Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 14:27 - Защо пък всички да не сме престъпници?
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 11266 Коментари: 27 Гласове:
21

Последна промяна: 29.04.2010 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Четем днес, че ГДБОП решили да затварят торент тракерите Арена и Замунда. Така, видите ли, те щели да спрат нарушаването на авторските права. Трябвало да си плащат хората на индустрията вместо да дърпат безплатно филми и музика. Нали сме били европейска държава.

Изглежда много бързо след оплакването на шефа на Международната федерация на звукозаписната индустрия Френсис Мур, че България била първа по пиратство в ЕС, на нашите героични антимафиоти, които всъщност борят "организираната престъпност" (нали са Генерална дирекция за борба с организираната престъпност), им дошла музата, че трябва непременно да спрат торентите. Брей, колко бърза реакция! Ми те още малко и ще започнат да си вършат работата, за която им плащаме! Да борят организираната престъпност, видиш ли!

Защо никой не се сети къде е българският народ, който с данъците си издържа тези паразитни прослойки, които вместо да хващат убийците, мафиотите, наркотрафикантите, дилърите, обирджиите на банки и всички други истински престъпници, за които Бойко Борисов преди има-няма два месеца каза, че "300 души тормозят целия народ!", изкарват над 80% от българските ползватели на интернет пирати и престъпници, а в свободното си време заснемат сцени в холивудски стил, в които разбиват врати и крещят на полуспящи стреснати хора, че са престъпници? Защо изведнъж, когато на някакъв си лобист на крупни корпоративни интереси му щукне, че там в някоя изостанала страна горките му работодатели са ощетени с няколко милиона годишно, трябва цялото Министерството на вътрешните работи на тази страна да клекне пред великата мощ на тези гиганти и да започне веднага лова на вещици? Защо трябва напук на своя народ българското правителство да гони чужди интереси?!

Ще ви кажа и къде точно българският интерес е накърнен. В САЩ и Западна Европа заплатите са високи. Официални статистически данни показват, че в САЩ средната месечна заплата за един човек е около $2700. А колко е тя в България? Ами според НСИ се движи около 600 лева, което е приблизително $400. Въпрос за пети клас: колко пъти се побира 400 в 2700? Отговор: 6.75 пъти. А сега по-друг въпрос: колко струва една нова компютърна игра в Щатите? Отговор: $49.95. А колко ли ще струва същата компютърна игра в България официално от дистрибутор? 69.95 лева, което е равно на - ИЗНЕНАДА! - $47.58. За да не бъда голословен, можете да се уверите сами в това, което казвам съответно на
този и после на този сайт.

Можете ли да си представите? Ние, в нашата скромна родина, получаваме 7 пъти по-малко от американците, но всички стоки, които се търгуват на световния пазар като нефт, газ, електричество и други, ни струват еднакво скъпо. Бензинът в нашите коли струва колкото този в Щатите, а самите коли тук са даже по-скъпи от онези там в абсолютна стойност. Цените на хранителните ни продукти са с не повече от 30% по-евтини спрямо тези там в абсолютна стойност, а разликата в качеството и възможността за по-богат избор определено не е в полза на нашата икономика.

Отгоре на всичко това ние плащаме наравно или дори малко повече от това, което те плащат за музика, филми и игри т.е. за всичко онова, без което щяхме да живеем в 19-и век. И напук на цялата тази трагична картинка идва някакъв си мухльо, който се има за великия спасител на своята индустрия и казва, че ние трябва незабавно да се справим с този проблем. А нашата власт козирува и изпълнява, така както е правила винаги след 1944 г. Корпоративните интереси официално са поставени над тези на обикновения българин, който с труда си едва успява да си осигури някакъв минимум за живот.

