Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 17:24 - Стената на Ориента
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 3638 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Питали ли сте се за причината, поради която тази държава затъва (или в най-добрия случай, не прогресира), хората не успяват да прокопсат и вечно обмислят бягство в западна или северозападна посока? Обяснението се съдържа в долния абзац:

"Няма никаква драма по повод домакинството на "Лудогорец" в плейофите за Шампионската лига. То ще бъде на Националния стадион "Васил Левски", увери министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева. "Веднага след като разбрах за този казус, разпоредих да се направи всичко възможно датата за домакинството на нашия шампион да бъде запазена само за футболната среща"
 (източник: dnes.bg).

Още преди футболните запалянковци да са ме нападнали, тук не става въпрос за футбол, аз даже много се радвам, че Лудогорец успя да излезе напред. Пожелавам им още по-големи успехи в Шампионската лига.

Тук става въпрос за политика и ценности. За право и права. За задължения и договори, по името на едноименния закон. Тук става въпрос за това защо аджеба икономиката на тая държава не може да тръгне и от държава от Втория свят (комунистическия) вместо да се превърнем в такава от Първия, взехме, че слязохме на нивото на държава от Третия свят (както някъде беше споменал Иван Костов).

Всичко е заради този прословут абзац, който беше цитиран в началото.

Нека видим какво имаме като факти:

1) Имаме един стадион, който е държавна собственост. Той очевидно предоставя възможност за наем от страна на различни лица (физически и юридически, частноправни и публичноправни) по правила според законите на Републиката, както и конкретно подписаните договори за наем със съответните лица.

2) Имаме една частна фирма, която организира концертна проява на този стадион. Очевидно, частната фирма разполага с документ, удостоверяващ факта, че е сключила договор за наем на стадиона за периода 23-и до 30-и август.

3) Имаме втора частна фирма, която иска да организира спортна проява на същия този стадион в един от дните, за които първата фирма вече има подписан договор за наем на стадиона.

Би следвало да спра да пиша тук, защото посочените факти са достатъчно ясни. Проблемът е, че явно не са. Дали поради непознаване на правото, дали поради цивилизационни различия, проблемът се задълбочава и се стига до пряка намеса от страна на изпълнителната власт, която признава, че е "разпоредила" на едната частна фирма да се даде преимущество пред другата частна фирма, нещо повече, при условие, че вече има подписан договор с втората, което никой не отрича!

Това кои са фирмите, това кои са собствениците им, това за какво ще ползват терена, е без значение. Това дали фирмата, която организира концерта, ще покани на сцената Роджър Уотърс, Дейвид Гилмор, Еминем, Лили Иванова или Азис, е без значение. Това дали другата фирма иска да използва терена за финал на Шампионската лига, на УЕФА или за мач между 6-годишни деца от втора група на детската градина в Ихтиман, е без значение.

От значение са само законите и договорите. Тези две неща, които в България толкова малко четем и толкова малко познаваме.

Това, което явно повечето хора не могат да разберат веднага е, че законите се пишат, за да се спазват. Второто, което още по-малко хора успяват да разберат, е, че договорите се пишат съгласно законите. А третото, за което според мен хората изобщо не подозират е, че договорът е свещен - веднъж сключен, той не може да се развали освен в случаите, които са изрично посочени в самия договор или в закона.

Договорът е двустранна сделка - това значи сделка, при която има две насрещни волеизявления на двете участващи в сделката страни. С по-прости думи, това означава, че договор има само тогава, когато между страните е постигнато съгласие.

В договора се посочват определени обстоятелства, за които двете страни са се договорили и съгласили. Например, в договор за наем на стадион, очаква се страните да са се споразумели за това за какъв период стадионът ще бъде нает, срещу каква сума ще стане това и при какви други допълнителни условия договорът се сключва.

Напомням, че едната страна очевидно е държавната институция или държавното предприятие, което е собственик на стадиона. В този смисъл, държавата вече се е съгласила чрез правни действия наемът да се сключи с първата фирма.

Сега държавата изведнъж се дърпа? Изведнъж казва: "Няма да стане!"?

Наистина няма да стане. Защото законите и договорите важат и за държавата. Защото тя няма абсолютна и безгранична власт да изменя договореностите, които вече са установени, тогава когато си поиска. Ако законите или конкретно сключеният договор за наема на стадиона не включват условия за едностранно разваляне на договора, то тогава такова не може да има. Или може да има, но само при произтичащите от това последици (неустойки) за държавата, съгласно общите разпоредби на закона.

А ако се стигне до там, ситуацията ще изглежда по следния начин: Държавата не изпълнява договореностите си с фирма А, за което й изплаща неустойки (т.е. парите от данъците на хората). Нещо повече, държавата прави всичко това, за да постави фирма Б в по-облагодетелствана позиция, т.е. пряко да я подпомага.

И тук се връщаме към началото на днешната тема. Защо в България хората не просперират, икономиката затъва, бизнесът не може да работи? Защото в тази страна ориенталското мислене преобладава и не може да разбие Стената между нас и Европа. Законите не се познават, договорите се считат за някаква фантастика и самите хора позволяват всичко това да продължава да се случва. Ден след ден, година след година.

А тези, които провидят картината, предпочитат да прескочат Стената, докато oще имат сили...







Гласувай:
2



1. injir - Има още нещо. :) Музиката на един ...
10.08.2013 00:31
Има още нещо.:) Музиката на един певец и неговото послание всява страх сред управляващите, че зрителите могат да се превърнат в последователи на идеите му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 237773
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031