Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2010 02:16 - Вездесъщият Костов
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 3332 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 20.03.2010 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Причината да посветя този постинг на бившия министър-председател на Република България се корени в неговата непреходност и всеобхватност. Иван Костов при все, че вече минаха почти 9 години откакто сдаде премиерския пост, до ден днешен не е престанал да играе ролята на плашило на съвременна България. Неговата невидима ръка се разпростира до непознати за нас страни на живота по неведоми пътища. Той е във всеки политически дебат, във всеки аргумент се усеща неговият глас, във всеки спор той е страна сам по себе си. Той е обичан и мразен, той е уважаван и неразбиран. Той има пръст във всички световни събития, които ни засягат пряко или непряко, от падането на кулите на Световния търговски център през войната в Ирак и импийчмънта на Първанов до глобалното затопляне и флуктуациите в магнитното поле на Земята...

Това е вездесъщият Иван Костов.

Но всичко казано по-горе не звучи ли малко странно? В смисъл, какъв е този човек, който да събаря търговски центрове, да започва войни и да регулира магнитното поле на планетата според желанието си? Ами чакайте малко, то още малко и ще го изкараме Бойко Борисов.

Всъщност целият фолклор, който се носи около личността на Костов, на моменти е толкова абсурден, че даже е смешен и отдавна служи за съставянето на вицове с политическа насоченост. Как вицът ще се проиграе зависи от този, който го измисля. Има само едно правило, което трябва задължително да се спазва: накрая Костов е виновен.

И наистина, идете на всеки новинарски сайт и се опитайте да прочетете новина, свързана с политика, заедно с коментарите под нея. Може да става въпрос за всеки политик в страната, различен от Костов, но със сигурност поне 33% от коментарите се отнасят до Костов и други негови близки. Ако пък статията е за глобалното затопляне, бъдете сигурни, че там са намесени много конспиративни теории, в които централна роля заема не друг, а самият Командир. 

Как се получава така, че след толкова години извън властта, в опозиция и дълго време в немилост, Иван Костов продължава да бъде сочен за обичайния заподозрян щом нещо се случи по света и у нас? Не е ли малко странно всички заслуги за осъществяването на еврейската конспирация да се падат на този човек?

Да приемем, че обикновените хора могат да се заблудят и да си мислят неща, които няма как да се случат, но те просто не знаят това. Защо тогава и от всички професионални политици и една голяма група политически анализатори също се подава сигнал, че Костов всъщност още е на власт и той никога през тези 9 години не е слизал от поста си като практически функции? Може ли това наистина да е така, след като знаем, че поне 4 години БСП, най-големият враг на Костов, беше във властта и можеше колкото си иска пъти да премахне Командира от неговите позиции. Можеше и да го разследва и подслушва до най-малкия детайл, за да впоследствие да използва нещо елементарно с цел политическо компрометиране на Костов.

Първанов вече 8 години е президент и ако имаше нещо, което може да се каже за Костов, той отдавна щеше да го е казал, вместо да се занимава с популистки опити да набира влияние за някаква своя бъдеща формация.

Тогава как да обясним твърдения от сорта на "В България Костов още е на власт, но това е публична тайна", "Всичко, което се прави в България, е спор между Първанов и Костов" и много други? Сравнитено просто - това са само твърдения, които не насочват към никакви доказателства, а само към многобройни и разнообразни теории на конспирацията.

А защо Костов има такъв успешен ореол на всемогъщ самодържец? От една страна стоят критиките на неговите опоненти. От друга обаче аз си го обяснявам с факта, че в неговото правителство наистина се свърши някаква работа, а хората отдавна не бяха виждали министри да работят. Те бяха страшно потресени и запомниха министър-председателя като човек, който свършва работата, от която държавата има нужда. Самият факт, че бързо се излезе от една доста тежка икономическа криза на хиперинфлация означава, че хората малко по малко започваха да придават на Костов ореол на супергерой, който с няколко замахвания решава проблемите на цели народи. На практика Костов се явява някакъв вид магьосник, което допълнително засилва мистиката у него.

Магията на Костов обаче май не достигна за това той да продължи да бъде премиер, след като дойде царят, който обеща ритуал, с който само за 800 дни ще направи от България истинска европейска държава. Той се оказа шарлатанин, но това не помогна на Костов, а на старите му противници от БСП.

След като 2 мандата Костов тихо и кротко си стоя на парламентарната скамейка и само в някои много належащи случаи се обаждаше, за да даде съвет, той днес отново се мисли като някакъв активен политически фактор. Как е възможо 9 години след загубата на изборите Костов да продължава да управлява?