Нещо повече, властта изкарва мнозинството българи пирати и престъпници. А не е ли чувал там някой юрист на тлъста заплата в МВР, че когато с определен закон или с начина на прилагането му инкриминираш огромни части от населението, е по-добре този закон да го няма? Защото, по подобие на сухия режим в Щатите, той няма никога да се спазва, но е и унизителен спрямо населението и отваря още по-голяма пропаст между управляващи и управлявани.
 
Но нека видим как работят всъщност торентите. Днес имаме интернет, една свободна зона, в която можем да споделяме помежду си информация, която преди сме споделяли лично. Например, допреди 20-30 години, аз си купувам нечий албум, слушам си го, харесва ми, искам да го покажа на приятел. И какво? Казвам му да ходи да се бръкне с 15 долара, защото инак ще наруша правата, ако му дам да послуша? Напротив, давам му го да си го слуша и в един момент ще ми го върне. А ако не ми го върне, то аз съм му го дал просто. Но аз си имам права върху него така или иначе, които просто съм преотстъпил на друг човек.

Сега нещата са в малко по-големи мащаби. Например, аз сега пак съм си купил албум, който искам да споделя с повече хора. Дали са ми приятели или не, какво значение има? Най-лесно ми е да го кача в интернет и да им дам да си го свалят от достъпно място. Така няма нужда да ходя при всеки един поотделно и да му го давам за по 2 седмици, след което да ходя при друг, пък после при трети и така до стотен. Използвам технологията, за да споделям по-ефективно. И кой може да ми каже, че нарушавам закона в такъв случай?

Но макар описаното по-горе да е общовалидно, аз искам да обърна внимание на един друг често недоглеждан факт. Живеем в 21-и век, в ерата на информацията. Нещо повече, живеем в един глобален свят, в който това кой е произвел дадено нещо се размива все повече и повече. Не може понеже някога си записал едно парче в едно студио, да искаш вовеки веков да получаваш пари, когато някой иска да го слуша. Не може понеже го има твоето лого на диска, да кажеш, че никой нямал право да го презаписва. А ако искаш пък, го кажи, само че толкова по-зле за теб, защото означава, че си изостанал от технологичното развитие на света...

И защо въобще цялата индустрия хленчи? Ами защото е изостанала и методите й са морално остарели. Тя си мисли, че все още живее в 20-и век, когато държавите нарочно подпомагаха крупните корпорации, давайки им монополни позиции, създавайки протекционистки политики, и водеха за ръчичка онези компании, които успяваха да вържат няколко хиляди печалба. Нищо, че правейки това, държавите прецакваха собствените си граждани. Нищо, че за да угодят на едни "300 души", те удряха върху останалите 5-6 милиона. Нали после ще има парички за политически кампании? Нали ще има безплатен запис на предизборни послания? Нали след като има пари, ще има и власт? А колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух.

Светът много се промени в последните 20 години. Интернет е пространство на свободните хора. Тук няма граници. Тук хората се опитват да общуват, да споделят, да заличат хилядолетия на омраза, предразсъдъци, неразбиране и жестокости. Тук хората изграждат новия свят на свободата. Свободата от монополите, свободата от жестокостта на войните. Свободата от произвола и от тесногръдото следване на нечий частен интерес, нямащ нищо общо с този на огромното мнозинство хора. Тук хората показват, че независимо дали си бял, черен, жълт, дали вярваш в някой бог или не, дали живееш в САЩ, България или Шри Ланка, ти си човек и ти имаш право на това, което човечеството е създало чрез своя интелектуален труд. Нов тип справедливост, който не познава граници, се заражда и дава възможност на тези, които по някаква причина не биха могли да се съизмерват с късметлиите, родени в западния свят, да станат и те граждани на света, благодарение на което утрешният ден ще бъде по-чист и хубав от днешния и за техните собствени народи. Човечеството с бързи стъпки върви към този нов тип отношения на мир, разбирателство и толерантност, на научни постижения, които ще направят живота на всеки един от нас по-дълъг и по-стойностен. И който се опита да ни отнеме това пространство, тежко му, защото той води една загубена битка, в която никога няма да успее да победи!



