Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2010 01:27 - Докога ще сме солидарни с глупостта?
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 9304 Коментари: 26 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Криза е. Няма пари, няма производство, няма работа и следователно пак няма пари. На фона на това някои представители на изпълнителната власт правят изказвания, от които не е ясно дали имат съмнителни цели или са просто некомпетентни. Такова изказване направи днес министърът на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов, извеждайки на преден план тезата, че плоският данък можел да отпадне временно и било по-добре да се върне подоходното облагане.

Според министъра трябва данъкът да варира между 10% и 22% в зависимост от реалните доходи на гражданите. Така той явно мисли да пълни хазната, за да има пари за тази и следващата година, когато отново 1/3 от предвидените в бюджета разходи ще отиват за пенсии. Добре, но не се ли замисля Младенов колко противоречив ще е подобен ход и колко вреден ще е за икономиката на страната точно в този момент?

Сега всеки, който получава някаква заплата, е длъжен да плати 10% от нея като данък върху доходите на физическите лица. Младенов иска утре отново всеки да плаща 10%, но тези, които получават малко повече пари по начало, да дават още 10-12% отгоре. Всъщност няма никакво олекотяване на облагането за никоя част от населението за сметка на друга - има само допълнително утежняване на хората с по-високи доходи. А нужно ли е това?

В последните години България се развиваше с изключително добри темпове в немалка степен благодарение на въведения 10-процентов плосък данък, отдавнашна идея на СДС и вкаран в действие от Тройната коалиция. Може би именно плоският данък беше най-смисленият политически акт на старото правителство и, макар да можеше да се направи по-добре, с някакво ниво на необлагаем минимум в началото, все пак тази политика заслужава похвала.

Казват, че плоският данък бил дясна мярка. За мен лично плоският данък е възможно най-честната и логична мярка, еднакво справедлива към всички социални слоеве. Най-важното е, че се взима равен процент от всички, т.е. еднаква част от спечеленото, независимо колко много или малко е изкарано. По този начин ако един човек е спечелил 300 лв, той не се е трудил особено упорито и накрая му се налага да плати данък в размер на 30 лв. Ако човекът се е преработил и е изкарал 2000 лв, на него ще му се наложи да плати 200 лв на държавата. 200 лв е доста повече от 30 лв, но съотношението се запазва и това осигурява именно повече справедливост.

Друг е въпросът как разбираме справедливостта и производната й солидарност в съвременния свят. Дали е справедливо, когато един човек е работил по 10-15 часа на ден и е успял да изкара 2000 лв, той да дава по-голяма част от парите си на държавата от човек, работил 3-4 часа на ден и изкарал 300 лв? Или е справедливо двама души с различни навици, качества и способности да дават равни части от своите заплати за държавата? За мен справедливостта изисква всекиму да се отдаде дължимото. Когато един човек е работил, той заслужава да получи изработеното. Когато един човек е работил по-малко, той ще получи по-малко, но няма причина коефициентът да е различен.

На практика това ни връща към хубавата и поучителна българска приказка за невестата и свекъра с питата, който в началото не й давал да яде, защото не работела, но колкото повече тя започвала да работи, толкова повече й давал той от питата. Това служи да покаже не просто, че който не работи не трябва да яде, а, че който работи повече, ще яде повече. Принцип, който се спазва и по отношение на всички други икономически, а и чисто етични казуси.

"Тежестта на кризата трябва да се поеме от всички", правилно отбелязва Тотю Младенов. А дали се замисля, че иска отново да мине номерът с това някои конкретни групи да поемат повече тежест от други? Дали се замисля, че това никак не е справедливо?

Като че ли справедливостта е понятие, с което се борави само когато засегнати са по-бедните класи. Само че не може да си позволим монополизация на това социално явление. Истината е, че несправедливости могат и се извършват в голяма част от случаите срещу по-богатите прослойки. Разбира се, друг е въпросът, че в България сме свикнали всички да се броим за сиромаси и да ненавиждаме хората, които наистина са успели в живота си. Манталитетът, който се утвърди по времето на комунизма, е такъв, че въпреки че в ЕС сме в първите 10 страни по притежавано недвижимо имущество на глава от населението, се чувстваме все недоволни и бедни и винаги гладуваме и мизерстваме - нищо, че имаме по един апартамент, една вила, една къща на село, 2 коли и 4-5 ниви, които пустеят.

