Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 15:41 - ACTA - краят на цивилизацията, която познаваме
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 22503 Коментари: 36 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Много се изговори и продължава да се говори за така нареченото търговско споразумение със заблуждаващото наименование Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Хора с юридическо образование дисектираха наличните текстове и резултатите от анализа са меко казано плашещи. Аз нямам намерение да правя дисекция на достъпния ни текст. Не съм юрист и нямам аспирации да бъда такъв. Който иска да се запознае с правната интерпретация на споразумението, може да го направи тук - http://www.webcafe.bg/id_838292527_SOPA_PIPA_ACTA .

Целта на този постинг е друга - да покаже политическата реалност, която стои зад ACTA. Да покаже как с помощта на привидно безобидно търговско споразумение всъщност се извършва една жестока и груба подмяна. Подмяна, свързана не просто със загубата на торентите и безплатното теглене на музика и филми от интернет. Подмяна, свързана със самата тъкан на политическата и социалната система, в която живеем от повече от 200 години.

Повечето хора, които следят темата за АCTA, са наясно, че може би най-шокиращият факт в цялата сага, която се завърза, е опазването му в пълна тайна от обществото. В действителност ACTA се разработва поне от 2009 г., като много данни сочат още към 2007 г. като началната година на проекта. Самият факт, че през изминалата петилетка никой от нас не е чувал почти нищо за подобно споразумение, е смущаващ и стряскащ. Живеейки в демократична страна, която е част от семейството на демократичните страни, безумно е да научаваме за подписването на подобно споразумение буквално в деня, в който то се подписва или след това. За каква прозрачност и за каква отговорност може да става дума, когато политическата власт в страната си позволява да мълчи и дори да крие преговорите по това така забулено в мистерии и секретност споразумение?

Безобразно е и твърдението, че хората в България няма защо да се тревожат от АСТА, понеже тя не предвиждала създаване на ново законодателство. Няма нужда от такова, понеже на практика АСТА е новото законодателство, макар и ратифицирано като международен договор, а не като закон. Според Виенската конвенция международното право е с по-голяма тежест от националното. В някои случаи международното право може да се прилага директно (без наличието на съответен закон в националната законодателна система) в рамките на отделно взета страна, която е приела дадения международноправен акт. Да продължаваме ли да сме спокойни тогава?

Но нека оставим правото на юристите. Както казах, аз искам да се занимая с по-сериозната тема - политическата. ACTA е изключително опасна, защото тя на практика демонтира политическата система, която е създадена и която функционира в Европа и Западния свят след Великата френска революция и в резултат на всичките постижения на Просвещението и Индустриалната революция.

Как става това?

-----Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите.-----

Ето тези 4 реда са натоварени с повече смисъл от може би цялото останало вече дисектирано съдържание на споразумението. Има грубо погазени няколко принципа, като може би най-ясно видимият е този за невинността до доказване на противното. АСТА премахва тази "глезотия" и оставя всички нас да се оправяме сами с корпорациите, така, както съумеем. Корпорациите могат да ни обвинят тогава, когато намерят за добре, а ние сме тези, които трябва да доказваме, че сме невинни. Нещо повече, те не само ще ни обвинят, а ще определят и размера и обхвата на наказанието, което ще ни бъде наложено. Съдията, ищецът и прокурорът внезапно се сливат в едно и също лице - това на корпорацията, която се явява държател на правата на интелектуалната собственост, която сме нарушили.

Най-фрапантният елемент обаче е третият. Наказанията ще бъдат "договаряни" пряко между корпорациите и обвиняваните от тях лица без участие на съда. Какво означава това? На практика това означава тоталната и безвъзвратна абдикация на държавата от позицията на властта. Държавата с този акт всъщност заявява, че повече няма да бъде посредник между хората тогава, когато те имат нужда да уредят своите взаимоотношения. Ролята на съда, едната от трите власти в държавата, е премахната изцяло, що се отнася до всички свързани с ACTA правни казуси. Държавата доброволно се оттегля от своите задължения и ги предоставя за изпълнение на друг - в случая, на корпорациите праводържатели, които само това чакат, за да осъществят своите отколешни амбиции да поставят в ъгъла обикновения човек и да изсмучат от него всичко, което все още му остава.

Ще кажете, какво пък толкова, все едно държавата прави нещо особено за хората. И аз ще ви кажа - да, прави, дори когато на всички нас ни се струва, че случаят е друг. Когато няма държава или когато държавата е слаба, хората влизат в така нареченото "естествено състояние", а то е много по-страшно, отколкото звучи от начало. Английският философ Томас Хобс през 17 в. в своята книга "Левиатан" го описва като състояние на хората от времето преди да съществуват държавите и правителствата. В това състояние хората не могат да се договарят за нищо, тъй като нямат общ гарант за своите взаимоотношения и нямат никаква сигурност, че споразуменията им ще се спазват. Затова те предпочитат да не сключват никакви споразумения или да сключват споразумения с ясната цел да ги нарушат, като се държат помежду си крайно враждебно и се опитват всячески да нанесат изпреварващ удар на неподозиращите си "съперници", защото никога нямат насрещна сигурност за собствените си живот и собственост.