Гласувай:
21



1. smani - :)
29.04.2010 14:46
Съгласен, торент сайтовете са ни "най-големия проблем" в момента. Веднъж да го решим и край с "престъпността". Поне с това могат да се справят лесно.
Ама беден човек - жив дявол. По друг начин ще направим нещата да са ни спрямо джоба. :)
цитирай
2. tomcat - Великолепно написано, разбира се ...
29.04.2010 15:00
Великолепно написано, разбира се нека няма никакво съмнение ,че под предлог за спазване на авторски права искат да следят дейността на потребителите в интернет и да ограничат споделянето на информация изобщо!Един цитат на Дейвид Рокфелер "Интернета не би трябвало да съществува въобще".Колкото до голмите продуценски звукозаписни и филмови компании те никога не ще пощадят каквито и да е средства за подкупване на политици за да прокарват противоконституционните им закони!Схемата е ясна дори ина децата.Поредния провал на нашето МВР да се справи с истинската престъпност ,затова пък идеи за имитиране на дейност никога не липсват, в това отношение ченгесарската креативност граници не знае!
цитирай
3. mamkamu - +
29.04.2010 15:07
Да, времената се менят, менят се и икономическите взаимоотношения!

Този пример с албума, който го даваш, го знам и в него има доста логика. Чудя се обаче, дали продуцентът следващия път ще има материалния стимул да харчи пари за нещо, от което печалба няма, защото е получил цифром и словом онези 15 долара от първия и единствен купувач, който след това го е разпространил по всички възможни сървъри и му е разказал играта :)

Няма ли опасност цели индустрии да отидат на кино, понеже никой не ходи на кино :) От друга страна, наистина не можем да спрем технологичния напредък, заради интересите на определена прослойка. Чудя се!

Иначе аз съм върл замундист и аренист :) Докога обаче, не знам.
цитирай
4. tomcat - Мамкаму казваха, че грамофона ще ...
29.04.2010 15:32
Мамкаму казваха ,че грамофона ще убие операта,казваха че радиото ще убие вестниците,казваха че телевизията ще убие радиото,казваха че видеото ще убие киното,казваха че мр3ките ще убият музикалната индустрия !Кое от следното се случи?След като имат стотици милиони да купуват цели правителства ,като нашето съм сигурен ,че не са го закъсали чак толкова.Освен това нали уж живеем в свободен пазар ,вместо да мрънкат защо не си развият праисторическия бизнес модел малко,защо всички трябва да ставаме заложници на интересите на шепа корпоративни монополисти в един или друг бранш.Не можеш да забраняваш на хората да споделят когато го правят с некомерсиална цел!