Когато говорим за справедливост, трябва да се опитаме поне малко да излезем от рамките на своето собствено его и да видим, че нещата винаги имат повече от една страна. Вземеш ли повече пари от човека, който работи 15 часа на ден и взима 2000 лв, не може да мислиш, че това ще реши всички проблеми на света. Ти доволно ще потриваш ръце и ще продължаваш да си клатиш краката в очакване на твоите 300-400 лв, върху които ще плащаш по-нисък данък, когато ще разбереш колко грешно си постъпил, че си накарал другия да плаща повече. С вдигането на данъци се стига до много по-ниски нива на събираемост и проблеми със самото деклариране на доходите. Хората изкуствено ще занижават сумите, които са получили, ще получават допълнителни възнаграждения, които няма да се декларират и на практика сивата икономика ще изживее своя разцвет.

За да попречиш това да се случи, трябва да имаш много силни данъчни органи, които да работят неуморно с полиция и служби, за да хващат онези лоши хора, които не си плащат данъците и да ги вкарват по затворите. Само че всичко това струва пари и то много повече от евентуалните приходи, които ще изкараш от увеличения данък на по-заможните. Да не говорим, че по всяка вероятност когато един работлив човек гледа как останалите хора плащат по-нисък данък от него, той ще изгуби мотивация да работи, ще започне да работи колкото останалите и така ще спадне производителността на населението, с която бездруго не можем да се гордеем, тъй като възлиза на няма и $7000 на глава от населението, т.е. 6 пъти по-малко отколкото в Западна Европа и над 7 пъти по-малко отколкото в САЩ.

Не бива да се подценява и фактът, че инвеститорите търсят добри пазарни условия за своите капитали. Те обичат страни с ниски данъчни ставки, където ще могат да наемат работна ръка евтино и да не плащат твърде много на държавата. А точно чуждестранните инвестиции са пътят към вкарването на повече реални пари в нашата икономика и към излизането от кризата. Не бива да ги ограничаваме с връщане на стари комунистически мерки.

Нека не се заблуждаваме. Кризата няма да се реши с увеличаване на данък, поне не и по начина, по който Младенов иска. Връщането на подоходното облагане ще задълбочи проблемите на бизнеса и ще намали производителността. Ще спомогне и приходната част на бюджета съвсем да се стопи, след като се увеличи сивата икономика. Нещо повече, България наистина има едно от най-ниските данъчни нива в ЕС, но засега инвеститорите са предпазливи да влагат пари тук именно понеже не могат да разчитат на стабилност на финансовите правила. Средата е много неустойчива и това личи от самите предложения, които са толкова противоречиви, че всеки човек, който мисли за парите си, ще бяга надалеч. Необходимо е да се провежда отговорна, прозрачна и ясно насочена фискална политика от държавата, в която да има приемственост между отделните правителства. Не може днес да няма плосък данък, утре да се появи за малко и след това отново да изчезне. Трябва известно време нещата да останат устойчиви, за да може да се установи доверие към българските институции и по този начин страната да стане привлекателна дестинация за чуждите капитали.

Остава оттук нататък да бъдем по-малко солидарни с глупостта и по-справедливи към самите себе си.



