Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 18:17 - "Щом Слави Трифонов плюе Костов, значи Костов е лош."
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 6351 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 24.11.2010 18:20


"Щом Слави Трифонов плюе Костов, значи Костов е лош."

Това мнение на свой колега по отношение на упоменатата личност сподели с мен днес студент от УНСС, след като заедно с него и още няколкостотин души бяхме посетили публичната лекция на д-р Иван Костов там. Дали от това не тръгват и всички беди? Че мнението на българина е дотолкова повлияно от популистки и медийни фактори като Слави Трифонов, че вече не може да различи адекватно доброто и злото?

Както казах вече, днес посетих лекцията на Иван Костов в Университета за национално и световно стопанство. Цялостното преживяване беше единствено по рода си в моя опит дотук, имайки предвид, че съм посещавал не една и две други публични лекции на именити личности. За съжаление, организацията от страна на домакините от Студентския съвет на УНСС по отношение на избора на зала не беше достатъчно добра или просто те не бяха успели да предвидят правилно броя на хората, които ще посетят събитието. Във всеки случай Голямата конферентна зала беше претъпкана напълно. Правостоящите бяха в пъти пъти повече от седящите. На входа на залата се бяха скупчили поне още 30-50 души, а отвън стояха и се опитваха да влязат над 50 други.

Днешната лекция на Иван Костов затвърди у мен отдавна придобитото впечатление, че това е политик от съвсем различен ранг. Това е лидер от класа. Този човек има знанията и уменията да анализира сложни процеси, да представя в синтезиран вид комплексни проблеми и да развива своята визия за това как нещата в едно общество, и в българското общество по-конкретно, трябва да се случват.

Иван Костов говори за световната криза. Той даде своята икономическа и научна оценка на причините за кризата - навлизане в нова вълна на Кондратиев. Най-общо казано, това означава, че светът преживява технологична революция и заради нея се е получил ефектът на твърде висока производителност на сектора на услугите, като много хора са загубили работата си, а се е стигнало до огромно пресищане на пазара. Това е криза, от която светът ще излезе, след като преструктурира своята икономика съобразно реалностите и възможностите, които дават новите технологии като компютрите и интернетът. Днес точно тези нови технологии дават много по-големи възможности на администрацията, банковия сектор и всички други обслужващи отрасли на икономиката, поради което те имат и неколкократно завишени печалби.

Как да излезем от кризата? Не и с печатане на пари, казва Костов. Този ляв неокейнсиански подход няма да реши проблемите на повечето държави, започнали да го прилагат. Нещо повече, в България той няма как да бъде приложен, тъй като страната е във валутен борд, който пък от своя страна е един от малкото гаранти за стабилност в българската икономика.

"Търсете винаги новото в икономиката в английската школа", каза Костов. Според него почти всички големи икономически течения са дошли от Великобритания. Днес отново трябва да погледнем натам, за да видим какво прави мнистър-председателят Дейвид Камерън, а именно - големи съкращения в държавната администрация и държавните разходи. Така администрацията ще започне да работи по-ефективно, като оставащите служители ще бъдат по-добре заплатени, а и ще са наистина най-добрите. Съкратените пък ще бъдат хора с добро образование и достатъчен опит и като такива следва да имат добри шансове на пазара на труда.

Костов не казва всичко. Той казва нещата така, че ти сам да се сетиш какво следва от едно или друго. В отговор на въпрос на студент бившият министър-председател каза: "Аз не мога винаги като Бойко Борисов да обяснявам нещата простичко." Така е, не може. Но за сметка на многото изпразнени от съдържание думи, които се изливат от маса политици в днешно време, Иван Костов казва пестеливо много неща. Той загатва смисъла на това, което иска да каже и не се налага да прибягва до грубо опростенчество.

За България и как тя ще излезе от кризата Иван Костов каза нещо, което всъщност е съвсем просто, но като че ли никой не се сеща за него. Попитани "На кои сектори България трябва да обърне внимание, за да излезе успешно и бързо от кризата?", ние обикновено се замисляме и се сещаме за туризъм, земеделие и може би още няколко. Да, но Костов, макар да ги разгледа поотделно като имащи голям потенциал, не прибегна до твърде грубо звучащото "България трябва да заложи на това и това". "Не," казва Костов, "не властта, Народното събрание, президентът, министерският съвет или някой друг в управлението трябва да реши - решението трябва да бъде на бизнеса".

Защото наистина България отдавна не е тоталитарната страна, която беше. Редно е 20 години след началото на прехода към демокрация и пазарна икономика бизнесът да прецени кои отрасли имат потенциал и как да бъдат те оползотворени. Не бива държавата да казва кои са добри и кои са лоши - това е лява мярка, която няма да даде желания резултат. Правилното решение е на базата на пазара да се прецени кое как може да се използва, така че да се постигне максимален растеж. А най-голям интерес да постига максимални печалби има точно бизнесът, защото ще заложи собствените си средства и ще иска добра възвръщаемост.

Обаче Костов не е просто икономист. Той е държавник, който разбира как функционират различните системи на държавното управление и кое как трябва да се пипне, за да се получи желаният резултат. Независимо от различните сфери, в които му бяха задавани въпроси, бившият премиер отговаряше без колебание и даваше своята оценка на процесите в България. Той не се смути да каже, че правителството бяга от реформите със своя вариант на пенсионна реформа. Обясни липсата на пари в образованието по прост и разбираем начин - пари има, но има и твърде много университети, твърде много студенти, сравнени с броя на децата, които завършват училище. Необходима отново е реформа.