Това състояние се нарича още война на всеки срещу всички. И то не е нещо, което се е случило веднъж и повече никога не може да се повтори. Напротив, ако и когато държавата абдикира или се разпадне, обществото също се разпада и на негово място отново се появява естественото състояние на хората. И днес, в 21-и век, далеч не сме застраховани от естественото състояние. В много страни съществува феноменът на разпадащата се държавност - state failure. Това са страни като Сомалия, Чад, ДР Конго, Ирак, Етиопия, Либерия, Пакистан и Афганистан. Такива страни се характеризират именно с това, за което стана вече дума - в тях реално липсва държавна власт, която да може да поеме и да изпълнява своите основни задължения и прерогативи. Държавата обикновено няма монопол върху използването на насилие, което е основна разделителна линия между стабилните и разпадащите се държави. Там, където монополът върху насилието в една страна не се държи от официалната държавна власт, има очевидно тежък социален и политически проблем. Често тези страни са раздирани от непрекъснати граждански войни, населението им е обект на агресия от страна на външни и вътрешни субекти, като вилнеещи банди и фанатизирани племенни и религиозни общности.

Ще кажете, че тези страни са в Африка и Азия - какво значение имат те за нас тук, в Европа? На първо време е добре да се отбележи, че дори една страна с разпадаща се държавност се отразява изключително негативно и дестабилизиращо на целия регион. Пораждат се масови бежански вълни, носещи със себе си грандиозни проблеми за транзитните и приемащите страни. Страните, в които няма работеща държавна власт, са любимото място за цялата организирана трансгранична престъпност, както и за най-различни фракции на световните терористични движения. Липсата на базова сигурност води до непрестанно разрушаване на всичко построено и до огромна психоза в населението. Резултатът е, че хората спират да работят и започват да се занимават сами с престъпност в опит да излязат от дупката, в която са поставени. Справка: сомалийските пирати са в голямата си част съвсем обикновени хора, които обаче вече не се поколебават да нападат кораби на огромно разстояние от бреговете на Сомалия. Адът, в който те живеят, ги принуждава да излязат на неравна битка срещу добре въоръжени и обучени военни, за да заслужат своя билет за изход навън. В един момент, когато агонията продължи прекалено дълго, те вече спират да чувстват необходимостта да излязат навън и за тях остава единствено да продължават да се занимават с престъпност, тъй като това е единственият начин на живот, който познават.

И все пак, освен икономическите вреди, съпътствани от отвличането на няколко кораба, какво значение имат разпадащите се държави за нас? Тежко и горко ни, ако действително ни се наложи да разберем какво е чувството да живеем в подобна държава. В нея правото не съществува или не се спазва - то винаги е на по-силния, независимо дали това е по-богатият, по-издигнатият политически или направо физически по-здравият. По тази причина не може да става и дума за каквото и да било спазване на някакви човешки права или свободи. Не само това, но и всякакво развитие е немислимо. Човек не може да създаде нищо, тъй като е сигурно, че на другия ден то ще бъде откраднато или унищожено. Перспективи за бъдещето няма и по-голямата част от подрастващото поколение става заложник на противоборстващите банди, които го използват като пушечно месо в разчистването на своите сметки, свързани с все така доходоносния трафик на наркотици и хора. Друга част от младите директно се присъединява към терористичните организации, бива индоктринирана във фанатизъм, тренира здраво и след няколко години с пакет динамит на кръста се взривява насред оживен пазарен ден в Багдад, Йерусалим или пък Кьолн.

Какво общо има ACTA с описаните ужас и безизходица? За съжаление, има твърде много общо. Алчността на корпорациите е стигнала до там, че те вече не са задоволят с нормална печалба. Те не се задоволяват дори и с монополната си свръхпечалба. Те вече искат нещо повече - искат политическа власт.

Чрез ACTA корпорациите искат най-вече едно нещо - да обезсилят държавата и дори да я отстранят от основната й роля - на пазител на монопола върху насилието и на медиатор във взаимоотношенията между хората. Естествено, на нейно място искат да дойдат тъкмо те. Милиардите долари, изхарчени през последните 3 години за лобизъм, имат една-единствена цел - да превърнат всички политици в послушници на корпорациите, които да им гласуват специални правомощия, под претекст на благородната кауза да се спре пиратството в интернет, както и да се намалят фалшификатите на лекарства и други продукти.