Гласувай:
9



1. анонимен - Виж моето момче. . . . Не си си научил ...
21.03.2010 03:25
Виж моето момче....Не си си научил достатъчно урока.Личи ти ,че грам не разбираш нито от Бизнес,нито от икономика,нито от политика.....Казваш,че Българите притежавали имоти....Що за наглост е твоето твърдение,да изваждаш най-бедната нация в Европа и една от най бедните страни в света каквато е България.Едва ли не ти все едно казваш ,че Българите са много Богати.Ти в кой свят живееш? Да не би да живееш в лъжливия ти КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ САТАНИНСКИ УОЛСТРИЙСКИ начин на живот? Какво се опитваш да докажеш с това че едва ли не някой си клатил краката на половин работен ден? Нима той го иска?Нима някой иска да работи на половин ден,да не взима никакви пари,да мизерства? Нима някой е избрал този начин на живот? ИМЕНО КАПИТАЛИЗМА НИ ДОВЕДЕ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НЕГРАМОТНИКО.Да имено лъжливия капитализъм който представлява закона на ДЖУНГЛАТА-по силния оцелява.По времето на комунизма България е построила АТОМНА ЕЛОКТРОЦЕНТРАЛА и е станала първата и единствена страна в Източна Европа с Атомна Елоктроцентрала.Колко пътища се бяха построили,колко язовири и национални обекти,колко фабрики и заводи? Имало ли е безработица както сега? А дребен? Отговори Всезнайко.Тогава безработните се събираха от улиците и се караха насила в предприятията да работят ,а сега млади хора изнемогват,страдат,останали са без работа,няма никаква РЪЖДАЕМОСТ.На последно място сме в Европа по Ръждаемост,а през ''омразния'' от теб Комунизъм сме били на ПЪРВО място по Ръждаемост.Така ,че си спести глупостите от рода ''НЕ СТАВА ВСИЧКО С МАГИЧЕСКА ПРЪЧКА'' или '' КОЙ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РАБОТИ ЩЕ ВЗИМА ПОВЕЧЕ'' Как ги изчисляваш тези глупости които ги дрънкаш? Колко са хората в Бг които взимат 2000 лв.1% или 2 % от населението,а колко са хората които взимат 350лв или до 500 лв- 97 % о населението.Тези които взимат по 2000 лв заплати са съмнителни типове които на 100 % крадат и правят мошенгий за това е хубаво да бъдат разследвани и да плащат повече данъци,така е СПРАВЕДЛИВО.нали си ДЕМОКРАТ,погледни как е в АМЕРИКА а ???
цитирай
2. анонимен - В Америка кой колкото повече взима, ...
21.03.2010 03:36
В Америка кой колкото повече взима,плаща следователно повече данъци.В Бг. трябва да се търси сметка от Олигарсите и да им се докажат произхода на парите.Затвор ,отнемане на всичкото движимо и недвижимо имущество,всички пари и всичко трябва да бъде раздадено на НАРОДА,не на държавата , а на Народа.Десетки Филми по цял свят излизат с разследване на ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА КАПИТАЛИЗМА.Как всичко е една голяма Конспирация,как целия капитализъм е устроил света така,че Бедните да стават все по бедни,а Богатите все по богати.Големи организаций от шера хора превърнаха света в един голям Балон,в една голяма фирма и целия този миризлив и лъжлив Капитализъм който ни лъжеше през всичките тези години лал едва ли не Той е по добрия вариант,как Комунизма видиш ли е лошо нещо,как всеки едва ли не сега е свободен.......всичко е една голяма лъжа.Хората станаха роби на Феодалите.Богатите си играят със съдбите на всички останали без да имат някакви скруполи,всичко е една голяма корпорация.Свидете ли сме на страните от Г8 как решават всякакъв тип важни въпроси за целия свят и как никой не може да им се противопостави,как се сключват срамни неща за Европа като ''ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР'' кой е отхвърлян от над 450 милиона Европейци ,или от над 85% от населението на Европа.
цитирай
3. smani - demokratizator
21.03.2010 09:16
По тая тема отдавна се спори и общо взето се получава, 50 на 50, за и против. Сигурен съм, обаче, че ако се направи анкета сред населението голямата част от хората ще искат по-заможните да плащат повече. Много хора смятат това за справедливо, особено ако става дума за огромни за българия пет цифрени месечни доходи. Аргументи има и в едната и в другата посока. По време на криза отпадането на плоския данък, временно, е възможност, която трябва да се обсъди и да не се отхвърля с лека ръка.
цитирай
4. demokratizator - Коментарите този път са уникални :D
21.03.2010 15:12
Имам предвид тези на анонимния писач (поправете ме, ако са двама различни автори). Отново някой се опитва да убеждава хората, че живеят в една голяма еврейска конспирация, всичко е един сценарий, по който нещата се случват и всички са роби на някакви зли капиталисти, които си поделят народните пари. Няма тук да коментирам колко несъстоятелни са тези твърдения и как те противоречат на здравия разум. Напротив, отдавна съм решил да пиша специално за световната конспирация и там ще разгледам в дълбочина всичките й измерения.

