Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 00:51 - Защо днешният вот не беше интересен
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 2496 Коментари: 5 Гласове:
9



Преди близо 5 години, в края на управлението на Симеон Сакскобургготски, имаше един уж много добре подготвен вот на недоверие срещу неговия кабинет. Обединили се бяха срещу НДСВ и ДПС опозиционните групи в лицето на БСП, СДС и още новата ДСБ. Разбира се, царят не падна. Ние и не очаквахме той да падне, може би само таяхме надежда, че той ще бъде изхвърлен подобаващо. Във всеки случай, вечерта аз попаднах на все още просто предаването АТАКА, в което Волен Сидеров започна изложението си именно с думите, с които аз съм озаглавил моя постинг - "Защо днешният вот не беше интересен".

Може би ще възразите и ще кажете, че става дума за различни неща. В единия случай имахме правителство, в днешния - президент. Необходимото мнозинство е различно, тъй като самата процедура за свалянето на президент е доста по-различна от тази за свалянето на кабинет. Да, но не забелязвате ли приликите, които съществуват между двете ситуации?

И Първанов, и Сакскобургготски са успели в значителна степен да се дискредитират пред българския народ и да хвърлят сянка върху обещанията си, като се оправдават с множество "обективни" фактори, които са все против тях. Добрият цар може да беше премиер със здраво мнозинство, но против него бяха злият Съюз на демократичните сили, злите комунисти и особено злият Костов. Затова този инак толкова добър цар не успя за 800 дни да активира "прочутото българско трудолюбие" и да го накара да заработи от само себе си. Първанов, от друга страна, въпреки че на 2 пъти е печелил мажоритарно изборите за президент, винаги му се е пречело да си свърши добре работата и да си изпълни обещанията. Пречеше му царят, затова му трябваше друго правителство, което той да може да контролира. Когато той си създаде такова, се оказа, че и то му пречи. Впоследствие му пречи лошият Бойко, но особено много му пречи финансовият министър Дянков. Все пак не бива да забравяме, че всичко в България (а и света и Вселената) се свежда до замислянето от Костов на забележителни механизми за определяне на човешките съдби, затова този зъл гений е най-големият враг на Първанов 9 години след като за последен път те двамата са се конкурирали директно на избори.

Разбира се, не бива да забравяме, че Първанов се оправдава много често и с липсата на достатъчно правомощия за президентската институция, но като че ли това е хронично заболяване на последната, защото още Желев изразяваше подобна неудовлетвореност.

И така, както и преди 5 години, дойде Големият ден, денят на вота, в който се очакваше някакъв прелом. Хората определено снижават подкрепата си за президента, както го правеха и за царя. Но, въпреки добрата организация, нищо не се случва. А трябва ли нещо да се случи и ако се случи, какво от това?

Защото каква е ползата от това едно правителство да бъде изритано от властта едва 3-4 месеца преди избори, когато ще дойде друго и то служебно назначено от Първанов, за да разчисти пътя на следващо, отново менажирано от самия президент? Каква е ползата един Първанов да излети от Дондуков 2, ако ще го смени един Ангел Марин и след близо година ще има нови избори? Нещо повече, за кого ще е ползата - за тези, които ще изритат Първанов ли или за тези, които ще застанат зад него, когато той си сложи страдалческата физиономия и си направи партия на недоволните, обеднелите и репресираните от правителството на Борисов?

И каква е ползата въобще да се сменя едно неефективно правителство с друго? Защо да се свали царя, като ще дойде Тройната коалиция, както днес добре знаем, а тогава предусещахме? Каква е ползата един некадърен президент да бъде сменен с неговия заместник и след с това друг некадърен президент?

Ами полза няма, нито за тези, които са против правителството на царя в единия случай, нито пък за другите, които са против Първанов в другия. За да промяната да има смисъл, е необходимо тя да е на принципна, а не на личностна основа. Защото именно деформациите на институционално ниво пораждат дисбаланси в конкретното прилагане на политика на един кабинет. Защото именно заложените в Конституцията безсмислици биха направили и от потенциално добрия кандидат за поста един заложник на междуинституционални боричкания, които прерастват в сериозни кризи на взаимодействието между властите.