За пиратството съм писал и преди и моята позиция остава непроменена - торентите не нарушават ничии права, освен ако не се опитват да печелят пари на гърба на измисленото от друг. И тук не става дума за печеленето на пари под формата на рекламките, които в общия случай покриват разходите по хостинга на сайта. Става въпрос за сайтове като Megaupload, които предлагаха специални платени регистрации за по-високи скорости, както и за други, които предоставят съдържание само след заплащане от потребителите. Такива пирати, които спечелиха милиони и си купиха по 5 луксозни суперколи, без да са създали нищо и без да са платили на никого право за ползване на информацията за търговски цели, действително заслужават наказания. Тези наказания обаче могат да се случат и се случват и без споразумения като ACTA.

АСТА е опасно за обикновените хора, които не се стремят да спечелят нищо, именно защото е насочено срещу тях. То криминализира голяма част от "злодеянията", които досега се наказваха с глоби. То поставя знак за равенство между пирати, които действително са се възползвали неправомерно от дадена информация и са спечелили от нея някакъв дивидент, и хора, които случайно са изтеглили, или дори, случайно са станали свидетели на изтеглянето на файлове по нелегален път.

И най-страшното - АСТА предпоставя виновност на потребителите и пълното право на корпорациите да се разпореждат с тях така, както намерят за добре. АСТА прави интернет доставчиците отговорни за действията на своите клиенти, с което ги кара да ги следят и, понеже това е прекалено скъпо и всички го знаят, de facto да блокират предварително техния достъп до цялото онова съдържание, което потенциално би могло да породи проблем с неспазването на АСТА.

Всичко това означава, че след приемането на АСТА държавата постепенно ще отмре, като нейните функции евентуално ще бъдат възприети от други недържавни субекти. Ако не сме доволни от днешната държава, трябва да имаме предвид, че тези субекти няма да имат дори 1% от представителността, която имат днес и най-корумпираните парламенти в света, понеже ще са съставени изцяло от хората на корпорациите и вече никакви демократични избори няма да играят никаква роля, освен, в най-добрия случай, една чисто символна роля.

Ако държавата отмре, има два варианта: първият е корпорациите да завършат своя план и да установят пълен контрол върху обществото и отделния човек. Властта им ще бъде неограничена, като с времето хората сами ще започнат да се цензурират с цел да не попаднат под техните удари, така както правят в един тоталитарен режим, за да оцелеят физически и психически от тормоза на партията майка. В този вариант бъдещето изглежда подозрително като това, описано в романа на Джордж Оруел "1984", с тази разлика, че  тоталитаризмът няма да се контролира от някаква политическа партия или идеология, а от мегакорпорациите, които ще установят своя контрол постепенно върху цялото човечество.

Вторият вариант за бъдещето след отмирането на държавата е много по-различен, но изобщо не може да се каже, че е по-добър. В него корпорациите няма да успеят да наложат своето господство върху света, но отслабването на държавите ще отприщи невиждано насилие по цялото земно кълбо и ще породи маса граждански войни там, където условията дълго са назрявали, но ситуацията е била модерирана по подходящ начин от политиците. Пълна анархия ще настъпи навсякъде и до голяма степен хората ще влязат в естественото си състояние на война на всеки срещу всички. Този вариант действително не води до диктатура, но пък води до огромни кръвопролития и тежки конфликти, които ще тлеят десетилетия наред. В по-песимистичен вариант е възможна и тотална деградация на ценностите и знанията, която да има спираловидно негативно развитие и да доведе до нова епоха на тъмните векове, така както вече се е случило след падането на древен Рим. Подобна картина за бъдещето предсказва фантастът Айзък Азимов в своята книга "Фондацията", макар че тя се отнася за едно много по-далечно бъдеще. Напълно възможно е ACTA да сигнализира края на цивилизацията, такава, каквато я познаваме.

Това са крайни варианти, но изобщо не бива да бъдат изключвани като възможности за бъдещето. Историята не върви линейно - има много места, на които тя сякаш се връща назад към една минала ситуация и преминава през нея отново. Съществува нещо, което бих нарекъл цикличност с умерено развитие нагоре.

Споразумението АСТА може да се окаже вододелно за човешката история. От това как ще реагираме и как ще реагира политическият елит на тази провокация в следващите месеци, може да зависи много повече, отколкото си мислим днес. Факт е, че голяма част от клаузите на АСТА остават секретни дори след като документът бъде ратифициран от Народното събрание или Европейския парламент. Ние днес не знаем цялата картинка и е много вероятно да не я научим.