@ анонимен

Бедна нация сме, да. Бедни сме откъм пари в брой и откъм заплати. Имаме само по една панелка, къща на село и няколко декара земя. Това на нищо не прилича. Но иди на Запад и виж как хората нямат дори това. Огромна част от живеещите там нямат своя недвижима собственост. Те цял живот взимат кредити, но поне живеят в прилични къщи или апартаменти, които не са направени от смес от бетон и парцали. Нещо повече, те ходят всяка година по 2-3 пъти на почивка и се пекат на слънце по испанските острови, а карат ски в швейцарските Алпи. Всъщност, доказано е, че хората там, макар да нямат имущество, са много по-щастливи от живота си, както са и много по-производителни. На фона на тях ние сме всички собственици, но се чувстваме излъгани и нещастни.

@ keitr

Ами имам надеждата, че хората ще се разбудят и ще видят логиката зад емоциите. :)

@ smani

Прав си, наистина темата е спорна. И със сигурност населението на този етап ще предпочете старото подоходно облагане, но това ще се дължи не на трезва преценка, а на желание за мъст, което преминава в искане за уравниловка. Подоходното облагане стимулира човек да е мързелив и да не работи или най-малкото да не си плаща данъците, ако го прави сериозно. Плоският данък пък кара и хората с по-ниски данъци да се опитат да постигнат нещо повече в живота си. Като кризисна мярка не е редно да се удря само една прослойка. Ако ще се вдигат данъци, то нека се вдигнат на всички с равен процент.
цитирай
5. streetsmart - @ анонимен 2 и 3 - Боже, колко простотия има на този свят, Боже!
22.03.2010 10:09
Господине/Госпожо - обръщам Ви внимание, че "раждаемост" се пише с А, защото произлиза от глагола "раждам", не от "ръжда". Вярвам да са Ви учили на тези неща в училище.
Колкото до доход от 2000 лв на месец, за по-големите градове той изобщо не е висок и е напълно постижим, когато имаш нужния образователен ценз и опит по специалността. Между другото, познавам лично поне 200 души, които плащат данъци и осигуровки върху доход от тази величина. Тяхното работно време е от 9 до 17 ч, но рядко си тръгват от работа преди 19. И определено не крадат, иначе биха си загубили работата.
Колкото до това, че сме били единствената държава с АЕЦ в Източна Европа, имаше една, дето гръмна преди 24 години, тя къде беше? Май в Украина? Или Украина е на запад?
цитирай
6. анонимен - До : НЕуважаеми streetsmart
23.03.2010 00:44
Май не си много ''смарт'' , а по скоро very stuped piece of shed.....Първото което е неуважаеми стреет бит4,въобще не ми дреми за това че едничка буквичка съм объркал дребнава душичко.Сигорно сега ще се заядеш и за запетаята където е пропуснах преди ''че'' ,но нищо,няма да е сложа за да има пак за какво да се заядеш.В Украйна гръмнала АЕЦ-а им,че нас какво ни интересува???????Нашия гръмнал ли е????????????????????Тука говорим за СПРАВЕДЛИВОСТ, не за това кой кого познава и от какви доходи има някой.Става въпрос,че не е редно и справедливо,бедните да плащат наравно данъци с богатите.А това ,че ти познаваш някой където да взима 2000 лв. иди ги разправяй на въображаемите ти приятели от твойта страна на чудесата
цитирай
7. demokratizator - @ анонимен
23.03.2010 01:00
Не стига, че си прост и неграмотен що се отнася до елементарен правопис (а какво да говорим за икономическа култура), но и обиждаш наляво и надясно хора, които по никакъв начин не са предизвикали твоите изблици.