В този ред на мисли конюнктурните причини днешният вот да не успее са все така безинтересни и лишени от смисъл, както бяха и тези отпреди 5 години по отношение на царя. Трябва да се разбере ясно, че подобни недоразумения ще продължават да се случват и може би дори ще зачестят с времето, докато не съберем сили и кураж, за да си решим институционалните проблеми с дългосрочни и адекватни мерки. Когато има пропуски в Конституцията, когато има явно разминаване между легитимност и правомощия на цяла една институция като президента, когато има слаб и твърде често променян избирателен закон и когато към всичко това прибавим симптоматичния български характер на избягване на отговорността и изчакване някой друг да я поеме, е ясно, че нещата не вървят на добре, ако ще и някой безспорен исторически авторитет да дойде да ни управлява.

Време е да разберем, че не личността на Първанов е важна в случая. Важен е принципът, който би се нарушавал лесно, независимо дали лицето, което заема длъжността президент се казва Гошо, Драган или Петкан. А този принцип се нарушава лесно, защото има твърде много текстове в Конституцията и различните поднормативни актове, които са недоизяснени или сами предполагат нарушение да се извърши, за да изобщо нещо да може да се свърши.

Може би всъщност хората на Янев са прави. Не само в поведението си, а в искането си техният глас да се чуе. Защото сякаш няма кой друг в днешната българска политика да настоява за това да се случат необходимите промени за сметка на конюнктурните. Макар че е криза и сега определено моментът не е подходящ, може би позицията на РЗС по въпроса е най-зрялата, колкото и парадоксално да звучи това. Защото в един бъдещ момент, когато вече няма криза, ние трябва да седнем и да помислим сериозно върху възможностите, които ни се дават за промяна в тези фундаментални текстове, от които всъщност зависи и това нашият преход най-сетне да приключи.


Тагове:   атака,   кабинет,   Янев,   вот,


Гласувай:
9



1. lado - Здравей! Аз, като по-мнителен, ...
01.04.2010 07:38
Здравей!
Аз, като по-мнителен, имам версия, че ББ не иска конфронтация с Гоце, за да може да си осигури гърба за времето,когато самият ББ ще се кандидатира за цар. Е, за цар не може, но за президент. И Яне, каквато си е скрита лимонка, е в дълбок резерв за скрити ситуации. Той е спящата клетка, която се активира в заплетени случаи като този. Ако си спомняш, ББ не беше очарован дори за момент от процедурата, а и той им даде формален повод за реакцията им с реплика за причините за капичмънта. За мене - кодова фраза за определени действия.
цитирай
2. boristodorov56 - Не капичнаха президента - ясно беше, че няма да стане още преди Лудото Яне да се прави на голям мъж .
01.04.2010 08:20
Абсолютно прав си, че д-р Б. Борисов трябваше да получи урок за цената на, каквато и да е подкрепа.
От друга страна Анчо Марин е още по-отвратителна муцуна.
Как ли щяхме да го търпим.

Събитието с неуспеха ще се тълкува много превратно от комунистите.

И все пак - въпреки разумните аргументи на Лудото Яне - кой му дърпа конците?

цитирай
3. demokratizator - Благодаря за коментарите
01.04.2010 23:56
Наистина ролята на Яне занапред ще бъде много коментирана. Какво мисли, какво иска, кой говори чрез него - това са все въпроси, които непременно трябва да намерят отговор и от него ще зависи дали в крайна сметка можем да определим Яне като положителен персонаж или като поредния прислужник. Но въпреки това, мисля, че в конкретната ситуация позицията му е правилна и трябва личностните проблеми с Първанов да се обвържат с проблемите на институцията президент, за да имаме трайно решение, което да предотврати хора като Първанов и Марин да стават държавни глави и да злоупотребяват с власт.
цитирай
4. vmir - Много зрели съображения, респект!
02.04.2010 09:07
Колкото и да е противен или жалък, Яне не трябва да се игнорира просто така, а да се открият следващите марионетки на кукловода му, както и момента, в който ще ни цапардосат яко с искане за Велико Народно Събрание.
цитирай
5. demokratizator - @ vmir
02.04.2010 12:57
Благодаря за коментара! :)

Напълно си прав, не бива Яне да се игнорира. Важно е да се открият зависимостите му, за да може в този бъдещ момент, когато имаме възможност да променим адекватно Конституцията и останалите законови механизми, да сме наясно от чие име говори главният лобист на промените. Трябва да се постараем този път поправките да не са в полза на ограничен кръг от хора, а наистина да имат положителен ефект върху всички граждани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237272
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031