Това, което знаем обаче, е достатъчно възмутително и отвратително, за да стоим и да гледаме безучастно. Не можем и да се надяваме постоянно, че някой друг ще отиде вместо нас да се бори за нашите права. Ние всички ползваме интернет, слушаме музика и гледаме филми. Огромната част от нас ще бъдат поставени под ударите на АСТА в момента, в който то влезе в сила, и то не само заради пиратско съдържание, а и заради многото други възможности, които споразумението дава на корпорациите с цел изнудване на обикновените хора.

Именно защото би следвало да ни пука, трябва да се съберем и да покажем, че ни пука по много категоричен начин. Така както американските избиратели проглушиха ушите на своите представители в Сената с телефонни позвънявания и имейли и в крайна сметка постигнаха, поне временно, спиране на законопроекта SOPA, свързан отново със свободата в интернет, така и ние трябва да използваме и да поискаме от нашите представители в Народното събрание и ЕП да защитят нашите интереси. В интернет вече има няколко кампании за това, като там са дадени сведения и за служебните имейли на българските евродепутати. Освен това е редно да участваме в многобройните петиции, които призовават ЕП да гласува против АСТА. Тази с най-много подписи до момента се намира тук -
https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?slideshow.

Най-важно обаче е, когато защитаваме свободата си в онлайн пространството, да не подценяваме и да не забравяме ролята на реалността. В София и много други градове в страната са организирани протести срещу това нахално и безпардонно споразумение, което се опитва да ни наложи пълната власт на корпорациите. По-добре да бъдем на протест и да ни е студено, отколкото да си мълчим и впоследствие да се окажем "на топло".

Целта на този предълъг текст беше да покаже ACTA от малко по-различен ъгъл и да даде представа за истинските цели на споразумението и на хората, които стоят зад него. Не бива да забравяме на какво ни учи историята и не бива да позволяваме тя да се повтаря, поради нашето невежество или слабата ни воля да изиграем една важна роля.

За протестите -
http://www.facebook.com/groups/322747524436678/
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/events/246513398758312/




Гласувай:
19


Вълнообразно


1. ka4ak - Планът измислен още миналия век,действа методично и безотказно!:(
02.02.2012 16:17
Шоуто с кулите близнаци,просто бе за тестване,на материала/хората/!Погазването на изконните граждански права,бе прието с овации,а кризата бе следващия тест,който успешно размива,функциите на държавата и леко и технично,започва да ни прехвърля в лапите на КОРПОРАЦИЯТА,ако забелязваш в единствено число!:(
Така че Оруел не е далеч от това което е заложил в романът си,само годината не е познал!!!:(((
цитирай
2. smani - demokratizator
02.02.2012 16:56
Добре е да се говори по темата. Активността във виртуала и на улицата не е излишна - даже напротив. Напълно подкрепям. Но да не изпадаме в паника или истерия. Та в коя бяла страна ще стане това:
"Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите.-----"
Абсурдно е! Става за сценарии за US филм.
Няма как да стане, особено в Европа.
цитирай
3. demokratizator - благодаря за коментарите
02.02.2012 17:03
@ ka4ak

Действително, акo нещата се случат по този начин, Оруел ще се окаже истински пророк. Той до голяма степен се оказа такъв по отношение на СССР и тоталитарния комунизъм. Остава да се окаже прав и за другата страна на нещата...

@ smani

На мен ми звучи точно така, както ти го каза: като сценарий за филм. Надявам се само да остане на нивото на такъв сценарий и да не се превърне в реалност, защото тогава ние ще станем част от този филм...
цитирай
4. ka4ak - 2. smani - demokratizator Кракра Пернишки,в коя бяла страна бе възможно,да ти влязат в къщата,без разрешение от съдия и прокурор?!!
02.02.2012 17:34
smani написа:
Добре е да се говори по темата. Активността във виртуала и на улицата не е излишна - даже напротив. Напълно подкрепям. Но да не изпадаме в паника или истерия. Та в коя бяла страна ще стане това:
"Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите.-----"
Абсурдно е! Става за сценарии за US филм.
Няма как да стане, особено в Европа.

Филмът става пред очите ни!?!:(((
Имат на разположение 24 часа,да ти скалъпят обвиненията,че си терорист,а даже да не успеят,просто е грешка,както със Садам!????:(((
Къде в частния бизнес,реално си фалирал и държавата ще ти отпуска милиарди,с молба,да не получаваш заплата повече от 1 000 000$?!!!:(((
Явно в някоя,пембяна страна!!!
цитирай
5. smani - Качаче
02.02.2012 20:25
Качак
20:23
Ако визираш България и щатите ние много си приличаме - и на двете географски територии всичко е възможно, затова продължавам да съм оптимист за Европа /а покрай нея и ние да сме бели или почти/! Симптомите са налице, преди да стигнем до абсолютното господство на корпорациите обаче, има възможност за много адекватни ходове.
цитирай
6. ka4ak - Mного ясно,че визирам САЩ,но досега Европа само където сме им дали статуята и езикът/изключвам,европейските авантюристи,които я създадоха!!!/!
02.02.2012 21:20

smani написа:
Ако визираш България и щатите ние много си приличаме - и на двете географски територии всичко е възможно, затова продължавам да съм оптимист за Европа /а покрай нея и ние да сме бели или почти/! Симптомите са налице, преди да стигнем до абсолютното господство на корпорациите обаче, има възможност за много адекватни ходове.