ще бъдеш аренист и замундист до тогава ,до когато не си предадеш човешките права на някаква ченгесарска сган!
цитирай
5. zaw12929 - Не мога да повярвам
29.04.2010 16:32
Не мога да повярвам
цитирай
6. анонимен - Какви са тия евтини свободи!
29.04.2010 16:41
Трябва да се скубе потребителя,колкото се може повече!Как иначе свикналите с лукса ще си запазят стандарта на живот.Я,всяко кликване да се таксува като телефонен разговор!
цитирай
7. giminibilibob - поредната глупост и безумие!
29.04.2010 17:11
Не само ни изкарват престъпници, освен това страшно искат да затъпяваме все повече и повече. В повечето градове в България няма кина, вече няма и видиотеки, някои от филмите, които се правят не се разпространяват тук. Особено ние от провинцията няма да гледаме филми, няма да ходим на театър, само ще стоим в къщи пред телевизорите, за да ни зомбират с реалити формати, Азис и компания. Нямат никакво право да спират торентите без дори да помислят да ни дадат някаква алтернатива. Няма такава. Единствената алтернатива е мизерията на и без това дрипавия ни вече дух все повече да се задълбочава.
цитирай
8. анонимен - ДА РАБОТИШ...АНГАРИЯ В БЪЛГАРИЯ
29.04.2010 18:53
ЧУДЕСНА СТАТИЯ,ЧУДЕСНО СРАВНЕНИЕ НА ЖИВОТА У НАС И ТОЗИ,НА ЗАПАД ОТ НАС!!!!СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ...НИЕ ОБАЧЕ ,....НЕ!!!АМИ ,КАК ДА СЕ ПРОМЕНИМ,КАТО ОТБОР ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ,НЕГОДНИЦИ, ПО МЕДИИ И ПО ПАЛАНКИ,ЗАЛЪГВАТ И МАМЯТ ХОРАТА,
С ОБЕЩАНИЯ И СЛАДКИ ПРИКАЗКИ!!!! ЖАЛКОТО Е,ЧЕ ГО ПРАВЯТ УСПЕШНО!
БЪЛГАРИНА ,ПРОСТО НЕ Е СВИКНАЛ ДА МИСЛИ И ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ СИ!!!!
БЪЛГАРИНА ,НЕ Е СВИКНАЛ ДА ЦЕНИ И СЕ БОРИ ЗА ТРУДА И ПАРИТЕ СИ!!!
САМО В БЪЛГАРИЯ ,ЦАРИ ТЪПАТА ПОГОВОРКА-"..ЗАЛУДО РАБОТИ-ЗАЛУДО НЕ СТОЙ"!!!БЪЛГАРИНА Е СВИКНАЛ ДА РАБОТИ АНГАРИЯ НА ВЕЛМОЖИТЕ--ТАМ Е ПРОБЛЕМА!!!!!БЪЛГАРИНА ,ЛЕСНО СЕ ПРИМИРЯВА-ТОВА Е ЛОШОТО!!!!!
цитирай
9. анонимен - Какво да се прави!?! Когато бе гл...
29.04.2010 20:03
Какво да се прави!?! Когато бе главен секретар на МВР, Борисов не направи нищо с престъпността, а сега, когато е министър-председател, се занимава само с полицейска работа... Вярно е, че само от това разбира, но методите му са като на Лаврентий Берия и Йосиф Сталин. Живеем в неототалитарна държава или нещо като феодален строй от Борисов тип...
цитирай
10. анонимен - ЗА ШУМКАРИТЕ-ПЪДАР...НЕ ДОКТОР!!!!
29.04.2010 20:13
МНОГО ДОБРЕ, СИ ПРАВИ БОЙКО,...Г-н,№10!...НА ЧЕРВЕНИ ШУМКАРИ ,КАТО ТЕБЕ ....САМО ПЪДАР ИМ ТРЕБВА-НЕ ДОКТОР!!!НАЛИ ЗНАЕШ..."НА ЗЛА КРУША-ЗЪЛ ПРЪТ"!
цитирай
11. анонимен - Перфектно
29.04.2010 20:45
Чудесна статия! В допълнение искам да кажа още нещо. Съгласно закона за авторското право е забранено публичното възпроизвеждане, отдаване под наем и др.подобни дейности с цел печалба. Обърнете внимание...с цел печалба. Да вземем например един певец (примерно Лили Иванова), та този певец изпълнява на концерт песен, чийто авторски права са на композитора на песента (примерно Митко Щерев). В този случай певеца дължи на композитора такса, тъй като той получава хонорар (печели) за концерта. Ако обаче същия певец, изпълни тази песен, да кажем на някакъв купон....какво...пак ли дължи такса на композитора??????
Както казва автора, аз имам един албум и искам да го чуят повече хора. Качвам го в интернет и всеки си го слуша. Аз не печеля нищо. Е? С какво нарушавам закона?
цитирай
12. анонимен - ОТ НЕЗНАНИЕ ЛИ РЕВЕТЕ,БЕ....?
29.04.2010 20:57
ИМА И ДРУГИ ТОРЕНТИ!!!КЪВ Е ПРОБЛЕМА?....ПОРАЗРОВИ И ЩЕ ВИДИШ!!!!
СТИГА СТЕ СЕ ЖАЛИЛИ ЗА ГЛУПОСТИ!!!!ИМА СТОТИЦИ ДРУГИ!!!
цитирай
13. demokratizator - Стана интересна дискусия
29.04.2010 21:08
@ smani

