Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 19:07 - Само с кредитни милионери икономика не става
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 6365 Коментари: 4 Гласове:
6



Днес четем, че подсъдимите за източването на фалиралата през 90-те години Агробизнесбанк, са обявени за невинни от Върховния касационен съд. Обвинението, по което съдът ги оправда е, че са отпуснали необезпечени кредити в размер на 22 млрд. стари лева. Оказа се, че давността е изтекла, а и отпускането на необезпечени кредити е декриминализирано през 2001 г. Колко удобно!

Аз може да не познавам в детайл героите в конкретната случка, нито пък банката, в която те са били шефове. Аз мога да не съм загубил лично свои пари от този фалит. Но аз мога и да смятам, както и да ползвам справочна информация в интернет. И аз мога да достигна до следните интересни заключения.

Реших да сравня стойността на тези 22 млрд. стари лева с това, което биха стрували те днес. Това не са само 22 млн. днешни лева, тъй като курсът 1:1000 се получава едва през 1999 г., а въпросната случка се разиграва през далечната 1994 г. За да видим реалната покупателна способност на тези пари, най-адекватно би било сравнението със стойността на долара.

За 1994 г. като средногодишен курс на долара към лева, аз открих $1 = 54 лева (стари). Нека посмятаме. Ще открием, че 22 млрд. стари лева през 1994 г. са били равни на близо $409 млн. долара. Това е една нелоша цифра. Но нещата не свършват тук. За да имаме пълна представа за това какво биха могли да направят хората, разполагащи с $409 млн. долара, би следвало да калкулираме еквивалента на тези пари днес, като отчетем инфлацията, натрупана през годините.

Чрез един
много полезен сайт, който автоматично изчислява днешната стойност на долара спрямо тази в миналото, ще видим, че $409 млн. долара от 1994 г. са равни на (имат същата покупателна способност като) $605 млн. долара от 2010 г.!

При днешната цена на долара от 1.44118 лв, тези пари биха се материализирали като почти 872 млн. лв.! Такава цифра днес би била от помощ за дефицитния бюджет на страната. Тя би спомогнала той да намалее. Би могла да се даде за здраве, за пенсии, за магистрали. Но ефектът от нея днес бил бил несъизмерим с това, което тя е представлявала в далечната 1994 г., защото тогава брутният вътрешен продукт на България е бил 543 млрд. лева (стари) по данни на БНБ. Двадесет и двата милиарда необезпечени кредити на Агробизнесбанк представляват над 4% от БВП!

С по-малко от 4% от БВП днес държавата плаща здравеопазването на нацията. Да, то не е идеално, но го има и работи. Какво ли е можела държавата да направи с 4% от БВП в онези години, в които е трябвало да съживява своето стопанство след рухването на комунистическата планова икономика? Какви ли шансове е изпуснала страната ни, за да се развива и хората в нея да се развиват в посока европейски стандарт?

Но нещата отново не свършват само дотук. Агробизнесбанк е само една от многото банки, които фалират в периода 1994-1997 г. Необезпечените кредити на тази институция вероятно са малка част от общото количество пари, които държавата, а с това и всички ние, е загубила тогава. Вместо тези пари да отидат за инвестиции в реалния сектор, така че да се създаде среда на висококвалифициран и високопроизводителен труд, те са загубени. Вместо държавата да спомогне формирането на икономика, която да генерира висока добавена стойност и потенциално да доведе до появата на същинска средна класа от европейски тип, тя подарява парите на хора, които без никакви усилия ги изнасят от страната и с тях си купуват хубави коли и масивни дворци. А в България банките масово фалират, хората губят спестяванията си и страната ни се връща назад вместо да просперира и гражданите й да живеят добре. Постепенно много от тях сами ще се принудят да избягат от нея, за да намерят някакви минимални условия за нормално съществуване.

В нормална държава кредитните милионери биха били осъдени. Нещо повече, техните действия вероятно не биха били допуснати. В България съдът с над 16-годишно закъснение разглежда делото и ги оправдава с давност. А истинската присъда би следвало да е да си платят. Да върнат всичко това, което са дали като необезпечени кредити, или да принудят взелите такива кредити (ако това са различни от тях хора) да ги върнат. И то да ги върнат на базата на валутна конверсия, отчитане на инфлацията и лихва с минимален размер средносрочния лихвен процент на БНБ.

Аз може да не съм имал пари в Агробизнесбанк или друга от фалиралите банки, но истината е, че всички българи, живели и работили в онези години, са на практика обрани. Парите, които те дават на държавата като данъци и това, което тя прибира от своите предприятия като печалби, отива в джобовете на хората, които карат скъпи коли и имат по няколко вили в различни луксозни европейски курорти. Това е не само кражба на пари. Това е кражба на бъдеще. Тези хора в онези ранни и диви години на българския преход натрупаха огромни богатства за сметка на всички останали българи, които продължиха да живеят в мизерия. Голямото мнозинство беше лишено от възможността да се развива така, както подобава.

Тук става въпрос за престъпление, което е насочено към цялата нация и държава. Това престъпление, заедно с още няколко от подобен характер, лиши българския народ от достойно бъдеще. А за такива престъпления давност не може да има.




Гласувай:
6



1. mamkamu - Аз напоследък освен "шибана ...
24.01.2011 20:45
Аз напоследък освен "шибана работа" не мога да добавя нищо!
цитирай
2. vmir - Пресмяташ днешната стойност, но при допускането, че парите са били съхранявани в долари, което не е задължително.
25.01.2011 04:39
Без справки и без да смятам точно, от грубата представа за инфлационните процеси и приблизителната им големина у нас, мога да кажа, че привеждането на стойностите спрямо лева ще покаже не по-малко от двойна сума над тази, която получаваш чрез долара.
цитирай
3. demokratizator - Благодаря Ви
25.01.2011 14:47
@mamkamu

За съжаление повечето от нас сигурно биха стигнали точно до този извод. Но това не бива да ни спира да търсим истината и да се стремим към справедливостта.

@vmir

Причината да допусна, че парите са били съхранявани в долари, е, че така по-лесно и систематично може да се провери каква би била реалната им стойност. На практика полученото от мен число е резултат от консервативни допускания, т.е. не мисля, че има какъвто и да било вариант то да е по-малко. Инак съм напълно съгласен, че сумата би могла да бъде много по-голяма, в зависимост от факторите, които ти си изброил.
цитирай
4. анонимен - Всичко това отдавна е ясно.
28.01.2011 03:20
Тези неща са общоизвестни, но в тях не се рови, защото повечето от едрия бизнес е набъркан. От онези кредити тръгва "първия милион" на хората, които днес притежават всичко в България. Т.е. и нас.
Обикновен капитализъм. Така е и в Тунис. Там две фамилии притежават всичко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 238054
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930