В общи линии,те се напъват,а Европа,вече е пръднала!:(
Оптимизмът е готино нещо,но опрощаването на 150 милиарда на комшиите,ме смразява!:(((
Не се ли светнем и използвайки огромния си потенциал,да им налеем малко акъл в кратуните,положението съвсем,ще се скапе!:(
цитирай
7. анонимен - Тоя филм вече сме го гледали...
02.02.2012 22:28
... но това изобщо не му пречи да се превърне в реалност. Казано е, че животът е много по-странен и неочакван от всяка една измислица.

Демократизаторе, 'що не го обясни с две думи - т'ва си чист Shadowrun! :D
Там всичко си надлежно описано какво ще стане, ако тръгнем по втория вариант, описан от теб. Да, готино е да roleplay-ваш отчаян street samurai, отмъщаващ си за еди-какво си, докато се трепе из дистопичен мегаполис на бъдещето, но колко от нас са готови на тоя сценарии наживо?

Нека "what if..." вариантите си останат в света на симулациите и фантазията.
Аз лично отивам на протест, ако ще и на Антарктида да се проведе. Ако трябва, ще грабна и оръжие, за да си защитя свободите, които уж са ми гарантирани от Декларацията за правата на човека.

Поздрави.
цитирай
8. demokratizator - @ 7. aнонимен
03.02.2012 00:09
Много си прав, че на протеста трябва да отидем, където и когато ще да се проведе. В случая става въпрос за нещо твърде сериозно, за да се отказваме заради някакви атмосферни условия или заради "успокоението" на премиера. Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно.

Поздрави. :)
цитирай
9. анонимен - ФАКТИ ОТНОСНО АСТА - 1:
03.02.2012 00:17
1. Търговското споразумение АСТА е одобрено и подписано ТАЙНО от българското правителство на 26.01.2012г. Окончателният вариант на споразумението не е известен в публичното пространство!
Правителствата, които подписват ACTА всъщност нямат никаква представа какво подписват. Всичко им се поднася под формата на безобидно споразумение. След ратифицирането от Европарламента, ако има несъответствия в споразумението и законите на страните, според Виенската конвенция, в сила влизат правилата на споразумението, които са определени по време на самото му създаване, но в случая точно те са пазени в тайна, като само една малка част от тях е публикувана (тази част, която се възприема най-добре и е най-безобидна). Те имат по-голяма сила от законите на държавите и автоматично влизат в действие. Това е неприятна изненада, при положение, че никоя страна не е имала възможността да се запознае със съдържанието на тези правила. Така държавите са поставени пред свършен факт.

2. АСТА влиза в сила когато:
2.1. Бъде ратифицирано от парламента на дадена държава, която го е подписала (към момента това в България не се е случило);
2.2. Бъде одобрено от Европейския парламент и съответно се превърне в задължителна законова рамка за страните от ЕС (евентуално гласуване на споразумението в ЕП е планирано за юни 2012г.)
2.3. Бъде ратифицирано от поне шест държави, които са го подписали съгласно член 40 и член 43 от АСТА (към момента това не се е случило, но може да бъде много бързо реализирано и е може би към момента най-голямата заплаха)
2.4. АСТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ МОДИФИЦИРАНО ИЛИ ПРОМЕНЯНО ОТ Европейския парламент (от България също), тоест ЕП или трябва да го приеме в този вид или да го отхвърли.
2.5. МЕЖДУНАРОДНИТЕ СПОГОДБИ ИМАТ ПО-ВИСОК ЮРИДИЧЕСКИ РАНГ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!
цитирай
10. анонимен - ФАКТИ ОТНОСНО АСТА - 2:
03.02.2012 00:18
3. ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ АСТА:
3.1. ОГРАНИЧАВАНЕ ДОСТЪПА ДО ЕВТИНИ (ГЕНЕРИЧНИ) ЛЕКАРСТВА И ТЯХНАТА ПЪЛНА ЗАБРАНА (аспирин, аналгин, парацетамол и т.н.).
3.2. ОГРАНИЧАВАНЕ ДОСТЪПА ДО ХРАНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ благодарение на патентите върху генно-модифицираните семена.
3.3. ОГРАНИЧАВАНЕ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, ЛИЧНАТА СВОБОДА, СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ДОСТЪПА ДО ИНФОРМАЦИЯ В ИНТЕРНЕТ (и не само) В НАЙ-ШИРОК СМИСЪЛ В ПЪЛНО ПРОТИВОРЕЧИЕ С НАЦИОНАЛНИТЕ КОНСТИТУЦИИ;
3.4. ПОСТОЯННО СЛЕДЕНЕ И КОНТРОЛ В ИНТЕРНЕТ (и не само) НА ВСИЧКО И ВСЕКИ;
3.5. ПРЕЗУМПЦИЯ ЗА ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО ЗА ВСЕКИ;
3.6. ЦЯЛОСТНО ЗАОБИКАЛЯНЕ И НЕГЛИЖИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ СЪДЕБНИ СИСТЕМИ И НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВЕНА БАЗА ЗА ВИНОВНОСТ;