Украйна ни интересува, защото благодарение на престъпното мълчание на твоята любима партия хората тук се изпонатровиха с радиация и поеха най-много от нея от цяла Европа. Инцидентът там беше показателен за какво може да се случи у нас, но това е друга тема.

А ако смяташ, че е много справедливо един човек да работи два пъти повече от друг, да изкарва два пъти повече от него, но да плаща четири пъти по-голям данък от него (примерно), това говори за ограниченост. Човек трябва да е стимулиран да работи, да израсне, да спечели, а не обратното - защото с връщане на прогресивния данък се постига именно намаляване на производителността на хората, които потенциално биха ни изкарали от кризата.
цитирай
8. darkanion - другарю анонимен 7,
23.03.2010 01:22
можеш ли пък да ми кажеш къде е СРАВЕДЛИВОСТТА в едно комунистическо общество, в което само партийните членове и заявилите/изразилите симпатиите си към Партията хора да могат да се развиват и "издигат"? Справедливо ли е само те да получват добри заплати, а другите, които, например, са завършили Право в СУ, но не са пожелали да станат партийни членове, да не могат да упражнят професията си?
Бедните не са ли хора, също като богатите? Някой случайно да е завързал ръцете им, да им е забранил да работят толкова, колкото богатите? Защо да не е справедливо да плащат наравно с тях? И ти замислял ли си се кво ше стане, ако бедните не трябва да плащат данъци? Че например всеки реално ще си клати краката цял ден и ще мързелува? Каквото всъщност е ставало по комунистическо време...
И последно, това, че ти си некадърен или мързелив, или си събрал около себе си само комунисти, които също като теб са мързеливи и некдърни и не можете, просто нямате достатъчно мозъчен капацитет за да го направите, да изкарвате по 2000 лв, си е лично ваш проблем.

П.С. Всяка трета дума от писанията ти е неправилна, тъй че просто ти обръщаме внимание, че не можеш да казваш на хора, които всъщност не са допуснали нито една грешка (или дори да има някакви, те са от бързопис и недоглеждане), че са неграмотни.
П.П.С. Ако искаш, ще ти изведа в ред всички граматически грешки.
цитирай
9. анонимен - Слушай какво бе ПИКЛЬО малъм нас...
23.03.2010 01:39
Слушай какво бе ПИКЛЬО малъм насран.Ти си вчерашно лайно,какво знаеш ти за КОМУНИЗМА или пък за АЕЦ? Кой ти е промил тиквата грозна невежа? Първото което е ,аз не съм Комунист,аз съм реалист и гледам реално над нещата и изкарвам факти.Ти си вчерашен дрисльо,какво ми си се запенил и ми слагаш квалификаций,без да ме познаваш.Ти грам не разбираш от БИЗНЕС или пък политика.Аз когато съм се занимавал с Бизнес ти още не си бил ''РЕАЛИЗИРАН'',когато в зората на ''демокрацията'' съм отварял фирма,ти още ни си се бил Пръкнал.Вчерашен гомнар който не разбира от нищо и го лъжат там преподавателите му и от им вярва на всичко.Прости сте вие и то много.Ти развивал ли си въобще бизнес? Какво си ми тръгнал тука да ми филосостваш??? Какво знаеш ти за Комунистите или комунизма??? Хлапак.......... Аз още си държа фирмата и много добре съм се реализирал на пазара,това ,че защитавам бедните,означава,че аз не забравям от къде съм тръгнал и защитавам Справедливоста.Аз като съм се мъчил да създавам фирма също не съм спал,не с дни,а с месеци.Бях един от първите хора в пловдив които си направиха частен бизнес.Така ,че невежи всезнайковци,без да имате хал хабер от нещо не се изказвайте неподготвени
цитирай
10. анонимен - Що не тръгнеш и не направиш едно ш...
23.03.2010 01:50
Що не тръгнеш и не направиш едно шибано проучване а повечето мои колеги ,дали плащат реални осигоровки на работниците си на това което им дават а? Защо не провериш по някакъв начин дали повечето не укриват продукция,производство,дали отчитат реално доходите си,дали отчитат това което дават на работниците си,дали всички документи съпътсващи начина на работа в дадената фирма са изрядни,дали не кихат под масата на най различни проверяващи ги лица??? Тръгнал си ми тука да ръсиш глупости и просташки изказвания.Нищо не знаеш ти,нищо.Ти си сляпо момче...Виждаш ама не гледаш,слушаш ама не чуваш......жалък си
цитирай
11. demokratizator - @ анонимен
23.03.2010 01:53
Отношението ти подсказва, че си бит като малък. Съжалявам за теб. Фройд е казал всичко.