Може би тези, които казват, че Костов още е на власт, трябва да погледнат себе си и да потърсят там причините, за да мислят такива неща. Командирът не е вездесъщ и единствен. Той като всяко човешко същество има свои потребности, свои амбиции. Но той има и своите ограничения и не може да направи толкова много неща, колкото му се приписват. Наистина, би било хубаво да може да обръща нощта в ден и обратно, но още малко и ще го изкараме Бойко Борисов.

В крайна сметка това е и основното. Сравнително ниското ниво на политическа култура в България обезпечава неправилно възприеманите за актове на Костов действия, които нямат нищо общо с неговото управление или дори с което и да било човешко управление. Наистина, удобно е да се намери редовен заподозрян и той да се обвинява за всичко, но това не е реално и не решава реалните проблеми на хората, само ги прикрива зад фасадата на изприказвани глупости и ги кара да се отнасят по особен начин с определени хора в положението на политици.


Тагове:   амбиция,


Гласувай:
6



1. hatanasov - ДС
20.03.2010 22:34
ДС винаги търси врага без партиен билет. Той трябва да обере всички негативи, докато честните бизнесмени от ДС ограбват националното богатство. Не случайно България единствена от източния блок не отвори ДоСиетаа и не проведе лустрация. Сега всички плащаме последиците от това. Време е да им покажем, че сме народ, а не съветски сателит и троянски кон на СССР в ЕС и НАТО.
цитирай
2. анонимен - не стига че едва влезе в Парламента
20.03.2010 23:02
ами се самоназначи за шеф на Комисията за ДАНС!!!!
е малко му е на тоя електорат... да си ги избере пак "тия спасители":))
цитирай
3. nikolaigatzev - Костов е сериозно явление- което донесе много травми на българското общество!
24.03.2010 01:42
Неговият път и разрушителна дейност аз съм описал в тукашния ми постинг- "ДА УБИЕШ КОСТОВИЗЪМ.." Аз съм бил костовист донякъде- макар и в най-леката му форма- просто бях от вътрешната лоялна опозиция тогава- около Кмета на София. После напуснах Костов защото видях, че всъщност той заблуждаваше и нас и селе си за вината за нашите изборни крахове и отлива на доверието към нас, от СДС! Мога да добавя и друг факт- Костов благослови създаването на клонинги на НДСВ- 2 броя- които взеха на Царя около 7 %- това означаваше, че НДСВ можеше да има 145-150 депутати и съдбата на страната ни можеше да е друга- да не се налагат коалиции с ДПС и т.н. На второ място при тандема Костов и ген.Атанасов се извършиха мероприятия по подслушване на американското посолство в София, които даже и комунистите не бяха си позволили- разкрити при операция "Гном" на следващото управление..Костов заложи и личният режим- който после НДСВ и сега ГЕРБ доразвиха творчески...
цитирай
4. hatanasov - 3. nikolaigatzev - Костов е сериозно явление- което донесе много травми на българското общество!
24.03.2010 10:56
Отново Костов е виновен на комунистите. Но най-старата терористична организация в света донесе не само травми, но изби елита на нацията. Управлението на БКП доведе до няколко национални катастрофи. Но комунистът Гацев не пише нищо за управлението на Костов. А когато фактите говорят всички мълчат.
цитирай
5. demokratizator - @ nikolaigatzev
24.03.2010 23:39
Аз не искам да влизам в дебата кой е по-прав - Костов или някой друг. Писал съм достатъчно за негативния ефект, който Костов имаше върху българския политически живот посредством налагането на модела за политика чрез личност, а не чрез група от сплотени хора, работещи в името на обща кауза. Неслучайно тази политика му донесе прякора "Командира".

Това, което за мен е смешно и абсурдно днес, е вкарването на дадена личност, в случая Костов, в някакви хипотетични нива на разсъждения. Не е сериозно 9 години, откакто този човек не е на власт, да продължават хора да твърдят, че той си е останал на власт през цялото време и днес само си утвърждава позициите. Още по-малко сериозно става, когато това го твърдят хора с претенции за добра научна подготовка и обективност. В крайна сметка се завърта една конспиративна теория, която не води до никакъв резултат цялото твърдение, но определено чрез опит за накърняване на името на Костов се накърнява и авторитета на ДСБ, СДС и цялата Синя коалиция, което според мен е по-тревожно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 238607
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930