цитирай
11. анонимен - ФАКТИ ОТНОСНО АСТА - 3:
03.02.2012 00:19
5. ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СПИРАНЕ НА АСТА
5.1. НЕЗАБАВНО И КАТЕГОРИЧНО ОФИЦИАЛНО ОТТЕГЛЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ АСТА СЪГЛАСНО член 41 от АСТА;
5.2. И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТХВЪРЛЯНЕ И ОТ Европейския парламент (евентуално през юни 2012г.)
цитирай
12. анонимен - Нещо и от мен
03.02.2012 01:21
http://svery.blog.bg/politika/2012/02/02/asta.894138
цитирай
13. apostapostoloff - А ще има ли край и
03.02.2012 04:50
на глупостта?
цитирай
14. vmir - Интересен анализ.
03.02.2012 08:14
Ако правителствата се откажат от властта си и я предоставят на корпорациите, дали това не е мечтата на всички онези, които искат свят без политици? Нали корпорациите са обществени организации без каквито и да било ограничения за членуване на всеки желаещ? Ето ви и един съвсем друг модел на властта. Сега вече корпорациите ще отнасят псувните вместо политиците.
цитирай
15. анонимен - корпорациите НЕ СА обществени организации!
03.02.2012 08:53
а представители на ограничен частен интерес - колкото по-безконтролен и всемогъщ - толкова по-болен и престъпен - точно затова мимикрията им под обществен интерес е толкова опасна!
цитирай
16. vmir - 15. анонимен,
03.02.2012 09:27
анонимен написа:
а представители на ограничен частен интерес - колкото по-безконтролен и всемогъщ - толкова по-болен и престъпен - точно затова мимикрията им под обществен интерес е толкова опасна!


Брей, че нали за премахване на "безконтролния" частен интерес бяха поизклани капиталистите тук-таме, (а и милиони покрай тях), кого ще колим сега, след като корпорациите по закон се отчитат пред обществеността за цялостната си стопанска и финансова дейност, и всеки има правото да стане част от тях, да определя политиките им и да си пълни гушката със съответният му дял от печалбата? Според големината на дяла ли ще колим? И до каква големина ще колим, каква ще опрощаваме?
цитирай
17. анонимен - Защо всички се фокусирате само в...
03.02.2012 09:51
Защо всички се фокусирате само върху интернет и филмите, а пропускате факта, че АСТА касае силно и храните? Фирми като Монсанто и др. такива, които имат много патенти в областта на генното инженерство върху растения и животни на прктика ще контролират производството на храни! АСТА отива далеч извън границите на развлекателната индустрия. Може и да се откажеш от филми и музика, но без храна не можеш!!!!
цитирай
18. tomcat2 - Поздравления за позицията, със ...
03.02.2012 10:46
Поздравления за позицията,със тиранията само на нож,друг начин няма!АСТА е типичен пример за това как политиците обслужват корпоративният интерес в разрез на общественият такъв!
цитирай
19. анонимен - Добре бе хора, да се направи нещо, че ...
03.02.2012 11:01
Добре бе хора, да се направи нещо, че времето минава.
Трябва като за шистовия газ масови протести и подписки. Другото са само приказки.
Доставчици и потребители има във всеки град, да не се остава само с отвореното писмо до институциите.
Лек ден на всички!
цитирай
20. анонимен - do demokratizatora
03.02.2012 11:04
Не съм от умните.В първия момент и аз така си помислих че е супер US екшън филм но нее така реалноста е друга и много страшна.Не че държавата ще абдекира.То този документ ратифициран,я прави несъществуваща институция.Тя няма право да се меси във спора между корпорацията и обвинения.Това е наи страшното.Именно товае новата форма на католическата инквизиция без съд без присъда.Вие по добре го знаете това от мен.Всяко PC си има уникалния код за проследяване първо ще се започне със големите консуматори после и нашия ред.И могат да те преберът и несъ задължени да диказват че си виновен простичко е ДО ИЗЯСНЯВАНЕ НА СИГНАЛИ
цитирай
21. malchaniaotnadejda7 - ". . . Наказанията да бъдат ...
03.02.2012 11:44
"...Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите...."