А за "бизнеса" ти - защо всъщност не вземеш да кажеш кой си? Защо не си покажеш търговската регистрация? Защото няма такова нещо като твоя фирма, ти не би могъл да издържиш и 1 месец на свободния пазар с тия идиотски разбирания на човек от Каменната ера. И не се изказвай, като не можеш да пишеш правилно.
цитирай
12. darkanion - най-същественото е,
23.03.2010 01:53
че моите учители и там преподаватели ме учат на нещо, но аз си избирам дали да му вярвам или не, в зависимост от обективността на ситуацията.
Докато твоите учители са ти преповядвали комунистическата гледна точка, от която ти днес не можеш да се отцепиш. Мозъка ти е сформиран по този начин, не те обвинявам.Така че на психическо ниво си комунист, да, защото боравиш напълно неясно с някои философски и не чак толкова философски понятия.
А от казаното също може да стане ясно, че явно наистина ти е било мн мн трудно, отприщила се е частица доброта в теб и темата за бедността ти е фикс-идея. Лошото в случая е, че тя не може да се се осмисли градивно, заради комунистическата бъркотия в главата ти.
цитирай
13. анонимен - хахаха ти да не си ми някой счетов...
23.03.2010 02:05
хахаха ти да не си ми някой счетоводител та да се отчитам пред теб бе Пикльо???? Мноооооого още ще има да крещиш без някой да те чуе...... мен не ме гледай,аз мойто съм си го оправил...и не само за мен еми и за 10 поколения след мен.Точно от каменното ми мислене съм си добре,виж себе си,че аз като те гледам колко си тъп,ограничен и задръстен почвам да те съжалявам
цитирай
14. demokratizator - @ анонимен
23.03.2010 02:13
Хаха, ами ти пък нищо не доказваш. Много приказки, много глупости, но нищо на дело. Отчитай се пред когото щеш, просто не можеш да докажеш нищо от казаното. Явно изповядваш тезата на експресионистите в българската литература - "Аз казвам и нямам време да доказвам". Изборът е твой, но в немалка степен ти подкопава всички доводи.
цитирай
15. анонимен - Защо трябва да доказвам нещо на н...
23.03.2010 02:18
Защо трябва да доказвам нещо на някой??? Кой си ти,че на теб трябва да се доказвам??? Боли ма оная работа за твоето мнение,ти си поредния с промит мозък.Колко време си живял през комунизма??? Въобще бил ли си роден през комунизма??? Въобще знаеш ли какво значи Комунизъм.Знаеш ли дали в БГ е имало истински комунизъм...........Пикльо
цитирай
16. darkanion - най-малкото
23.03.2010 02:21
чиста ли ти е съвеста, имайки предвид, че знаеш, че трябва да плащаш реални осигуровки на работниците си на това което им даваш, да не укриваш продукция,производство, да отчиташ реално доходите си, да отчиташ това, което даваш на работниците си, всички документи съпътсващи начина на работа във фирмата ти да са изрядни, да не кихаш под масата на най различни проверяващи те лица? Т.е. нали не си осигурил 10 поколения напред чрез неизвършването на тези неща...
цитирай
17. demokratizator - @ анонимен
23.03.2010 02:22
Разбира се, всеки комунист като го настъпят по болното място, почва да се оправдава, че в България не било имало истински комунизъм. И въобще в Източна Европа. Или в света досега. Ами да, прав си, то няма и как да е имало - защото е фикция. Продължавай да обиждаш, след като толкова ти достига интелектуалният багаж. :D
цитирай
18. анонимен - Нямам намерение да те обиждам. ти си ...
23.03.2010 02:32
Нямам намерение да те обиждам.ти си знаеш какво представляваш... Единственото нещо което не мога да разбера е: Как така като не си живял и един ден през Комунизма,дори и не си се родил през комунизма,а Плюеш и говориш срещу него.Аз мога да го плюя ,а не ти.Не си живял през онова време а се изкакзваш като най големия ФИЛОСОФ.Явно доста дразниш хората около тебе,като се правиш на голям всезнайко...Аре обясними как така става ,че като не си бил свидетел на едно нещо,като дори не си го усетил,слагаш така лесно квалификаций????????? Или разчиташ на чужди мнения и ''промивки'' Чакам отговор и то смислен с факти от твоите Комунистически преживявания
цитирай
19. darkanion - едно време, казваше учителят ми по филсоофия в гимназията,
23.03.2010 02:58
се изучавали другите философи и то само за да им се пресмеят и да се каже колко много по-умен и гениален/велик човек е бил Маркс.
Затова ние можем да ти простим това, че не разбираш какво е това философия.
