demokratizator - @ smani
13.03.2010 11:17
Точно така стоят нещата в действителност. Хората в България май обаче си обичат този род институции - персонализирани, в които един хан, цар, вожд или нещо друго от този род се разпорежда както си иска с народни пари. Време е някой да се сети, че това е вредно за всички.
цитирай
6. анонимен - RE:1
13.03.2010 17:22
А бе скъпи мой кой те е учил на български език та не знаеш къде да сложиш запетая къде да сложиш точка в края на "мисълта си" къде да пишеш главна буква и къде да сложиш пълен член и въобще преди да почнеш да пишеш ли мислиш или след това въобще и не мислиш пък си седнал и коментари правиш за неща които не ти са не само ясни но и не знаеш защо ги пишеш пък отгоре на това и съвети даваш....................... и т.н. до пълно безумие.
Извинявай, в текста ти открих един единствен знак - " ? " . Дано поне знаеш той как се нарича и кога и къде се използва.

От коментара ти мирише доста лошо, дано поне ти се къпеш по-често !

Хайде, стига толкова, че заприличах на теб ! Бъди здрав и повече наблягай на майчиния си език / ако ти е такъв /. А преди да публикуваш коментари, ги давай на по-грамотни да ги " приведат в изправност ".
цитирай
7. анонимен - -
13.03.2010 18:59
до автора на блога - не знам по каква причина , но от всеки написан от теб ред лъха на злоба към комунистите. аз изобщо не съм комунист, но нека си казваме нещата такива, каквито са. а именно , че дянков не е жертвата в случая, а точно обратното. не казвам, че президентът никога не е допускал грешки, но за тези години (8 до момента?) е водил една доста умерена политика, без да допуска сериозни гафове (ако беше допуснал такива първо нямаше да го преизберат, и второ нямаше да е още на поста си).
Ти едва ли не да чертаеш нови схеми за държавното устройство, да разправяш как трябвало да се премахне президентът изобщо като институция.. та това няма ли да ни доближи още повече към толкова мразения от теб комунизъм?! да ни управлява само Бойко ли, или който там дойде, и да прави каквото си иска?! няма ли така да заприлича още повече на един втори Тодор Живков. Според мен ако президентът не беше от бсп, друга песен щеше да пееш.
колкото да "нарушаването" на конституцията - това е просто смешно. всеки е наясно, че разговорите с първанов се записват. Дянков да не би да не е видял стенографистката? още повече, че това НЕ Е личен разговор. не са седнали да си говорят на по кафе, и около тях да ги следят папараци едва ли не. говорили са за държавни дела, които засягат всички ни. даже и изнасянето на стенограмата да не е бил най-умният ход, то в никакъв случай не може да се нарече противоконституционно действие. но по този въпрос ще се произнесе КС.
цитирай
8. darkanion - @7,
13.03.2010 20:29
Разбира се, че ще лъха злоба към комунистите... но причините сега не ми се обясняват...
Президента е имал доста гафове, по-скоро от морална гледна точка.
Мисълта на Митко е да няма повече възможност алчни, нагли, безскрупулни хора като настоящият президент да заемат поста му. Защото просто му е писнало.
Постъпката на президента, дори да не противоконституционна, е нагла. Ама нагла! Ама наглост в най-чист вид! Целта - според него - да се види истината. Каква истина го гони него?! Видя се, че той е подготвил с екипа си злостна атака срещу Дянков, който е искал просто да се помирят, най-малкото да се спре с мненията си.
Относно мненията и работата на президента. Той няма право да води политика. Тук се доближаваме до германския пол. модел, но ние сме в по-мека форма. Общо взето така стоят нещата: президента представая страната ни навън; съблюдава за прилагането на конституцията на практика - как работи НС, МС, разделението на властите да е на лице и общо взето институциите да работят по правилник. Той НЯМА законодателни прерогативи!!!!!! Не е негова работа да води политики! Не е негова работа да харесва или да не харесва работата на парламента! И искам да отбележа, че говоря за Президента - не Първанов или който и да било. Ако той се изкаже по тези въпроси, значи говори от свое собствено име (което като личност грози - тъй като има и светец, наречен "Георги"). Ако има екип от икономически експерти, значи подготвя своя собствена политика. Която не му е работа. И! дори само затова тр да го махнат от мястото му, щото неговата работа е да пази конституцията, не да си дава още правомощия извън нея!

Има още нещо. Парламентарен режим значи, че трябва да има диалог м/у всички партии-представители на народа в НС. Няма как ако се махне институцията президент, да заприлича режима на комунистически. Защото там има само 1 партия, не няколко. Тук хората имат право на глас и всички са равни, а там равенство няма.
цитирай
9. demokratizator - Благодаря за коментарите
13.03.2010 23:29
@ 7. анонимен

Всъщност стремя се поне в постингите да бъда по-неутрален и либерален, доколкото това е възможно. Например, колкото и да ме блазнеше мисълта, не нарекох никъде Първанов "Гоце", както би следвало да направя.

Негативно отношение към комунистите вероятно има, но това е нормално предвид създадените обстоятелства в България през последните 65 години. На практика това не е злоба, а е опит да се заклейми практиката у нас комунистите да бъдат оправдавани в исторически план за тежки престъпления, които тяхната партия и отделни функционери са извършили.

И тук искам да съм пределно ясен: ако пишех за нацизма, аз щях да пиша с не по-малко отвращение. Аз се отнасям еднакво негативно към тези две течения, които за мен са еднакво човеконенавистни и еднакво виновни за съдбата на света през втората половина на 20-и век. В Западна Европа всякакво оправдание на нацизма е не просто признак на ненормалност, а директен повод да бъде човекът арестуван и надълго и нашироко разпитан за своите възгледи. Кога и у нас ще се научим да осъждаме комунизма за извършеното и да престанем да реабилитираме неговите дейци, които не показват какъвто и да било признак на разграничаване от старите 'учения', а с цялото си сърце искат да възстановят ситуацията отпреди 1989 г.?

На останалото, което каза, смятам, че Илиян е отговорил много добре. Премахването на президентската институция у нас няма да доведе нито до диктатура, още по-малко до комунизъм. Напротив, то ще изчисти нашата политическа система от ненужни звена и ще я направи по-ефективна и по-демократична, защото ще накара хората да започнат да се интересуват повече от Народното събрание като автентичен представител на правата им.
цитирай
10. dolce - ............
16.03.2010 19:04
караш ме да се смея от сърце!!!!!!!!!!
а що се отнася о ДС ако трябва да си го кажем честно всички такива "умници" като тебе я докараха държавата до това положение а именно; да е срамно да работиш в службите за държавните интереси
а и още нещо, да не забравя
никога не сме правили ЧК е и според мен е било доста голяма грешка ама това си е мое лично мнение което едва ли те интересува........
цитирай
11. demokratizator - @ dolce
16.03.2010 22:49
Какво значи "служби за държавни интереси"? Самото определение сочи към едно меко казано вдървено разбиране за това как в съвременния свят функционират службите. А именно, че службите днес се правят с цел защита на сигурността на гражданите, на обществото, дори често пъти с цел защита на обществото от собствената му държава. Преди 100-200 години и по времето на комунизма и другите тоталитарни режими наистина службите са се правили само за да защитават интереса на малцината упражнители на власт, често против интереса на цялото общество, но днес не е така. Не бива да се бърка верността към определени тоталитарни структури с вярност към хората. Напротив, в повечето случаи едното изключва другото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237262
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031