Здравей Demokratizatora! Интересува ме конкретно този текст, който очевидно цитираш извън контекста. Искам целия откъс. Ако е възможно, разбира се.

цитирай
22. apollon - така е - американските мракобес...
03.02.2012 13:18
така е - американските мракобесници искат да няма образовани хора - да не се гледа нещо неконтролирано от тях и дори когато авторските права на дадено произведение са изтекли, отново да заплащаме за него.
цитирай
23. анонимен - А бе
03.02.2012 13:22
вие сте психари
цитирай
24. boris66 - boris66
03.02.2012 14:09
Belezite na poslednite dni sa iasni ,zashtotot malko mu ostava!
цитирай
25. ran - 21. malchaniaotnadejda7 - с извинения за намесата
03.02.2012 21:34
malchaniaotnadejda7 написа:
"...Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите...."

Здравей Demokratizatora! Интересува ме конкретно този текст, който очевидно цитираш извън контекста. Искам целия откъс. Ако е възможно, разбира се.


Свържете в едно следните 4 текста и допуснете най-неблагоприятното за обикновен потребител тълкуване:
http://en.wikisource.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement#Section_1:_General_Obligations
- двете точки на ARTICLE 7 - създаване на съдебни процедури (които не са задължителни за праводържателите) подравнявани към изискванията на АСТА, а не обратното
- ARTICLE 12 т.4 - пожелателно, съдилищата да изискват "разумни доказателства"- в предишната "изтекла" версия дори това го нямаше
- ARTICLE 27 т.3 - заобикаляне на разследването и на съда - споразумение с корпорация пред заплаха от съд, примерно

Цитираният текст е предполагам оттук:
http://www.gatchev.info/blog/?p=1342
цитирай
26. demokratizator - Благодаря за коментарите!
03.02.2012 23:49
@ vmir

Свят без политици може би изглежда примамлив на пръв поглед, но реалността ще е доста по-груба. Колкото и да сме склонни да обвиняваме конкретни политически фигури или съсловието им като цяло за някакви проблеми на нашето битие, не бива да забравяме, че тяхната роля е да модерират обществото, да агрегират интересите на множеството и да ги представляват. Да институционализират различните интереси, така че да не се налага всеки отделен човек или всяка отделна група по интереси да се опитва по други, по-малко диалогични начини, да разреши своите проблеми. Затова аз лично съм дълбоко скептичен по отношение на това могат ли политиците да бъдат заменени с нещо по-добро. Разбира се, това не означава, че не можем да заменим днешните политически фигури с по-качествени. Просто и новите, и старите, ще играят почти същата роля.

@ malchaniaotnadejda7

Понеже и други хора попитаха откъде е този цитат, е редно да отговоря, тъй като може би не съм го заявил достатъчно ясно. При подготовката на материала, аз използвах вече направения юридически анализ на текста, който е поместен тук http://www.webcafe.bg/id_838292527. Сходни анализи вече могат да се открият и на други места в интернет пространството, както вече беше посочено от други коментиращи.
цитирай
27. eltimir - По-зле от комунизма
04.02.2012 15:53
През 1978 година ме съдиха за антикомунистическа пропаганда и лежах в затвора. Но трябва да кажа, че сега е по-зле, отколкото при комунизма.
Позволих си да препечатам статията в моя сайт:
http://eltimir.ucoz.ru/
С коректно позоваване на източника и Автора, естествено.
цитирай
28. demokratizator - @ eltimir
04.02.2012 16:27
За съжаление, нещата изглеждат точно така. Сякаш заменяме една диктатура с друга, вместо да вървим към демокрация и нормализация на политическите и човешките взаимоотношения.
Благодаря за споделянето!
цитирай
29. eltimir - Отпор срещу Злото
04.02.2012 16:32
Ако повече хора съумеем да проявим единство и да покажем, че сме готови да се борим срещу Злото, може и да успеем.
цитирай
30. eltimir - Войната
04.02.2012 18:28
Настъпва деспотизъм, по-потиснически, по-жесток, по-нечовешки от всичко, случвало се досега в историята. Примирим ли се, останем ли безучастни наблюдатели, това означава да обречем на гибел целия човешки род. Второто, което трябва да знаем е, че никой отделен народ и никоя отделна държава няма да се справят сами. Този път народите са длъжни да встъпят в общ съюз във войната срещу голямото Зло. В това число включвам и народите на Америка. Провалим ли се, съвсем скоро нас няма да ни има.
цитирай
31. demokratizator - Нещо по-конкретно за корените на споразумението
04.02.2012 19:03
Можете да се информирате в по-голяма дълбочина за произхода на това споразумение от текста тук http://svetlo.bgvhod.com/?p=87