Прав си, там е проблемът. Сякаш всички останали проблеми в България ги нямаме, сякаш само да спрем торентите и хоп! Животът изведнъж ще стане перфектен! Да, ама не, както казва Петко Бочаров. :)

@ mamkamu

Примерите, които даде tomcat, мисля, че са добра илюстрация за това как и преди в историята е имало подобни преходни моменти, в които се е считало, че може би цяла индустрия ще загине, но това не е ставало. Аз бих казал тук и още нещо. След като има днес компактни дискове и плочи, защо ходим все още на концерти на любимите си певци? След като има дивидита, защо все още ходим на кино? А всъщност, след като си имаме кухни в домовете, защо ходим да ядем на ресторант? На практика никое от тези места нямаше да съществува, ако не беше на печалба. Истината е, че човек посещава концерт, театър, кино или ресторант, защото това е част от социалния му живот. И аз мисля, че човек винаги ще плаща за хубава музика, качествени филми и вкусна храна, както и за добра атмосфера. Нещо повече, ако толкова не може една индустрия да оцелее в сегашния й вид, тя просто трябва да се приспособи към новото и да измисли начин да продължи да бъде конкурентноспособна. При компютърните игри вече се забелязва тенденция за това да се плаща ежемесечна такса за постоянни ъпдейти и добра поддръжка. Може би и другите индустрии ще се сетят какво да измислят. А ако не се сетят, то може би вече е дошло времето да останат в историята, както много други са оставали през вековете. :)

@ tomcat

Веднъж с теб да сме на едно мнение. :) И това доказва, че за смислени неща хората се обединяват и с право отстояват свободата си. Докато това е така, винаги ще имаме алтернатива.

@ giminibilibob

Това пък е другата причина действията на ГДБОП да са накърняващи българския интерес. Но нали никой няма полза да управлява умен електорат, явно това им е целта.

@ 12. анонимен

Прекрасно уточнение и чудесен пример! Точно така стоят нещата, но главите на някои хора са твърде кухи, за да схванат.
цитирай
14. demokratizator - @ 13. анонимен
29.04.2010 21:16
Ми има други торенти, разбира се. И винаги ще има. Написал съм, че това е битка, която властта не може да спечели. Но въпросът е много повече за принципите, за това как една власт кляка пред тесни корпоративни интереси вместо да мисли за положението на народа си! Въпросът е за това, че тя предпочита да изкара всички нас престъпници за това, че получаваме мизерни заплати и не можем да си позволим западните продукти на цената, която определят издателите им, за да си гарантират монополни свръхпечалби.
цитирай
15. beyondthevoid - Няколко прости нещица
29.04.2010 22:41
Не съм видял в торентите на замунда никое от посочените неща. В арена не влизам, за да знам, но те са прави.
Разпространението на информация, за която нямате авторски права е престъпление. Това означава, че всички ъплоадъри в торентите би трябвало да подлежат на наказателна отговорност. Сайт се предполага да е длъжен да филтрира информацията, което за щастие не се прави добре, защото всички знаем, че арена и замунда са любителски сайтове (за тези, които помнят linkos и преди това, сайта е създаден на базата на готов торент тракер и в последствие се добавят snippets към него, дори в това му състояние си личи липсата на модерни технологии).
Въпреки "усилията" на собствениците да филтрират информацията (да се забележат кавичките), сайта може да има информация без авторски права. По закон такава информация може да се разпространява, но само с некомерсиална цел. Това означава, че ако изискват от вас да пратите SMS, да платите или всякаква форма на плащане или валута с цел повече права или привилегии в тракера - това е престъпление. Не е престъпление да искаш пари за реклама на сайта си, престъпление е да искаш пари за да дадеш информация, за която нямаш авторски права. До колкото помня арена имаше някакви SMS-и.