Иван Костов прави впечатление, което остава. Той не е просто поредният лектор или случайно дошлият политик, който се опитва да прокара някакви заплетени идеи пред студентската аудитория. Напротив, той говори изключително силно и макар да не се надвиква с хората, които се опитват да го надговорят, неговият спокоен глас се чува много по-тежко.

И може би точно затова хора като Слави Трифонов години наред водят война срещу него. Война, в която не просто взимат другата страна. Те манипулират обществото и общественото мнение за реалността в България. Дали на тези хора се плаща или не, едва ли някога ще разберем. Но със сигурност мнозина в българската политика имат пряк интерес от това Костов да бъде унизен. Да бъде сведен до едно състояние, в което неговият тежък, но кротък и спокоен глас, да не може да се чуе. Защото много хора бяха изплашени от Костов. Защото "бизнесът" им не стигна до добър край. Защото точно при Костов се махнаха стикерите ВИС и SIC от колите и магазините. Защото точно при управлението на ОДС се сложи началото на ред в тази държава за пръв път след рухването на тоталитарния му вариант.

Костов определено бърка в здравето на тия хора. Той, за разлика от почти всички други политици в най-новата българска история, е реформатор. Не е просто либерал или консерватор. Той умее да прави реформи и не се бои да ги направи. Той не се бои да поеме отговорността за тях. Нещо, за което всеки след него трябва да му завижда и да се опитва да го догони, вместо да се сравнява с "величината" Тодор Живков и "успехите" на България през неговото управление.

Дали някой ден българинът ще разбере, че е имал лидер от световна величина, но го е изгубил? Даже сам се е лишил от него, което е по-лошото. Както се казва във филма Wall Street от 1987 г.: "Много по-тежко е да си имал нещо и да го загубиш след това, отколкото никога да не си го имал." А в нашата народна мъдрост пък се казва: "Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи."

Ако един ден нашият народ се събуди и прозре манипулативните игрички на шепа хора, които са успивали неговата бдителност години наред и са му подавали лъжливи твърдения като факти, то редно би било да се депресира. Дано обаче след като изкара тази своя депресия, народът разбере, че има начин нещата да се случват в България по правилния начин, така, както очаквахме всички това да стане още през 1997 г. Може би тогава Иван Костов най-накрая ще завърши това, което беше започнал - строежа на Нова България.




Гласувай:
8



1. darkanion - да,
24.11.2010 18:53
дейвид камерън е голям човек и зад него стои още по-голяма консервативна сила, мога само да кажа аз :)

другото - другаде ще го кажа :D
цитирай
2. vmir - Абсурда "Слави срещу Костов" e резултат от усилено провеждана лумпенизация.
25.11.2010 08:32
Ако "Всички политици са маскари", логично е шоумените да се приемат като алтернатива. Това е задача, по която не е преставано да се работи.
цитирай
3. анонимен - Просто се чудя
25.11.2010 12:39
Не мислиш ли за малко неетично да използваш думата "очакваХме" отнесена към 1997 година... при все на това, че тогава най-многото което сме очаквали е било мама да ни донесе нова играчка?

Нищо лично иначе.
цитирай
4. demokratizator - @ 3. анонимен
25.11.2010 13:42
Освен това, за което говориш, аз и други неща съм очаквал. :) Справка: http://demokratizator.blog.bg/politika/2010/01/10/sybitiiata-okolo-10-i-ianuari-1997-g-prez-pogleda-na-edno-po.469592
цитирай
5. mamkamu - .
25.11.2010 20:06
За съжаление лумпенизирането на народът ни продължава със здрави стахановски темпове. За това в един момент се получава, че Слави е по-авторитетен от Иван Костов! Най жалкото е, че част от така наречения "цвят" на нацията мисли така... Дупе да ни е яко :)

С всичките му недостатъци, Костов си остава номер едно от подвизаващите се на обществената сцена политици. Просто България няма интелектуалния капацитет да роди по-добър :)

Не знам това за радост или за съжаление е ;)
цитирай
6. lado - Мамка му, Юри, това твое изказване ме прави непоклатим твой фен!
25.11.2010 23:41
" С всичките му недостатъци, Костов си остава номер едно от подвизаващите се на обществената сцена политици. Просто България няма интелектуалния капацитет да роди по-добър :)"
цитирай
7. анонимен - лидка сергийова
26.11.2010 13:57
браво мите .много добра статийа.
цитирай
8. анонимен - ...
26.11.2010 15:53
И все пак всичките ти тълкувания дали са отнесени към това, което си осъзнавал? тогава. Някакси все не ми се побира в главата как едно шест годишно дете може да осъзнае политически действия... и дали нещата които пишеш не са просто виждане на нещата от тогава, със всичко което знаеш сега и отношението, което имаш към всичко случило се.
цитирай
9. darkanion - Като заяита към Митко,
29.11.2010 12:22
която в случая ще бъде напълно обективна, следствие от това, кеото сме говорили с него, и имайки предвид себе си, '97 година аз съм чакал играчка от мама, а той е гледал кво става в София и е осъзнавал всичко точно от политическа гледна точка. Аз мразех политиката - не исках да я разбирам (не че и сега кой знае колко я разбирам в пълния смисъл на думата) - а той я е разбирал. И от по-рано дори, доколкото знам от разказите му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237269
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031