@ eltimir

Надявам се да не се стигне до там, но ако това все пак се случи, трябва да сме единни. Независимо кой от къде е, трябва всички да се опълчим на този опит да бъдем поставени под тотален контрол.
цитирай
32. eltimir - Не знам
04.02.2012 19:14
Дълго опитвах какво ли не. Много неща знаех предварително. Ето тук, примерно:
http://eltimir.ucoz.ru/news/prekhodt/2012-02-04-2731
Не съм сигурен дали не се провалих. Сега изглежда не ми остана нищо друго, освен да продължа да пиша и да говоря. Но войната не виждам как може да я избегнем. В сайта ми има доста неща:
http://eltimir.ucoz.ru/
Ако нещо ти хареса, можеш да го препечаташ.
Някога древните българи знаели нещо, което ние, техните потомци днес сме забравили. А то е, че докато си нужен на Бога, Той няма да допусне ти да умреш. Ако пък вече не си нужен, ако си изпълнил своята Мисия, то за какво ти е повече да живееш? И българинът отивал с радост в Отвъдното, преминавал към друг вид на съществуване. Защото смърт няма. Има преход от живот към живот. Ето защо някога българите сме били могъщи и непобедими. А сега в какво сме се превърнали? Оставили сме се зверове да ни водят. Оставили сме се самите ние да водим скотски живот. Дойде времето да кажем: Стига!
цитирай
33. silencemurmur - Добре си написал,
05.02.2012 01:55
но тези, които въргалят парата, не те четат.
Те живеят в друг свят, който направлява и управлява нашия свят.
Обаче единят не може без другия
и другият не може без единя.
Едните се борят тепърва за демокрация,
другите искат да се опазят от пост-демокрацията.
И така нещата си вървят, пазещи винаги равновесието на вселената.

неделен поздрав
цитирай
34. malchaniaotnadejda7 - 28. demokratizator - Благодаря за коментарите!
05.02.2012 10:20
http://en.wikisource.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement

Аз благодаря за позицията. Това е оригиналният текст. Поздрави!
цитирай
35. анонимен - АСТА
08.02.2012 12:44
Бързат големите международни корпорации да наложат пълен контрол над живота на хората по целия свят. Наистина, трябва да е много неприятно за тях съществуването на свобода в интернет. Колкото и да се пазят, изтича информация за тайните им помисли, и за минути обикаля земното кълбо. Правата на авторите не са основната им грижа . Паулу Коелю, издаван и купуван! в милионни тиражи, каза какво мисли по въпроса и обяснява ясно защо пуска свободно в интернет книгите си. Точно поради това той печели популярност и увеличава доходите си. Прочелият малко в интернет, ако му харесва, ще отиде и ще купи и книгата! За АСТА : Ако всичко беше наред, нямаше да е толкова тайно. Документът е изготвен още през 2007 г. Едва на 24 март 2010 г. съдържанието му става достояние на общественото мнение. На състоялата се среща относно АСТА в Мексико е изгонен човекът, опитал се да я предава директно в интернет. Европейският парламент се е противопоставял двукратно на въвеждането на споразумението, като е изисквал гласност по документа. По-късно, забележете, представители на промишлени корпорации, като например BSA, лобират пред Йежи Бузек да се заобиколи мнението на Европейския трибунал при внедряването на АСТА. В края на краищата ЕС публикува информация за приемането му, но къде? На последната, 43 страница на комюникето си на тема "земеделие" и "риболов", в края на 2011 година! Членът на Европейския парламент Kader Arif изразява протеста си на 26.1.2012 г. така: " ....This agreement might have major consequences on citizen's lives, and still, every thing is being done to prevent the European Parliament from having its say in this matter..." Накрая той казва: "Аз няма да участвам в този маскарад!" Добре е да се знае повече, добре е да се пише, добре е да се подчертават и напомнят важните неща. Например защо се нарича "споразумение"? Защото ако беше "договор", трябва да се гласува в Сената на САЩ, а така формулирано, може да мине покрай него. Интересно е нашето законодателство какво казва.
цитирай
36. анонимен - Поздрави, demokratizator!
08.02.2012 14:27
Все по-трудно става за корпорациите да скриват от широките маси истината за намеренията и дейността си. Затова търсят изход в забраната за достъп до информация. Всеки, който дръзне да изнесе такава без позволението на всемогъщите компании, ще понесе последствията на "закона", който те са си измислили, а правителствата послушно са им позволили да го внедрят. На всички трябва да стане ясно какво точно цели АСТА и да не се оставят да бъдат заблуждавани. Борбата ще е трудна, но победата не е невъзможна. Благодарности на всички, които са издирили и посочили материали по въпроса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237755
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031