Като кратко обобщение - подлежащи на съд са ъплоудърите и тракерите, които изискват заплащане, срещу каквато и да е форма на подобрение, позволение и др. на теглене на нелегална информация. Замунда и арена са със свободен достъп и делата срещу тях трябва да отпаднат.
цитирай
16. анонимен - Е хайде сега
30.04.2010 06:07
Преди да започна да пиша, искам само да предупредя, че не искам да нападам никого, и ако мнението ми звучи по такъв начин, дъбоко се извинявам.
Няма да коментирам стиа на писане на автора или липсата му на данни за някой неща. Първото е въпрос на вкус, а на второто сме свикнаи отдавна в България.
Аз подкрепям торент тракерите. Живея от 3 години извън България и преди замунда да бъде спряна извън страната това беше връзката ми с Б-я. Сега е Арена. Аз съм пират и го съзнавам, но авторът, макар да уважавам ичното му мнение, дрънка врели не кипели. ДА, ТОВА ЧЕ ТИ СИ СЪЗДАЛ НЕЩО, ТИ ДАВА ПРАВО ДА ПОУЧАВАШ ПАРИ ЗА НЕГО, ДОРИ И СЛЕД СМЪРТТА ТИ, законово и морално. Това, дали ти харесва или не е друг въпрос. Но точно защото говорим за нова ера, ерата на информацията, точно за това подобна информация, без значение музика, филми и тн, придобива много по-голямо значение от колкото много от дрънкуклите с които се окачаме всеки божи ден. Въпреки всичко, точката която е засегна авторът, че запатите са различни, е напъно вярна, но въпреки това, смятам, че трябва да има защита над Българските артисти, ако не искаме и малкото кадърни такива да се изгубят. И накрая, торентите макар и да не са ни най-големият проблем, са отражение на това което става в държавата ни. На никой не му пука за нищо, няма изградено образовано гражданско общество, и дори някой да вижда някакъв проблем, то той/тя няма ни най-малка идея как ефективно да го реши.
цитирай
17. анонимен - .. :)
30.04.2010 11:37
mamkamu написа:
Да, времената се менят, менят се и икономическите взаимоотношения!

Този пример с албума, който го даваш, го знам и в него има доста логика. Чудя се обаче, дали продуцентът следващия път ще има материалния стимул да харчи пари за нещо, от което печалба няма, защото е получил цифром и словом онези 15 долара от първия и единствен купувач, който след това го е разпространил по всички възможни сървъри и му е разказал играта :)

Няма ли опасност цели индустрии да отидат на кино, понеже никой не ходи на кино :) От друга страна, наистина не можем да спрем технологичния напредък, заради интересите на определена прослойка. Чудя се!

Иначе аз съм върл замундист и аренист :) Докога обаче, не знам.