И най-малкото нямаш обективно мнение за нещата.
Може всъщност просто да не си чувал иначе доста разпространеното "Историята се пише след като няма нито един жив човек, който да я разкаже от своята гледна точка".
Ние, неживелите през комунизма, можем да познаваме само демокрацията от пръв поглед. И познавайки я добре, можем да кажем наистина кое на комунизма не му е наред от една по-философска гледна точка, отколкото ти, другарю.
Първо, философията работи с принципи.
Ние всички всъщност рядко се замисляме май как наистина се е живеело през миналите епохи. Нещата, които отричаме, които казваме, че са неморални, всъщност не са били толкова лоши за тези хора. все пак, никой не е умрял от това, че е бил роден през комунизма, имало е образование, работа, БНТ, индустриализация... Имало е много положителни страни по времето на комунизма.
Но от принципната философска гледна точка, е имало и супер много негативни. При което само едно от тези негативни явления е достатъчно да се отрече самият комунизъм като политическа реалност в България.
Да кажем, цензурата.
Я ми дай адекватно обяснение защо човек е можело да бъде осъден за това, че казал виц с главен герой Тодор Живков?
Пак наблягам на това, че ние го сравняваме - с това, което познаваме - в случая човек, като роден и развил се в която и да е ера, си съставя мнение. И кой ме задължава да харесвам Тодор Живков, ако хипотетично живея по комунистическо време? Той не е светец, той е просто човек от реалистична гледна точка. Не много умен човек, неграмотен и не можещ да говори правилно български, но това няма значение...
Филофията е отчуждаване от собственото ти мислене и мислене за нещата в техния морален аспект...
А морал, повярвай ми, не значи сами ти да си добре...
цитирай
20. darkanion - Второ,
23.03.2010 03:02
как позна, че той "явно дразни хората около себе си, като се прави на сезнайко”? Това, ч е дразни теб, не значи, че дразни другите хора около себе си…
Трето, „промивка” на мозъка значи, че аз имам вече изградена визия за света и някой – по определени неморални начини – ме е накарал да повярвам в неговата истина.
Човек може да е с промит мозък например по комунистическо време. Например единствените кади от Запада са на бедните, просещи хора по улиците, умиращите и т.н. Което разбира се не е било така. Промивка е да се каже „ние вървим напред (макар че ако се замисли човек къде би стигнал с „една крачка напред, две назад”, то определено верния отговор е „назад”), колко велика е Комунистическата партия!”… То е и манипулация, догматизъм…
Така че, скъпи ми другарю, аз ти пожелавам лека нощ и се надявам да се позамислиш най-малко от гледна точка на това „какво може човек да има по времето на комунизма” и „какво може човек да има сега” кое е по-нормално.
цитирай
21. анонимен - Така си и знаех :))) бягаш по тъч л...
23.03.2010 03:13
Така си и знаех :))) бягаш по тъч линията и излизаш отново с философските ти термини :))) остави философията на Гърците,китайците и на по развитите цивилизаций:))) ти си татарин от диво племе не се вмятай там където не ти е мястото и където не принадлежиш.Мечтател идеалист живеещ в панелка с устрема да стане ''ГОЛЯМАТА РАБОТА'' поредния неориентиран хлапак който не може дори да си защити тезата.Живееш в някъв измислен свят в който си мислиш,че само ти си правия и твърдиш ,че има осъдени за виц на Тодое Живков, :))) дамммм,явно си бил свидетел на това как са били съдени хората за вицове :))) Не стига ,че не разбираш от нищо ,о и доказваш ,че имаш голямо чуство за хумор.Вместо да ,четеш постоянно Конфуций,сенека,аристотел и още много древни философи......плюй си на ръцете,хвани се на работа да видиш как се вадят парички,спри да разчиташ на мама и тати и да видиш как е в реалния живот......като се поучукаш малко като създадеш фирма и да е развиваш 21 години пак пиши тука във форума,тогава може и да ти обърна малко повече внимание......до тогава- дерзай :)))))))
цитирай
22. darkanion - тезата ми е
23.03.2010 03:36
основана на факти. това че в момента не ми се прави обстоен анализ на комунизма не значи, че тези факти не съществуват сами по себе си ;)
Аз не съм бил свидетел, но други хора са. Това ен прави твърденията ми по-малко верни :)

