Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2014 19:53 - Банките и адекватността
Автор: demokratizator Категория: Политика   
Прочетен: 3037 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес и през последната седмица бяхме свидетели на тотална липса на адекватност в българското общество. Като се започне от правителството и БНБ и се стигне до хората, редящи се на опашки, за да "спасят" спестяванията си, когато всъщност трябваше да ги предпазят преди всичко от самите себе си.

Какво се случи? Една мафиотска игра за разпределяне на влияние и "порции" накара определени хора, наричани колективно от народа "олигарси", да влязат в пряк конфронтационен сблъсък, който обаче се разля върху цялото общество заради целенасоченото атакуване на банки с цел овладяването им или неутрализирането на дългове в тях.

И понеже не ми се преразказват общоизвестни събития, тук стигаме до адекватността. Адекватността, която в България през последните дни, просто не съществуваше.

Най-напред в лицето на БНБ. Защо? Защото за разлика от предишни пъти, когато злонамерени слухове бяха разпространявани с цел всяването на банкова паника, този път БНБ не реагира. Реагира бавно, реагира неубедително. Закъсня. Допусна първата банка да бъде затворена и после не вложи особено старание, за да убеди хората, че опасната ситуация е намерила своя логичен завършек там.

След това правителството се прояви като неадекватно. Защо ли? Защото така и не съумя да преодолее обвързаностите си с мафиотските игри. Защото не успя да промълви дума, камо ли да извърши реални действия, за да успокои обществото - например, да събори медиите и стоящите зад тях хора, които тиражираха лъжовна информация и подбуждаха населението към вършене на глупости дни наред. Да реагира остро и на най-малките опити за всяване на смут и паника в една толкова критична и уязвима система на националната сигурност, каквато е финансовата система за всяка една държава.

И най-накрая, отново липсваше адекватност в лицето на хората. На всички тези, които позволиха страхът да надделее над разума. На всички, които като стадо тръгнаха да се редят на опашки, за да не би да загубят спестяванията си. А това, че всички депозити (включва разплащателни сметки, спестовни влогове и т.н., независимо от валутата) в български банки са гарантирани от държавата до 196 000 лв включително? А това, че българската банкова система е една от най-консервативните (т.е. оперираща с нисък риск) в света, с високи прагове на минималните резерви и с почти нулево съдържание на високорискови активи в баланса на която и да е банка?

Необходими са спешни действия за възстановяването на адекватността, за да не се стига повече до това, което много автори наричат self-fulfilling prophecy (самосбъдващо се пророчество).

1) БНБ да реагира с пълната регулаторна мощ, която има. Това означава преди всичко ликвидност и даже свръхликвидност за банките, особено за тези, за които рискът е оценен като по-висок. Означава също всички банки в системата да не се помайват, а да вдигат свръхрезервите си, преди да има възможност да им се организира нова атака. Не бива да има повече нито една банка, която да затваря врати и да не може да обслужи клиентите си, защото тогава сценарият ще се премести върху трета, четвърта и т.н.!

2) Правителството да свърши поне една работа адекватно - да намери извършителите на престъпленията по смисъла на Закона за кредитните институции и други закони, да ги извади на показ и да ги предаде на прокуратурата и съдебната власт, за да бъдат бързо и с цялата строгост на закона осъдени.

3) Всички хора, които се притесняват за спестяванията си - да прочетат Закона за гарантиране на влоговете в банките (най-вече чл. 4) - това е новост спрямо събитията от 90-те години, така че паралел с този период не бива да се прави! Опасност за средствата на крайните вложители няма! Да си припомнят също, че банките не са буркани, куфари или дюшеци и не държат голяма касова наличност по същия начин (макар и по различна причина), по който хората не държат всичките си пари на едно място! За затрудненията в дни като днешния има разумно обяснение и то е най-напред технологично, а после и криминално. Масовото теглене на пари би затруднило всяка една банка, независимо къде се намира тя или колко добри са финансовите й резултати.

Но преди всичко - в никой случай хората не трябва да се поддават на масова паника и психоза, защото тя е изкуствено създадена и целите й са овладяване на ключови институции в банковата система, а и като цяло в икономиката на страната. Хората, които се поддават на паника, се явяват пешки в шахматните ходове на олигарсите, които единствено се радват, че целта им, независимо дали е овладяване на предприятия или неутрализиране на дългове, става по-лесна за постигане.

Най-накрая, бих искал да отправя един апел. Драги сънародници, помнете, че банковата система, като всяка друга обществена система, е система, изградена върху доверието на и между хората. Когато доверието го няма, системата се срива. Същата е ситуацията с полицията, с валутата, с държавата като цяло. Ако ние спрем да им се доверяваме, те ще загубят смисъла си и няма да могат да изпълняват функциите си. За да системата да работи добре, тя трябва да получава нашето доверие. Макар това да е трудно, предвид последните години на управление в България, изборите на 5-и октомври 2014 г. са възможност да променим това в положителна посока. Нека дотогава да не разрушаваме сами малкото стабилни опорни точки на живота ни в тази страна, каквато се явява банковата ни система.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: demokratizator
Категория: Политика
Прочетен: 236588
Постинги: 34
Коментари: 253
Гласове: 1565
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031