Точно киното няма да умре... вкъщи не разполагаш с такъв екран :) и 3д очила :) и специални устройства :)
цитирай
18. lado - Браво, юначе! Добре си го казал - ...
30.04.2010 13:02
Браво, юначе! Добре си го казал - ясно, силно и разбираемо!
цитирай
19. milanski - Съгласен
30.04.2010 15:32
Готин пост, страхотно заключение.
цитирай
20. анонимен - Цялата идея на статията ми е адски ...
30.04.2010 23:43
Цялата идея на статията ми е адски противна. Не знам защо, но се опитва да ни се внуши /не само от автора на тази статия/, че виждаш ли, българите като сме бедни, можем да тарикатеем, да не си плащаме, с една дума да се превърнем в цигани. Законите са, за да се спазват. И дали взимаш 600 лв. или 6000 лв. правилата са за всички, а икономическото благоденствие е съвсем друга тема.
Държавата зачитала "тесни корпоративни интереси" - не държавата зачита закона. Още малко ще призовеш да се разграбят банките, да национализираме фирмите и да се обявим отново за "народна република"..... Само че, в този тип страни няма интернет, така че и твойте любими торентчета няма да ги има.
цитирай
21. ivanovpi - добре казано, demokratizator! не ...
01.05.2010 01:35
добре казано, demokratizator! не съм съгласен със заявлянието, че бензинът и храната са по-евтини в България. Доколкото знам в Щатите горивото е в пъти по-евтино (не напразно си позволяват коли, които дават разход по 20-30литра), мога да гарантирам, че храната в развитите европейски държави не е по-скъпа (Англия е конкретен пример). Колкото до №21 - ти, приятелю, как смяташ да съществуваш в 21век в България с 600лв заплата? Човекът много добре си го е казал - ако българите искат да не се чувстват от 3тия свят, трябва да са тарикати. В противен случай сме обречени да гледаме Канал1 по великотърновото, да слагаме буркани лятото на село и да вадим картофи наесен и да ги превозваме НА София с Москвич Алеко '84 (не че тия неща са лоши сами по себе си, но ако ги правиш, за да оцеляваш... съвсем по друг начин изглеждат....)
цитирай
22. darkanion - начи, аз съм потресен...
01.05.2010 14:27
Хората по-горе ви казаха ЗАКОНА какво казва. Ще си позволя да цитирам.
"Съгласно закона за авторското право е забранено публичното възпроизвеждане, отдаване под наем и др.подобни дейности с цел печалба."
Човекът, 12., ви повтори и направи уточнение, удари ударение върху израза "С ЦЕЛ ПЕЧАЛБА". На практика това означава:
Издава Лили Иванова диск с музика. като си го купя аз, паричките ми се разпределят на нея, на композиторите й, на фирмата издател на досковете. Аз обаче не искам да давам по 10 лева на тях, за да спечеля 2, след като го пусна на пазара за 12. И кво правя? - купувам си обикновени дискове, напечатвам си обложката й, записвам си песните й - да кажем 15 - на моите си празни дискове и, слагам ги в кутийки, всичко изглежда наред и добре, отивам на пазара, слагам си една сергийка и почвам да продавам дискове на Лили Иванова. Разходите ми са: 12лв (за купен вече диск на изпълнителката), 25 стотинки е един диск, мастилото, да каже, че и то е толкова, кутийката за дисковете да е 50.ст или 1 лев. Макс 2 лева, щото цените варират. И така, продавайки й дисковете, аз печеля 10, а не 2. Разликата е 5 пъти. Парите отиват ПРИ МЕН, а не при Лили, компзиторите й, при музикалната агенция. И те са в загуба. Евентуално Лили се разорява. Накърнени са й правата, защото ЛЕГАЛНО не печели нищо.
И това е против закона, нали?
Само че в реалността аз бих си изтеглил албума й, за да си го слушам - на компа, на мп3-ката, когато ми дойдат гости, да им го пусна и да се забавляваме. Изобщо, АМА ИЗОБЩО, не искам да печеля от него.
Също - както пишеше в www.saltriver.blog.bg едно време, забравих кой точно постинг, не смятате ли, че човек не би отишъл на концерт, ако не е почти сигурен, че ще му хареса. За целта тр да се запознае с музиката на групата (което значи да си изтегли, да кажем, последния им албум), той е къртач, музиката им е къртач и човека отива на концерта, взимайки със себе си поне 2ма души още.
цитирай
23. darkanion - продължение на 23.
01.05.2010 14:37