П.С. Аз определено не съм чел нито Конфуции, нито Сенека... Нито изобщо основното ми занимание е философията :D
Не можеш да отречеш обаче, че днешната младеж има много по-голям достъп до информация, от която може да си извади поука и да си изгради мнение. Ние, щем-не щем сме обсипани с инфо извираща от 2те страни на спора "комунизъм-демокрация", така че имаме обективна гледна точка за нещата. Никой съвременно-мислещ човек няма да остане като кон с капаци само със знанията, които му допадат на него, щото просто се чувства по-добре.
Неслучайно се нарича времето, в което живеем 'Информационна епоха" ;)
цитирай
23. lado - Момчета, когато спорите с тъпаци, ...
23.03.2010 06:53
Момчета, когато спорите с тъпаци, някой може да схване разликата.
При първа директна обида - модерация!
Спори сс с аргументи, а когато се хвърлят обиди в лицето , вместо доводи - това е безполезно занимание, също както червената идеология е вредна за хората.
цитирай
24. vmir - Поздравления за постинга и здравия разум!
02.04.2010 09:41
Винаги ще има и такива, на които капиталът им е виновен ако не за неспасяемата им некадърност, поне за нуждата от усилия, за да се докаже човек и да успее...

А за бившите борци протим капитализма и настоящи капиталисти има хубава поговорка: "Лакомо дупе кръв се.е" И Сократ го е казал, че калпавите хора си правят един другиму живота калпав, тъй, че да се обърнат към другите бивши борци против капитализма, а настоящи капиталисти.

Успехи!
цитирай
25. vmir - 19. анонимен - Нямам намерение да те обиждам. ти си ...
02.04.2010 09:44
анонимен написа:
Нямам намерение да те обиждам.ти си знаеш какво представляваш... Единственото нещо което не мога да разбера е: Как така като не си живял и един ден през Комунизма,дори и не си се родил през комунизма,а Плюеш и говориш срещу него.Аз мога да го плюя ,а не ти.Не си живял през онова време а се изкакзваш като най големия ФИЛОСОФ.Явно доста дразниш хората около тебе,като се правиш на голям всезнайко...Аре обясними как така става ,че като не си бил свидетел на едно нещо,като дори не си го усетил,слагаш така лесно квалификаций????????? Или разчиташ на чужди мнения и ''промивки'' Чакам отговор и то смислен с факти от твоите Комунистически преживявания


Ако ставаше само с гледане и без мозък като теб, кучето отдавна да е станало касапин...
цитирай
26. nikita6865 - По време на криза всичко е възможно.
02.03.2011 00:07
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237264
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031