Иначе, ако видя плакат,рекламиращ предстоящ концерт, на няква група, която не съм чувал никога, не знам,ч е съществува и т.н., не би ми направило никакво впечатление.
Ерата на информацията означава, че човек се развива посредством информацията. Тя е важната. Да знаеш нещата, да си информиран, да имаш мнение за ВСИЧКИ сфери на живота - иначе не можеш да оцелееш или живееш нормално.
Другото е, че аз, обожавайки дадена група, ако имах пари, щях да си купя албумите й, всичките!!! Защото обичам да имам неща, коио ми доставят удоволствие, уют, сигурност, че си имам всичко необходимо за повече от добър живот. Но нямам. Но искамд а се развивам. Искам да се запозная с новия албум на тази група. Но по-добре да си купя хляб, щото иначе ша умра, нали, от глад. разходите са огромни, приходите - не толкова, остава много малко. Храна, квартира, и-нет, кабелна. Вода, ток, топлофикация. Книги за училище. Което ме подсеща, че по-добре да си взема една книга, която да ми помогне да си взема изпитите, отколкото този албум, той може да почака, нали? Може, но аз си оставам неразвит, недоусъвършенствал се, тъпо ми е, депресантско, че всичко е едно и също, сиво, беземоционално. Което може да се промени, като си изтегля албума и си го слушам, нали?
тъй че не ми казвайте,ч е нарушавам правата на човека, след като аз му ходя на концертите, възхищавам му се и един ден, като имам пари, ше давам прилична сума, за да го видя, да му имам албумите и прочие.
цитирай
24. анонимен - политиците и полицаите са си престъпници
02.05.2010 01:11
Просто някой депутат иска да ни продава филми и ще използва полицията -сигурно и американския посланник е на процент -щом са го пратили у нас ,си е някоя отрепка .Не може да случим нито на политици ,нито на администрация сега ни се подна и продажен посланник .
цитирай
25. darkanion - да, да знаете
05.05.2010 00:25
всички американци в България са ни изпратени от правителстовото на САЩ с цел разуха на страната ни! Така че където видите англоговорящ - Убийте го с камъни! - щото начи е пошъл САТАНИНСКИ УОУСТРИЙТСКИ КАПИТАЛИСТ, сигурно баба му и дядо му са евреи, което е още 1 причина да бъде унищожен от лицето на Земята!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
26. анонимен - Винаги има начин....
05.05.2010 16:04
Хей момчета,стига сте се жалвали ами си напънете мозъчетата - нали знаете - беден човек-жив дявол.Ние сме бедни,....ама сме умни.Някога работех на IBM и ICL и знам че може. А колкото до авторските права - музикантите печелят добри пари от концерти, а да сте чули за бедняк от Холивуд? Незнам защо но в цялата история със Замунда и Арена ми замирисва на нещо гнило.....
цитирай
27. анонимен - Съвет
26.01.2011 01:39
Един приятелски съвет - въобще, ама въобще не започвай темата за авторските права и интелектуалния труд!!! Не е лошо това, че си го вмъкнал като контекст за подчертаване на глупостите в нашата мила родина, но в името на Тангра (:D) недей да поставяш такъв тежък акцент! Из интернет са изписани десетки статии по въпроса за пиратството, неговата субкултура, идеология и прочее! Не искам да те критикувам като казвам, че грешиш, още по-малко искам да те обидя. Просто искам да ти кажа, че в политологията може да си напред, но по въпроса за интелектуалната собственост изоставаш доста. Ако занапред си решил да пишеш по тази тема, за твое добро е да се информираш максимално, защото в противен случай твоите статии могат да разпалят големи форумни (блогови) воини, тъй като този аспект от информационното обещство е един от най-обсъжданите в последната петилетка.
Само за справка, погледни следната статия, която, макар написана от доста културен човек, нито защитава пиратството, нито го заклеймява, а по-скоро изследва приничите за неговото възникване:
http://www.tweakguides.com/Piracy_1.html
Имай в предвид, че това е само капка в океана. Има още безброй материали по темата, в случай, че решиш да се специализираш. ;)
Иначе, поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237753
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031